Мадрид, Испания


15 Декември 2011 г.

 

 

Мадрид е столицата и най-големият град на Испания. Населението на града е около 3,3 милиона и цялото население на метрополнa област Мадрид се изчислява на 6,271 милиона. Това е третият по големина град в Европейския съюз след Лондон и Берлин, и метрополнaтa област е третата по големина в Европейския съюз след Лондон и Париж. Градът се разпростира общо на 604,3 кв. км (233,3 кв. мили).
3-та най-голям в БВП на Европейския съюз и неговите влияния в политиката, образование, развлечения, околната среда, медиите, модата, науката и изкуството, всички те, допринасят до състоянието му като един от основните глобални градове в света.

Поради икономическата си мощност, високия стандарт на живот, и размера на пазара, Мадрид се смята за основен финансов център на Южна Европа и Иберийския полуостров. Градът е домакин и седалище на огромното мнозинство от най-големите испански фирми.

Мадрид е най-туристически град на Испания, четвъртата най-туристическа част на континента, и е 10-ия най-добър град за живеене в света, според Monocle списание в индекса за 2010 г. Мадрид също се нарежда сред 12те зелени европейски градове през 2010 г. В момента Мадрид кандидатства за домакинство през 2020 г. На Летните олимпийски игри.

Градът се намира на река Мансанарес в центъра на страната и Общността на Мадрид (която се състои от град Мадрид, агломерация и разширени предградия и села), тази общност, граничи с автономните общности Кастилия и Леон и Кастилия-Ла Манча.

Като столицата на Испания, седалището на правителството, и пребиваващото място на испанския монарх, Мадрид и политически център на Испания. Сегашният кмет е Алберто Руис-Гаярдон от Народната партия (PP).

Въпреки че Мадрид притежава модерна инфраструктура, той е със запазен външен вид и усещане от многото исторически квартали и улици. Неговите забележителности включват Кралския дворец в Мадрид; на Teatro Real (Royal театър) с възстановена си 1850 Opera House; на Buen Retiro парк, основана през 1631 г.; Националната библиотека (основана през 1712), съдържащи някои от исторически архиви на Испания, археологически музей и Златния триъгълник на изкуството, разположени по протежение на Пасео дел Прадо.


всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.