Шри Ланка - перлата на Индийския океан


18 Юли 2017 г.
Резултат с изображение за sri lanka

Шри Ланка
се смята с основание за една от перлите на Индийския океан. За страна с такива малки размери, ще бъдете изненадани от разнообразието в природните дадености на този остров: от  златни плажове, до изумрудено зелени чаени плантации, богата флора и фауна, но също така и множество древни храмове. Дали ще отидете на екскурзия или на почивка в Шри Ланка, няма значение. Ще запомните страната за винаги.
Културният Триъгълник обхваща поредица от древни столици и будистки градове, разпръснати из джунглите. Намиращият се на езеро и вечно забързан град Канду привлича поклоници със своя „Храм на Зъба”. Големите, изкуствени езера, които са част от вековната иригационна система, осигуряват вода не само за плантациите и нивите, но и за дивите животни. В централните части на острова, които са планински, се намират чаените плантации; на южния бряг на острова се намира укрепеният град Гале, където португалските стени защитават холандски църкви. Шри Ланка е една от първите страни, които създават национални паркове, които приютяват огромно разнообразие от растения и животни. Все повече туристи пристигат в страната, за да наблюдават китовете, но страната е по-известна със стадата диви слонове и застрашените леопарди.
Шри Ланка е повече от дестинация за плажен туризъм. Тук ще откриете един малко известен, скрит свят от лежащи Буда, екзотични подправки, чаени плантации, диви слонове, спиращи дъха пейзажи и дружелюбни хора. Препоръчваме ви да разгледате острова по посока на часовниковата стрелка, като започнете от Културния Триъгълник и свършите със страхотните плажове, с които разполага. Една от забележителностите на острова е панорамната ЖП линия между Канди и Нувара Елия, която е построена от британците, за да обслужва чаените плантации,  и от чийто купета се разкриват живописни гледки на зелени хълмове.
Шри Ланка предлага голямо разнообразие от хотели и места за настаняване, като изискани бивши чаени плантации, бутикови вили или луксозни плажни курорти. Има също така и исторически сгради, които предлагат настаняване. За тези, които се интересуват от природата и дивите животни, се предлагат палаткови лагери в някои от националните паркове.
 
КОЛОМБО
Малката столица на страната, която е вход и изход за всички посетили острова, често бива пренебрегвана от туристите. Градът има много паркове, широки булеварди и красиви колониални сгради. В центъра на града ще намерите избобилие от магазини, продаващи сувенири, текстил и бижута, както и множество ресторанти, предлагащи местна и международна кухня. Благодарение на британците, крикетът е много популярен спорт тук, затова една от атракциите на града са мачовете по крикет.
 
КУЛТУРНИЯТ  ТРИЪГЪЛНИК
Познат в миналото като „Страната на Кралете”, Културният Триъгълник е изключителен регион с четири паметника на ЮНЕСКО. На север от Канди се намират старите столици Анурадапура и Полонарува, пещерните храмове при Дамбула и величествената каменна крепост Сигирия. Всеки турист, интересуващ се от история или будизъм, ще има нужда от поне три дни в този регион, за да може да разгледа забележителностите. Тук има достатъчно добри хотели, които имат и басейни, за да можете да се разхладите след дългия ден, прекаран в разглеждане на забележителности.
 
ПОЛОНАРУВА
Втората будистка столица след Анурадапура, Полонарува, е доста по-достъпна и много по-добре запазена от своя предшественик. Сред дворцовите сгради и будиските храмове, могат да се видят някои найстина изящни образци, като най-добрият от тях е будиският храм Гал Вихара Тервада с неговите лежащи и медитиращи статуи на Буда. Статуите и каменните резби са така добре запазени, че е трудно да се повярва, че са на повече от 1000 години.
 
