Най-красивите фонтани в света


08 Юли 2014 г.
Снимка: Фонтанът ди Треви в Рим, Италия

Фонтани има във всеки град, че дори и в повечето села - стандартни, сладникави, красиви, пеещи, цветни, забавни, закачливи, а вече и шоколадови и алкохолни ... и какви ли още не. Всеки един град трябва да притежава поне един атрактивен фонтан, за да привлича туристи, а колкото той е по-цветен, по-голям и хвърля вода на високо, толкова по-добре.

По целия свят има невероятно красиви фонтани, но The Travel Word е направил селекцията на най-красивите и запомнящи се по цялото земно кълбо - истински произведения на изкуството.

Фонтаните са едни от най-красивите атракции в паркове и площади.

1.Фонтанът ди Треви в Рим

Той е най-големият бароков фонтан и една от най-големите забележителности в града. Името на монумента произтича от факта, че е разположен на малък площад, свързващ три улици (tre vie). Той е с височина 25,9м. и широчина 19,8м.Скиците на фонтан ди Треви са били изготвени още през 1629г. от Жан Лоренцо Бернини, по поръчка на папа Урбан VIII, но когато папата починал проектът е изоставен. Дълги години след това със строежа му се захванал Николо Салви, но когато и той починал през 1751г. архитектурната забележителност отново останала незавършена. Едва през 1762г., ди Треви бил изграден окончателно от Джузепе Панини. В центъра на фонтан ди Треви е разположена статуя на бог Нептун, а от двете му страни има две женски фигури - Изобилие и Здраве. Първата излива вода, а втората е с чаша в ръка, от която пие змия.

Вдясно от монумента е поставена мраморна ваза, чието място си личи, че не е там, но нейната история е много впечатляваща. Николо Салви бил упрекван постоянно от един бръснар, чийто салон се намирал на площада, че нещо не било наред с фонтана както и, че статуите биха стояли по-добре на друго място. В последствие, Салви сложил тази мраморна ваза пред бръснарницата и ако застанете точно зад нея ще се убедите, че тя скрива цялата гледка към ди Треви.

Има множество легенди, свързани с ди Треви, но най-популярната от тях е, че ако хвърлиш монета във фонтана, все някога отново ще се завърнеш в Рим. Други гласят: ако двама влюбени хвърлят заедно две монети - те ще бъдат обречени на вечно щастие, ако хвърлят три - ще се оженят скоро или ще се разделят завинаги и т.н.

Всичките тези поверия подтикват туристите да хвърлят дневно монети на стойност около 3 000 евро, като тези средства отиват за подпомагане на крайно нуждаещите се в Рим. Разбира се, има и много опити за кражба на монети от ди Треви, поради което са монтирани камери, а нарушителите се санкционират.

2. Unisphere - Куинс, Ню Йорк, САЩ 
Това не е истински фонтан, а по-скоро гигантски стоманен образ на земното кълбо, проектиран във воден басейн. 

Снимка: Unisphere - Куинс, Ню Йорк, САЩ
 
Намира се във Флашинг Медоус-Корона Парк в квартала Куинс. Unisphere е изграден като тематичен символ за провелото се през 1964-1965 година в Ню Йорк Световно изложение. Темата е била "Мир чрез разбирателство" и именно този метален глобус представя идеята за световния мир и взаимозависимост. Конструкцията е с височина 50 метра и диаметър 37 метра. Тежи цели 408 тона и е дело на ландшафтния архитект Гилмор Д. Кларк 

3.Магическият фонтан Монтжуик - Барселона, Испания 

Този грандиозен микс от светлини, цветове и водни ритми се намира между Palau Nacional и Plaça d' Espanya. Построен е от дизайнера Карлес Буигас през 1929 г. по случай Международното изложение в Барселона.

Снимка: Магическият фонтан Монтжуик - Барселона, Испания
 
Магическия фонтан има три концентрирани кръга, които "танцуват" в ритъма на музиката, варираща от саундтраци на филми като Кръстникът, Властелина на пръстените и Гладиатор до испанската Зарзуела, песената "Барселона" на Фреди Меркюри и произведения на Монсерат Кабайе. Фонтанът се състои от 3650 отвора, които помпат и изтласкват 2600 литра вода на всяка секунда. За да видите това уникално светлинно и музикално водно шоу трябва да знаете, че то се изпълнява през месеците от октомври до април на всеки половин част между 19-20.30 часа в дните петък и събота, а през лятото от май до септември всеки четвъртък до неделя между 21-23.00 часа отново през половин час. 

4.Фонтан Гигантската дива гъска - Сиан, Китай 

Фонтана се намира на площада пред величествената над 1000-годишна Пагода на Голямата дива гъска. Смята се, че водната конструкция е най-голямата по рода си в Азия и може би е най-зрелищната атракция в Сиан (Xi'an). Многото дюзи са разпръснати върху площ от 20 000 кв. метра и изтласкват вода под звуците на музика.

