остров Тасос


27 Декември 2011 г.

В началото на VII в. пр. н.е. Тасос се явява на сцената като колония на Парийцирте. Бащата на историята, Херодот, защитава тезата, че финикийците са били на това място много години преди това. Според Херодот, Тасос дължи своето име на сина на финикийския цар Агинорас, Тасос, който според митологията пристига на острова, търсейки сестра си Европи, която е била отвлечена от Зевс. След V век пр.н.е. гръцката държава Тасос, достига такъв разцвет, че си спечелва името "Северна Атина".

С цел да бъдат използвани по рентабилно златните залежи на Пангео, жителите на Тасос учредяват през 360 г. пр. н. е. Кринидис, в подножието на златната планина. Двадесет години по - късно Тасос е завладян от Филип II и се присъединява към Македонската държава. След македонците следват римляните, които през 197 година пр.н.е. пристигат в Тасос и се приемат като освободители, защото римските легиони, не само не рушат, но допринасят за развитие отново на търговската дейност и дават нови предимства на населението.

Две години след падането на Цариград, Тасос пада в ръцете на отоманците. През 1813 година везирът на Египет - Мехмет Али става говерньор на Тасос, факт, който поставя началото на още един светъл период за населението на острова. Освобождава се окончателно от адмирал Павлос Кунтурзотис и се присъединява към Гърция през 1912 г.

Тасос днес

Град Лименас е столица на остров Тасос. Забележителностите на стария град в съчетания с живописните къщи и модерните сгради придават една чудесна атмосфера. Столицата на Тасос представлява модерен международен туристически център, който предлага всички средства за комфортна почивка.
Островът предлага на своите посетители спокойна почивка, а за тези, които предпочитат да се повеселят има заведения с интензивен нощен живот, които покриват всички изисквания.

Храна: ресторанти, рибни таверни, известни със своя добър сервиз. Специалитети са пресни риби, супен храпод, сладко от малки орехчета и смокини.

Плажове: Бряг Сникисмос, Агиос Василиос, Глифада, Нистери, Паса Лимани, Гликади, Сини брегове с дребен пясък и кристално чисти води.

Екскурзии: Обиколка на острова с автобус или корабчета със спирки по живописните крайбрежия за плаж, плуване и храна. Туристическите бюра организират екскурзии по острова и нощни посещения в атрактивни заведения.

Интересно: В Античния театър се организират представления на древни трагедии и концерти.

Подходящи подаръци: маслините, зехтина меда и сладки от орехи и смокини са сред местните производства.

Село Панагия
За определен период от време (1845г.) било столица на острова със своите монети. Името си получил от църквата на Богородицата (1832г.), ден, който се чества на 15 август. По време на църковните празници и по време на нощното бдене жените готвят в двора на църквата "курбан". Общината организира карнавал, понеделника след Сирни заговезни. Естествените извори и чистата вода, традиционните къщи, улиците, покрити с плочи и калдъръмите, впечатляват посетителите и придават живописност на селото.Скала Панагия
Жителите на селото се занимават с обработка на земя, пчеларство и туризъм. От село Панагия има път, който води до крайбрежие Скала Панагия, известната Хриси амудия (Златни пясъци).

Потамя
Построено на един планински склон, селището получава името си от малка река, която преминава през селцето. Жителите на града се занимават с туризъм и земеделие. В селото има и музей на Полигнотос Вагис, известен скулптор, награден в Америка. Неговите творби красят днес много музеи.Скала Потамя
Спускайки се от селото сред сребристите маслинови гори пристигаме от село. Потамя до Скала Потамя. В района има хотели, ресторанти, рибни таверни, бюра за наем на коли и мотори.Селището Кинира
Местността е известна от древни времена и се споменава в текстове на Херодот като "Енира" и "Кинира".  В местността, която днес се нарича "Лутро" се казва, че се е изкъпала хетерата от древността "Леда", която пътувала за Коринт. В местността "Лутро" има останки от византийски бани, както и останки от старохристиянска базилика. В тази местност на Тасос в древнотта са се намирали златните рудници на острова. Хотели, стаи под наем, ресторанти и рибни таверни обслужват почиващите. Крайбрежнията с многоцветните дребни обли камъчета и пясък предлагат на туристите чудесни мигове. До Кинира се на намира и брега Парадисос, известен с чудния пейзаж и лазурното море.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.