АНУРАДАПУРА И МИХИНТАЛЕ
Анурадапура, първата будиска столица на Шри Ланка, е не само древна реликва, но и свещен град, основоположен около свещенното дърво Боди, за което се вярва да е израстнало от издънка на дървото Боди, под което е получил просветление Буда.  Облечени в бяло пилигрими се смесват с ярко облечени будистки монаси, докато маймунки Лангур играят сред руините. Градът се разпростира на няколко квадратни километа, изпъстрен с канбановидни будистки постройки, в които се съхрянват реликви. В близост до Михинтале се намира мястото, където е възникнал будизма в Шри Ланка, което все още е се счита за свещенно. За да стигнете до там, трябв да се изкачите до върха на скала, но усилията си струват.
 
СИГИРИЯ
Позната като Лъвската скала и една от най-извесните в Шри Ланка забележителности, Скалата Сигирия се извисява на 200 м над равнината и е идеално място за крепост. Когато узурпатора крал Касяпа построил тук през 5 век своята база, тя не била само обикновенна крепост, но и прекрасен дворец, намиращ се на върха на скала, заобиколен с красиви градини под него. Ако се изкачите на върха на скалата, ще бъдете възнаградени с нещо, което е останало непроменено през вековете – невероятната гледка. Пред вас ще се разстилат десетки километри джунгла и вълнисти хълмове. Днес от двореца са останали само руини, но гигантските лъвски лапи, изсечени в скалата и красивите фрески, са свидетелство за предишния разкош.
 
НАЦИОНАЛЕН ПАРК МИНЕРИЯ
Създаден около воден резервоар от 3 век, Минерия е рай за дивите слонове, а джип сафаритата ще ви заведат съвсем близо до стадата животни, които идват на водопой. В резервата има и голямо разнообразие от птици. Националният парк е разположен близо до Полонарува и Сигрия, и въпреки че е популярна туристическа дестинация, паркът си остава недокоснат и един от най-интересните, от гледна точка на дивата природа в Шри Ланка.
 
ПЕЩЕРНИТЕ ХРАМОВЕ В ДАМБУЛА
Пещерните храмове в Дамбула имат важно духовно значение, като най-старите от тях датират от 1 век пр.Хр. През вековете кралете са строели и достроявали храмове, като понастоящем комплексът се състои от пет отделни храма. Днес храмовете са изпълнени с множество статуи и образи на Буда, включително и колосален полегнал Буда в най-голямата пещера. Освен исторически паметник, тези храмове са и обект на поклонение от вярващите.
 
ТРИНКОМАЛЕ И ИЗТОЧНИЯ БРЯГ
Поради гражданската война източният бряг беше недостъпен за дълго време. Краят на конфликта отвори плажовете и градовете за туристите. Тринкомале е един от важните културни центрове на тамилската общност, като тук се намира един от най-важните за тамилите храмове – Тиру Конесварам, построен на скала, от който се разкрива прекрасна гледка към града и неговото естествено пристанище. Туризмът все още  не е добре развит в тази част на страната, но тук се намират едни от най-добрите плажове на острова. А климатът тук е много по-добър за туризъм, особено когато южните плажове са засегнати от югозападните мусони. Чая Блу е съвсем нов курорт, намиращ се на север от Тринкомале, с модерен дизайн и почти бутиково излъчване.
 
КАНДИ
Канди е вторият по големина град след Коломбо, централно разположен и лесно достъпен от столицата, Културния триъгълник и Чаената провинция. Този красив град се намира до езеро и е известен най-вече с „Храма на Зъба”. В храма се съхранява свещенна реликва – зъб, за който се вярва, че е на Буда. Вечер храма е изпълнен с вярващи и монаси за церемонията Пуя. Друга забележителност са акробатичните представлиния с ярки костюми и демонични маски на актьорите. Всяко лято в Канди се провежда най-големия и красив фестивал в Шри Ланка: десетднения Перахера. Той е съобразен с лунния календар и представлява впечатляващ спектакъл с  дузини слонове, танцьори и музиканти, които обикалят улиците на града.
 
