Немският ъгъл в Кобленц


20 Декември 2011 г.

Историческият немски град Кобленц е място, което не може да ви остави разочаровани по отношение на бележити и културни паметници. Сред емблемите на града е мястото, където река Мозел се влива в Рейн. Известно с името Немският ъгъл (Deutsches Eck) тази природно образувана от двете реки земя се е превърнала през вековете в исторически наситено и емблематично за Кобленц място. Немският ъгъл е известен със своя великолепен паметник, който е издигнат в чест на император Вилхелм І. Той е изобразен, яхнал кон и днес се тачи като символ на немското единство.


Немският ъгъл в Кобленц

Крепостта Еренбрайтщайн (Ehrenbreitstein Castle), която е друга историческа забележителност на Кобленц, е едно то най-добрите места, откъдето може да се любувате на перфектна панорама към Немският ъгъл. Има голяма вероятност около вас да има стотици други туристи и фотографи, които се опитват да уловят перфектния ъгъл към тази забележителност на Кобленц.

Малко зад паметника на Вилхелм І от брега на Еренбрайтщайн може да се види старата сграда на тукашното правителство. Малко по надолу и надясно от нея е разположен кея за лодки, които прекарват желаещите от единия до другия бряг само за около 1.5 евро на човек. Друг вариант е да вземете един отворен лифт със столове, който ще ви отведе до Немския ъгъл и ще ви позволи да се насладите на прелестна гледка към него. Този лифт обаче не е за хора, които не обичат адреналина.

Самата статуя на император Вилхелм І е издигната на това място през 1897 година, девет години след смъртта на немския глава. Неговата осанка е изобразена върху кон, а масивният монумент е съпроводен от надписа от известна немска поема: “Империята никога няма да бъде унищожена, докато сте обединени и лоялни! . Още един надпис може да се види по статуята на Немския ъгъл, който е посветен на Вилхелм Велики (Wilhelm the Great).


 

През 1945 година фигурата на Немския ъгъл е била сериозно повредена в резултат на бомбардировки от американците, която налага цялата статуя да бъде отстранена. Френското правителство имало концепция, която така и остава нереализирана – да построи при вливането на Елба и Мозел паметник символ за мир и разбирателство между народите.

След образуването на Федерална република Германия и на немски демократична република през 1949 година, страната е разделена на капиталистическа запад и комунистически изток. В знак на дълбоко си желание за обединена Германия президент Теодор Хойс (Theodor Heuss) превръща Немския ъгъл в паметник на немското единство. Тук са издигнати гербовете на всички немски провинции включително тези на бившите немски територии като Силезия , Източна Прусия и Померания. На мястото на конната статуя е бил издигнат един немски флаг. След промените през 1989 година, на 3 октомври 1990 година са добавени емблемите на новите федерални провинции.


 
Кобленц

 

Новата статуя на Вилхелм l на Немския ъгъл е открита на 25 септември 1993 година. Тя достига височина от 37 метра, като само височината на императора е 14 метра. Немският ъгъл в Кобленц е обявен за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО. Годишно, за да видят Немския ъгъл тук пристигат близо 2 000 000 туристи. Освен символите на всички немски провинции, на Немския ъгъл могат да се видят знамената на ЕС и Американското знаме, в чест на загиналите от трагедията на 11 септември 2001 г.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.