Севиля - сърцето на Андалусия


14 Юли 2014 г.
Севиля е четвъртия по големина град в Испания, разположен в равнината на река Гуадалкивир в южната част на страната. Той е главен център на автономна област Андалусия и провинция Севиля. „Градът на портокаловите дръвчета”, както още го наричат, се простира на площ от 140 кв. км, а населението му е около 700 000 души.

Курортното градче справедливо е заслужило славата си на едно от най-атрактивните в Испания, тъй като тук живота почти целогодишно не спира да "пулсира" под нестихващите ритми на фламенкото и многобройните фестивали. Посещението на Севиля е истинско преживяване с невероятната комбинация от мавританска архитектура, дворци от XVII век и преплитащи се улички с тапас-барове. Именно поради тази причина града посреща непрекъснато туристи от цял свят, дошли да се потопят в уникалната му атмосфера. 

Историята на Севиля датира от 8 или 9 век пр.н.е. След като става част от Римската империя, той е наречен Хиспалис (Hispalis), а малко по-нататък във времето маврите го кръщават Исбилиях. Едва когато испанците идват на власт му дават окончателното име Севиля. Макар че е разположен на 87 км от устието на река Гуадалкивир, градът се намира само на 7 м надморска височина и в миналото е бил достъпен за морските кораби. През 16-17 век Севиля е играел ролята на основното пристанище, през което са преминавали връзките между Испания и нейната отвъдморска колониална империя.

Като бивша мавританска столица Севиля е богата на смесена мавритано-христианска архитектура, която носи неповторимо очарование. Тук редом до готическите катедрали се наблюдават и пищни детайли, характерни за мюсюлманската архитектура. Една от най-големите забележителности на града е замъкът Алказар (Real Alcázar), който е добър пример, когато става въпрос за мюсюлманско-христианска архитектура. Строителството му е започнало през 1181 година и е продължило повече от 500 години. Палата все още се използва за почивка на кралското семейство.

Друга изключителна сграда е тази на Севилската катедралата (Catedral de Santa María de la Sede), която се счита за една от най-големите в света по отношение на площ и силата на звука. Този мащабен и внушителен готически храм е издигнат в периода 1401–1519 г върху останките на джамия. Катедралата е уникална и във вътрешността си с нейните златни декорации и най-вече с най-дългия преход, който води към олтара. Едно от минаретата на изначалната джамия в началото е било запазено, но след това е трансформирано в камбанария и днес носи името кулата Хиралда. Смята се, че именно тук е погребан великия мореплавател и откривател Христофор Колумб.

Внимание заслужава и Torre del Oro (Златната кула), която се намира на брега на река Гуадалкивир. Строена през 1220 година, тя е част от старите крепостни стени на града. Не е много ясно от къде точно идва името и - някои данни сочат, че по времето на маврите плочките използвани за украса на кулата са били златни, а други смятат, че името е получено, защото е била емблема на пристанището където се е разтоварвало всичкото злато докарано от Северна и Южна Америка. В нея днес се помещава Морският музей.

Арената за борба с бикове (Plaza de Toros de la Real Maestranza) е едно от най-популярните места за почитателите на борби с бикове в Испания. Строена е в продължение на няколко десетилетия през XVIII век. Сезонът започва обикновено през Страстната седмица (когато има корида всеки ден) и продължава до септември. Към арената има и музей.

Най-красивия площад в Севиля е Plaza de España. Намира се в края на парка Мария Луиза и е построен в началото на миналия век. Върху керамичните плочки са избораени моменти от историята на различни области в Испания, а вечерта фонтана свети. 

Парка Мария Луиза (Parque de Maria Luisa) е най-големият парк в Севиля и е отлично място за отдих след дългата разходка под жаркото андалуско слънце.

Други интересни за посещение места са Costurero de la Reina (Шивашкото ателие на кралицата), което е малка сграда с формата на замък в близост до парка Мария Луиза, Двореца Casa de los Pilatos с архитектурна смесица от романски стил, барок и мудехар, Дворецът Лебриха (Palacio de Lebrija) със запазени римски мозайки, върху които можете да се разхождате, Музея на фламенкото, Музея на изящните изкуства (Museo de Bellas Artes), Археологическия музей (Museo Arqueológico) и Музея на изкуствата и традициите (Museo Artes y Costumbres).

Севиля е световно известна с пищните си шествия по време на Страстната седмица (седмицата преди Великден). Забавленията продължават и две седмици след Великден. Разпъват се огромни шатри, улиците в шатрите се наименоват на известни бикоборци. Жените обличат своите фламенко рокли, а мъжете – най-хубавiте си костюми и се отдават на песни, танци и веселие.


Севиля - сърцето на Андалусия (Seville)

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.