ПРИЮТА ЗА СЛОНЧЕТА В ПИНАВАЛА
На около час път от Канди се намира известният приют за слончета „Пинавала”. Два пъти на ден малките слончета биват хранени, а след това ги водят до реката за баня. Да ги гледаш как се къпят като сами се поливат с хоботчетата си е очарователна гледка. Наблизо Фондация Милениум, се грижи за старите слонове, които вече не могат да работят в гората.
 
ЧАЕНАТА ПРОВИНЦИЯ
Като страна известна в производството на чай, не е изненада, че чаените плантации правят пейзажа на страната интересен и изпъстрен. Разположен във високите централни части на Шри Ланка, районът предлага приятно разнообразие от жегите в останалите части на страната. Просторните чаени плантации, изпъстрени с цветните сарита на жените, които берат чаените листа, са приятно място за разходка. Една от любимите туристически атракции е панорамния влак, който минава през плантациите. Посещението ви няма да е пълно, ако не посетите някоя от местните чаени фабрики и не отседнете в някои от бившите плантаторски бунгала, превърнати в удобни хотелчета.
 
РАЗХОДКА С ПАНОРАМНИЯ ВЛАК
Панорамният влак е наистина интересен и запомнящ се начин да разгледате Чаената провинция. Напускайки Канди сутринта, влакът бавно се изкачва по хълмовете. За да може пътниците да се насладят на гледката напълно, купетата са с големи прозорци. Докато влакът се вие из хълмистите чаени плантации, ще бъдете очаровани от усмивките на цветно облечените тамилски жени, които работят из тях.
 
ГАЛЕ
Укрепената колониялна част на южния град Гале е под егидата на ЮНЕСКО. Градът се е развивал с цел да обслужва търговските интереси на колониалните държави. През последните 500 години от тук са преминали португалци, холандци и британци, като всички те са оставили своите следи в архитектурата и културата на града. Големи бастиони и стени затварят стария град,  който е доста малък и затова лесен за обиколка пеша. Заспалите улички са изпъстрени със стари колониални сгради, включително църкви, складове, фарът на града и резиденцията на бившия губернатор. Има изобилие от ресторанти и малки бутикови магазини. А всяка година градът е дом на „Литературния фестивал Гале”, който привлича известни автори от целия Индийски субконтинент.
 
ПЛАЖОВЕ
Почивка в Шри Ланка
Шри Ланка отдавна е плажна дестинация и не без основание. Белите плажове на острова са леснодостъпни и предлагат голям брой дейности и забавления, за всички вкусове. Местата за настаняване варират от малки бутикови вили до големи петзвездни курорти. Плажовете по южните и западните брегове са най-достъпни и пасват добре на почти всяка обиколка на културно-историческите паметници. Често комбинирани с посещение на колония град Гале, плажовете на острова, са идеалното място за почивка в края или началото на вашата обиколка на острова.
 
НАБЛЮДЕНИЕ НА КОСТЕНУРКИТЕ
По южните и западните плажове има проекти за защита на костенурките, които снасят яйцата си тук. Ако искате да наблюдавате събитието, трябва да пристигнете в центровете около 8.30 вечерта. Макар че може да се наложи да чакате на плажа няколко часа преди да видите костенурка. Всеки, който се интересува от проектите, може да посети центровете.
 
ПРИРОДА И ЖИВОТИНСКИ СВЯТ
За толкова малък остров Шри Ланка има учудващо разнообразна флора и фауна, което се дължи на различните географски височини и хабитати. Островът е най-известен със своите слонове, които все още се движат в големи стада в националните паркове и резервати. Но освен тях тук има още много други местни видове животни и растения, които си заслужава да бъдат видяни. Островът е дом също така на леопарда и мързеливата мечка (Melursus ursinus). Срещат се диви бизони, глигани, няколко вида маймуни, елени, както и огромно разнообразие от птици. През последните години Шри Ланка стана популярна дестинация за наблюдение на китове и делфини. Големи стада делфини и китове могат да бъдат видени само няколо мили от южния бряг на Шри Ланка от декември до април.
 