Снимка: Фонтан Гигантската дива гъска - Сиан, Китай
 
 Представления има и през деня, но за по-зрелищно е нощното шоу, тъй като тогава фонтана е осветен с разноцветни LED светлини. С такава прекрасна обкръжаваща среда, няма как да не усетите наистина духа на славната династия Танг, независимо дали сте будистки поклонник или случаен посетител. 

5.Фонтана на крал Фахд - Джеда, Саудитска Арабия 

Снимка: Фонтана на крал Фахд - Джеда, Саудитска Арабия
 
Известен още като Фонтана на Джеда, той е най-високият в света. Разположен е в Червено море на западния бряг на Кралство Саудитска Арабия и хвърля водни струи на височина от 312 метра със скорост от 375 км/ч. Фонтана е построен между 1980 - 1983 година, но започва да функционира едва през 1985 година. Водата, която циркулира в него е солена и при хубаво време се изстрелва дори по-високо от Айфеловата кула. През нощта фонтана се осветява от 500 мощни прожектора в различни цветове. 

6.Фонтана Дубай - Дубай, ОАЕ 

Умопомрачителният фонтан в Дубай е цяло произведение на изкуството. Проектиран е в изкуствено езеро с площ от 30 акра в близост до най-високата сграда в света Бурж Халифа. Дело е на калифорнийската компания WET Design, която и изградила и фонтаните на Беладжио в Лас Вегас. Над 6600 светлини и 25 цветни проектора генерират хипнотизиращ визуален спектър от над 1000 абстрактни композиции, превръщайки го в най-яркото място в Близкия Изток, а вероятно и в целия свят. 

Снимка: Фонтана Дубай - Дубай, ОАЕ
 
Фонтана е открит официално на 8 май 2009 година и е дълъг 275 метра. Първоначално изтласкваната вода е била на височина 150 метра, но на 2 януари 2010 г. тя е била коригирана на 275 метра. Това е най-скъпата водна конструкция в целия свят - за построяването му са изхарчени близо 218 милиона долара, но пък резултата е възхитителен. Водните струи се движат в такт с музиката, която е предимно класическа до съвременна арабска и световна.

7.Овалния Фонтан - Тиволи, Италия 

Снимка: Овалния Фонтан - Тиволи, Италия
 
Защитените от ЮНЕСКО градини на Вила д'Есте в Тиволи крият удивителни водни каскади. Един от шедьоврите е Овалния фонтан, който има яйцевидна форма, а водите му се изливат в голям басейн заобиколен от растителност. Мястото е предпочитана дестинация за еднодневна екскурзия от Рим. Разходката из градините е невероятно изживяване, а фонтаните внасят допълнително романтика и не на последно място прохлада в летните жеги. 

8.Фонтана на моста Банпо - Сеул, Южна Корея 

С близо 10 000 LED дюзи, разположени от двата края на 1140-метровия мост Банпо, фонтана е записан в Книгата на Гинес като най-дългия в света и придава една неподправена романтика на космополитния динамичен град. 

Снимка: Фонтана на моста Банпо - Сеул, Южна Корея
 
От откриването си до днес той е истинска атракция, както за местните, така и за туристите. На всяка минута 190 тона вода, която се изпомпва от река Хан се излива отново в нея от 20 метра височина. През нощта моста-фонтан се превръща в сцена на светлинно и музикално шоу, което има 100 различни конфигурации.

9.Фонтанът на богатството - Сънтек Сити, Сингапур 

Снимка: Фонтанът на богатството - Сънтек Сити, Сингапур
 
Точно в сърцето на търговския комплекс в Сънтек Сити, най-големият фонтан в света въплъщава всичко, което е вярно за Сингапур - богатство, грандомания и хармония. От 1998 г. е вписан официално в Книгата на Гинес. Построен по правилата на Фън Шуй, фонтана представлява гигантско бронзово колело, в чиято вътрешност се стича вода. Височината му е почти 28 метра и тежи около 85 тона. Основата му е на нивото на подземен ресторант, откъдето посетителите могат да се насладят на гледката на могъщия пръстен, докато се хранят. Около фонтана витае и една легенда, която гласи, че всеки потопил ръката си във водата и си намисли желание, то ще се сбъдне. Е, доста съмнително, но пък не боли да се опита.

10.Фонтаните на Беладжио - Лас Вегас, САЩ 

Лас Вегас е любима дестинация за хазарт, а Беладжио едно от предпочитаните казина. Освен с различни възможности за залагания и игри, то може да се похвали и с невероятна водна атракция - Фонтаните на Беладжио. 
Снимка: Фонтаните на Беладжио - Лас Вегас, САЩ
 
Тяхното шоу и едно наистина незабравимо преживяване ... е, ако не се брой някоя зашеметяваща печалба. Водата се издига до 460 метра от общо 1214 водоразпръскващи устройства и хипнотизира всички зрители, събрали се за ункалното шоу. 8-акровото езеро сякаш оживява под звуците на Андреа Бочели и Франк Синатра, превръщайки се в едно от най-романтичните места в града.

 

 


всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.