¡ВИВА МЕКСИКО!


03 Юни 2014 г.
Мексико е третата по големина страна в Северна Америка. Разположена е на юг от Съединените Американски Щати. Заема територия от 1 972 550 кв.км. Има население от около 109 000 000 души. Официалният език е испански, а валутата е Мексиканско Песо (MXN). Столицата Мексико Сити се смята за най-големия град в света. Населението на агломерацията е над 30 000 000 души! Страната граничи на север със Съединените Щати, на юг с Гуатемала и Белиз, на запад с Тихия океан, а на изток – с Карибско море. Мексико е член на Г-20. Страната е сред най-големите и богатите в света и притежава огромни природни ресурси. По посещаемост от чуждестранни туристи е на 8 място в света с над 20 милиона туристи годишно. В Северна Америка единствено САЩ я води по посещаемост.
Mексико притежава едни от най-красивите плажове на североамериканския континент. Несъмнено най-добрите от тях ще откриете на полуостров Юкатан. Именно тук се намира един от най-посещаваните курорти. Нарича се Канкун. Заема североизточния, най-красив ъгъл на полуострова. Попада на територията на щата Куинтана Роо. Тук ще откриете снежно-бели плажове, невероятно прозрачни океански води, кокосови палми и много слънце. Бистрата вода ще ви помогне много, ако желаете да се гмуркате сред великолепните коралови рифове, разположени не далеч от брега. Водни спортове, природни и антропогенни забележителности и превъзходната местна кухня ще направят ваканцията ви незабравима.
Освен Канкун, важно място в мексиканската туристическа индустрия играе и Акапулко. Известен е като мексиканската ривиера. През втората половина на 20-ти век играе много голяма роля като туристическа дестинация и отваря очите на света за райски красивата природа на Мексико. Богаташи от цял свят се стичат да почиват тук. Днес макар палмата на първенството да принадлежи на Канкун, Акапулко си остава класика. Живописният релеф, кокосовите палми, златния пясък по плажовете и разкошните вили разпиляни по хълмистите брегове, продължават да привличат заможни и известни хора от цял свят.
Климатът на Мексико е разнообразен, но като цяло е топъл. Страната попада в три климатични зони. Най-северната част на Мексико е заета от субтропичния климатичен пояс. Основната част от територията на страната попада в тропичния климатичен пояс. На тихоокеанският бряг в най-южните части на Мексико, климатът е субекваториален. Изключение като цяло, правят високите части на планините, където климатът е студен. На някои места дори има целогодишно снежна покривка.
В субтропичният климатичен пояс, лятото е дълго и горещо, а зимата е мека. Валежите падат главно между януари и март, но дори и тогава са оскъдни. Климатът в субтропиците на Мексико има много засушлив характер. По тази причина тези територии са заети главно от полупустини и пустини. Дневните температури в Тихуана през януари и февруари са около 18 – 19 °C, тоест приятно, без да е твърде горещо. Лятото средните дневни температури са около 25 °C, но понякога могат да станат и над 40 °C. Климатът напомня на този в Мароко и по южното средиземноморие.
В тропичния климатичен пояс, е много топло през цялата година.В Канкун (на Карибско море) температурите през дена варират от 27 °C през януари до 32 °C през юли и август. Валежите са значителни през цялата година. Най-сухия месец е април, а най-дъждовния е октомври. Канкун е рай-за туристите и е една от най-желаните дестинации в Северна Америка. Тропичните части от страната са по-предпочитани за туризъм през зимните месеци.
В най-южните части на страната климатът е субекваториален. В Акапулко (на тихоокеанския бряг) температурите са постоянни през цялата година. Средните дневни януарски температури са 31 °C, а средните августовски 33 °C. Валежите са периодични. Дъждовния сезон започва през май и свършва през ноември. Останалата половин година почти не вали. Тогава е сухият сезон.
В столицата Мексико Сити, която се намира на повече от 2000 метра надморска височина, климатът е тропичен, но със силно планинско влияние. Температурите са приятни – между 21 и 27 °C през цялата година, но нощите са студени – около 6 °C през януари и около 12 °C през юли. От май до октомври валежите са доста по-обилни. Останалите месеци са сравнително сухи. Най-хладно е през януари, а най-топло – през май. Надморската височина силно е моделирала местния климат, като го е направила много лек и лесно поносим. Типичните за тропиците горещини, тук не се усещат толкова.
Мексико има значителни водни ресурси. Най-голямата река в страната протича през Мексико по протежение на границата със САЩ. Казва се Рио Гранде (Голяма Река). Влива се в Мексиканския залив.
Релефът на Мексико е планински. Веригите, които преминават през западните части на Канада и САЩ пресичат и Мексико. Тук планинският масив е известен под името Сиера Мадре. Поделя се на източна и западна част (Сиера Мадре Ориентал и Сиера Мадре Оксидентал). Най-високата част на Мексико е връх Орисаба - 5700м. Една от най-равнинните форми на релефа е полуостров Юкатан, в югоизточните части на страната. Там се намират най-красивите плажове, както и най-популярния курорт – Канкун. По тези места е процъфтяла една от най-великите цивилизации в света – тази на маите. Легендарните пирамиди със стъпаловидни стени са хит сред туристите и говорят за величието на тази цивилизация. По отношение на релефа, растителността и животинския свят, Юкатан напомня на полуостров Флорида в САЩ. За съжаление това райско кътче също както и слънчева Флорида става жертва на мощни урагани, които се подхранват от топлите води на Карибско море.
Страната е много богата на природни ресурси. През последните години има важна роля на международните пазари заради добива на нефт. Страната разполага с нефтени плартформи сред водите на Мексиканския залив. През района често преминават урагани, така, че се налага понякога работещите на платформите да се евакуират за по-голяма сигурност.
Населението на Мексико е около 103 000 000. Страната е втора по население в Северна Америка след САЩ. Населението е с разнороден произход, но преобладаващата част се състои от потомци на на местните индианци, които се смесили с пристигналите от Европа испанци. Днес културата и кухнята на Мексико са изключителни. Вървейки по улиците на всеки един мексикански град ще почувствате атмосфера подобна на тази в испанската провинция Андалусия. Не само заради огнените залези, но и заради темперамента на местните жители. Кухнята е подобна на страната – пикантна и вкусна. Използват се доста люти подправки.
До деветдесетте години на двайсти век, в Мексико се намираше най-голения град на планетата – Мексико Сити. Днес той има население от над 22 000 000 жители, но през последните години по-предпочитани са други по-малки и по-спокойни, но също бурноразвиващи се градове, в резултат, на което Мексико Сити нараства по-бавно. Проблемите на един толкова огромен град никък не са малко. Днес единствено Токио го превъзхожда по брой жители. Мексико Сити е сред най-замърсените градове на света. Само си представете колко коли се движат всеки ден по улиците. В много части на града е невъзможно дори да отвориш прозореца на стаята си, заради замърсения от автомобилите въздух. Разбира се, това е валидно за по-натоварените райони на града, в по-централните части. Иначе в покрайнините има прекрасни скъпи квартали, които остават далеч от мръсотията и напрежението на този огромен мегаполис. От друга страна най-големия град на Северна Америка е добро место за бизнес и инвестиции. Лъскави и модерни небостъргачи, приютяват офиси на някои от най големите компании по света. Градът е център на силно развитата мексиканска филмова индустрия и е „мека” на сапунените сериали. Други важни и големи градове са Веракрус, Монтерей, Гуадалахара, Акапулко, Тампико, Канкун и други.
 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.