НАЦИОНАЛЕН ПАРК ХОРТОН ПЛЕЙНС
„Хортон Плейнс” е малък национален парк, където скалите драматично се спускат към брега. Намира се на два часа път от Нувара Елия и е идеалното място за една приятна разходка. В парка има голямо разнообразие от птици, а от всякъде се разкриват прекрасни гледки, най-вече от „Края на света”, това е мястото където платото свършва и скалите му се извисяват на повече от 700 м над равнината. Най-доброто време да посетите парка е ранно сутринта, за да имате време да достигнете „Края на света”, преди мъглите да се разпръснат, тогава пред вас ще се разкрие найстина магическа гледка.
 
НАЦИОНАЛЕН ПАРК  ЯЛА
Това е един от най-известните и големи национални паркове в страната. Терена в Яла е разнообразен – тревисти равнини, джунгли, скалисти планини, лагуни и плажове. Това разнообразие в природните дадености води и до голямо разнообразие във флората и фауната. В парка има малък център, където можете да се запознаете с живота в резервата,  в който се среща една от най-големите популации от леопарди. Тук е мястото да видите на живо тези красиви животни. Паркът е също така дом на мързеливата мечка. Слоновете могат да бъдат наблюдавани най-добре край водоемите от октомври до май.
 
НАЦИОНАЛЕН ПАРК   УДА ВАЛАВЕ
Този парк е идеалното място да се наблюдават слонове. Гледката на хълмовете тук е невероятна. Над парка се вият змийски орли, които кръжат докато не се спуснат стремглаво, за да уловят плячката си. Паркът има стабилна популация от слонове и ако имате късмет, можете да видите малко слонче обгрижвано от майка си. В парка се срещат диви бизони, различни видове елени и маймуни, както и голям брой видове птици.
 
НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВЕ РИТИГАЛА И МИНЕРИЯ
Тези паркове се намират в Културния Триъгълник и са дом на голям брой диви животни, но най-важни са слоновете. Изследване от 1993г. показва, че в парка е имало около 150 броя свободно движище се слонове, но благодарение на програмите, които се провеждат в резервата сега броят им е около 300. В резерватите се срещат също така диви бизони, петнист елен, а от 428-те вида птици, които има на острова, 140 вида се срещат в тези резервати.
 
ГОРСКИ РЕЗЕРВАТ СИНХАРАЯ
Този резерват е под егидата на ЮНЕСКО, заради своето изключително био разнообразие и множество ендемични видове. Синхарая е резерват, който трябва да се посети от любителите на природата.  Най-добрия начин да изследвате тесните пътечки прорязани през джунглата е с местен екскурзовод. Резерватът е хабитат за множество птици, млекопитаещи, както и за един застрашен вид - маймуната с лилаво лице (Trachypithecus vetulus). Климатът в региона е влажен, затова е добре да го посетите ранно сутринта, преди дъждовете.
 
ПАЛАТКОВИ ЛАГЕРИ
За по-истинско изживяване, можете да отседнете в някои от най-добрите резервати в Шри Ланка в палатков лагер. Ще бъдете заобиколени от дива природа и няма да е изненада, ако видите слонове близо до палатките си. Условията в лагерите са доста добри - палатка с нормални размери, дървени легла, тоалетна и душове с тола вода. А рано сутринта можете да разгледате резервата, преди да са пристигнали външните посетители.
 
НАБЛЮДЕНИЕ НА КИТОВЕТЕ
След цунамито от 2004 година, група рибари подпомогнати от местни експерти, започват да проучват възможностите да се организират екскурзии за наблюдение на китовете. Само на няколко мили от най-южната точка на Шри Ланка,  от декември до април, могат да се наблюдават някои видове китове и делфини. Животните се засичат наистина рядко при туристическите разходки, но много често се срещат делфини, които са многоброини в тези води.
 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.