Мадрид - Пласа Майор


11 Юли 2014 г.
Пласа Майор е площадът, който най-често ще видите на картичките от Мадрид. Макар сега да изглежда просто като най-обикновен площад, ограден от четири страни със сгради, някога тук е имало арена за борби с бикове, извършвали са се екзекуции, а от паметника на крал Филип III дълги години се е носила непоносима воня на мърша. Това прави славата от миналото на Пласа Майор малко тъмна, да не кажем възмрачна, но пък нали едни от най-любимите места на туристите по цял свят са именно затвори, тъмници и места за екзекуции – там, където се е удовлетворявала нуждата от зрелища на тълпата.

Две от сградите, които поръбват днес площада, са били Сградата на пекарите и Сградата на месарите. Срадата на пекарите има цветни рисунки на фасадата си (те обаче са съвременни, завършени през 90-те години на миналия век), точно отсреща е тази на месарите. Ако застанете по средата, можете да си представите как от единия край се е разнасял аромат на прясно изпечен хляб, а от другия са се чували ударите на сатърите, с които се е разфасовало месото. Днес нищо подобно няма да откриете – сутерените на тези сгради са превърнати в магазини за сувенири, а хляб и месо има само по картичките.

На Пласа Майор обаче е имало не само прясно заклани животни – тук с живота си са се прощавали и немалко нещастници, обявени от Инквизицията за вещици, еретици и всякакво друго зло за праведните католици. Освен че са ги бесели, се е извършвало и обезглавяване чрез усукване на тел около врата на осъдения и стягането й на фона на възторжените възгласи на тълпата. Както знаем, екзекуторите от времето на Инквизицията, са можели да се похвалят с богато въображение, когато стане дума за разнообразни методи за убиване. Именно човек, вързан на стол с тел около врата си е изобразен на метална плочка на каменен паметник на площада.

И ако кървищата са ви дошли повечко, ето нещо малко по-меко. Паметникът на крал Филип III на кон (създаден през 1616 г.) в началото се е намирал на друго място в града, най-вече защото по това време Пласа Майор не е съществувала. През 19-и век статуята е преместена на площада. Още в първия ден, в който металният паметник е монтиран обаче, чувствителните носове на местните хора долавят смрад на мърша. Дълги години източникът на вонята остава загадка, като чак през 1931 г. мистерията е разплетена с гръм и трясък. Буквално с гръм и трясък. След като са обявили Испания за република, революционери в еуфорично настроение решават да взривят паметника на някогашния монарх. Тогава става ясно, че през всички тези години в устата на коня, която не била запечатана, влизали птици, които търсели топло място през зимата. Вътрешността на паметника е куха и често се случвало птиците да умират вътре. Можете да си представите колко мъртви птици са останали в търбуха на коня за изминалите години, поставяйки на изпитание обонянието на мадридчани.

Пласа Майор, както е широк и равен, известно време е използван и за арена за борби с бикове. Тореадорите са се събирали в средата, а наоколо публиката е следяла кървавото зрелище.

Днес площадът няма специални функции, освен да бъде фон за снимките на туристите. След като знаете всичките му мрачни тайни обаче, ще оцените колко безгрижно и щастливо място е той сега. 
 

 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.