Сиракуза - перла, родена преди 2700 години


19 Март 2013 г.

Перла, родена преди 2700 години. Това е Сиракуза, незабравим сицилиански град, чийто блясък са шлифовали древните гърци, римляни, византийци, араби, нормани, германски завоеватели и испански конкистадори.

 

Старата част на Сиракуза.

 

За да се вкусите от уникалността на още 1 част на Сицилия, разгледайте нашето предложение за екскурзия в Сицилия

Сиракуза е основана от коринтяни и думата е тежала колкото на Спарта. Решенията, взети в града, определяли битието на всеки един жител в околията, известна под името Магна Греция. Сиракуза е завладяваща с архитектурата и духа си. Затова и великият Цицерон я нарича "най-великия и красив гръцки град".

Той е разположен на обширна варовикова крайбрежна тераса. Днес се разделя на стара част, наречена Ортиджа, и новата - нейно продължение. Разбира се, че ще е пропуск да не видите Ортиджа, ако сте на почивка в Сицилия. Първото, което грабва погледа, щом се озовете на огромния слънчев площад в центъра на Сиракуза, е катедралата "Ил Дуомо". Създадена е като поредния дорийски храм. После се е превърнала във визайнтийска базилика, в норманска църква, доукрасявана през вековете с ренесансови и барокови декорации. За да се насладите на величието на "Дуомо", седнете на чаша капучино или вкусен обяд (до 20 евро) в някои от разположените отсреща заведения.

На същата пиаца - "Белломо", се намира и базиликата "Санта Лучия" - византийска църква, построена през 303 г. след мъченическата смърт на светицата. Тук е изложен шедьовърът на Караваджо "Погребението на Санта Лучия", сътворен през 1608 г. Всеки може да го види безплатно. А изживяването е неописуемо - в тихата и сумрачна църква единственото цветно и притеглящо петно е именно картината на Микеланджело Меризи да Караваджо. Художникът носи името на италианския град Караваджо (близо до Милано) и остава в историята на изкуството с въвеждането на техниката на драматично осветяване на отделни фигури на тъмен фон.

В новата част на Сиракуза се намира известният гръцки театър с 67 реда седалки. Тук по-късно римляните правели циркови представления. В близост е и римският амфитеатър, частично изсечен в скала. Срещу 15 евро може да разгледате всички забележителности в този район.

Ако отидете до Сиракуза и разполагате с достатъчно време, не пропускайте да посетите близкото градче Ното. То се намира само на 30 минути с кола, а името му се носи по цял свят. Известно е с майския празник "Инфиората" (виж снимката вдясно), когато улиците на града се посипват с цветя. Те стават елементи на картини, а човек може да загуби ума и дума, докато ги съзерцава.

Ното ще ви смае с бароковата си архитектура, заради която от 10 г. е в списъка на ЮНЕСКО. Ще видите изсечени в типичния розов камък (от него са вдигнати почти всички дворци, катедрали и сгради) красиви човешки глави или коне да подпират романтични балкони. А от тях сякаш потичат бели и цикламени цветя.

През 1693 г. разрушително земетресение срива Ното. Жителите му го вдигат от основи. Тяхна гордост са катедралата (достъпът до нея е свободен), която гледа към двореца Дучецио (влиза се срещу 1 евро - там заседава общината).

Озовавайки се в края на главната улица "Корсо Виторио Емануеле", ще застанете пред внушителната Порта Реале. А след нея се разпростира алея с истинска козирка от дървета. Достойно място, за да седнете на някоя от пейките, да погледнете назад и да кажете "Ариведерчи, Ното".

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.