Историята на "швейцарското ножче"


21 Март 2013 г.

Една традиция, една култура !!!

Швейцарска традиция от 1893 г.

Фирмата е основана през 1893 г. в Delémont, швейцарската част на област Юра. Основната част на 200-те служители са жители на района, известен също със своите високо прецизни индустрии (часовникарство, машиностроене, микротехнологии, микроелектроника и др.).
Затова не е чудно естественото влечение на хората към иновации, прецизност, изключително високо качество на производството - типична локална черта, характерна и за фирмената култура на WENGER. Фирмата, която първа придаде на Швейцарския офицерски нож основните функции и съвременната форма - с плоски страни - така добре известна по цял свят, днес създаде нова форма на ръкохватката, с която да влезе в новото хилядолетие.


За да се запознаете с историята и културата на Швейцария, разгледайте нашето предложение за екскурзия в Швейцария и Италия 

Ножовете

 

Известните сгъваеми джобни ножове заемат основен дял от продукцията на фирмата - дневното им производство надхвърля 22 000 броя.

Швейцарският армейски нож Wenger. Всичко започва през 1886 г., когато швейцарската армия решава да екипира войниците си със сгъваем нож с едно острие. През 1889 година се появява нов модел пушка, за разглобяването на която била нужна отвертка. Решението било да се създаде мултифункционален инструмент, съчетаващ в себе си нож, отвертка, шило и отварачка за консерви.

 

По това време ножарската индустрия в Швейцария е добре развита, но непригодна за масово производство. Затова ножчетата се произвеждат в Солинген, Германия. Почти по същото време, швейцарски майстор ножар основава манифактурно предприятие (днешното Викторинокс) и през 1890 г. започва да произвежда армейски ножове. Малко след 1893та, в долината Далемонт, второто индустриално ножарско предприятие в Швейцария Paul Boechat & Cie (бъдещото Wenger S.A.) получава поръчка от националната армия.

През 1885 г. група предприемачи от Delémont закупува фабриката, като я преименува на Fabrique suisse de coutellerie S.A. Няколко години по-късно предлагат на Theo Wenger да поеме управлението на фабриката. Следва бурно разрастване на фирмата, като през цялото това време се произвеждат и ножове за армията.

Компромисът от 1908 г.

 

Фабриката от която израства Венгер произвежда ножове за швейцарската армия от 1893г., а Викторинокс от 1890 г. Тъй като Венгер се намира във френско говорящия кантон Jura, а Викторинокс в немскоговорящия Schwyz, правителството решава да тушира напрежението между кантоните и започва да дели поръчките между двата завода. Затова Викторинокс претендира да е „оригиналният“ нож, а Венгер „истинският“. При всички случаи и двата завода доставят ножове на швейцарската армия от над 100 години, като са длъжни да спазват идентични условия.

Другият крайъгълен камък на фирмата, многократно имитиран от различни производители, е серията кухненски ножове SWIBO® - първият кухненски нож с ергономична, синтетична ръкохватка, екструдирана върху острието, като по този начин осигурява ненадмината надеждност и хигиена, поради липсата на фуга между острието и ръкохватката. Дневното производство на този търсен оригинал SWIBO® надминава 5000 броя дневно.

Подобна продуктова линия е и Grand Maître®, ориентирана към нуждите на професионалните готвачи и истинските познавачи. Wenger произвежда над 1000 Grand Maître® дневно.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.