Израел и светите места


03 Септември 2014 г.
Светите земи привличат туристи за вдъхновяващо, очарователно и малко объркващо пътешествие. За някои тясната ивица между река Йордан и Средиземно море е само Израел. За други е Палестина. За повечето това е регион на променящи се истини и манипулирани исторически разкази, пише Си Ен Ен. Преди да стегнете куфарите си за пътешествие в тази посока, запознайте се с някои важни факти.
 
1. Ако искате плаж, моретата са три – Червено, Мъртво и Средиземно. Откъм Червено море става за гмуркане и плаж, при Средиземно има повече скали, а Мъртво е толкова солено, че не можете да потънете.
 
2. Въпросът с националната идентичност може да доведе до усложнения. Туристите да внимават да не предизвикат кавги между араби и евреи. Най-болезнената тема е коя страна е причинила смъртта на повече хора от другата. Иначе в исторически план спорове около фактите няма. Различията са предимно религиозни и политически.
 
3. Защитната бариера трябва да се види. Това е 8 метра висока бетонна стена, която е построена, за да спира свободното движение на палестинците между Западния бряг и израелската територия. Голяма част от стената навлиза в палестинска територия. 
 
4. Любителите на екотуризма ще се вклюбят в пустинята. Негев е огромна, изпепеляваща пустош, заемаща една трета от израелската южна територия. Любопитството на екотуристите ще бъде провокирано не само от камилите и шатрите, но и от местните обитатели – бедиуните. 
 
5. Ерусалим е център на религиозния свят. Центърът на Стария град все още е обграден от стените, вдигнати от отоманския султан Сюлейман Великолепни през 1538 г. От това тясно място тръгва Виа Долороса – пътят, извървян от Исус Христос, който води до Божи гроб. Няколко крачки по-нататък евреите се молят на Западната стена – последната останала част от еврейския храм, разрушен от римляните. Коранът я споменава, разказвайки за „нощното пътуване и възнесението“ на Пророка Мохамед. Храмовият хълм е считан за свещен и от мюсюлмани, евреи и християни, защото се смята, че там Авраам се е готвил да принесе в жертва сина си Исаак. Освен това там се е намирал и храмът на Соломон.
 
6. Ерусалим си има собствен синдром. Около 100 туристи всяка година страдат от “Ерусалимския синдром” – психическо състояние, предизвикано от наситената атмосфера на града. Засегнатите показват признаци на продължителна агитация и религиозна превъзбуда, прекарват по цели дни в декламиране на религиозни текстове, докато са облечени в роби. 
 
7. Тел Авив е като отделна държава. Само на час път от Ерусалим, Тел Авив е напълно светски град, примамващ с плажни партита, дрехи на модни дизайнери и приключенски нрави. 
 
8. Разходките сред природата са прекрасни. Западният бряг е пресичан от множество маршрути за разходка. Някои са посветени на природата, други – на културата. Една от тях е Пътеката на Авраам, по която за две седмици можете да посетите палестинските градове Наблус, Витлеем и Хеброн. Израелците имат традици в туризма сред природата, който фокусират върху националните паркове. 
 
9. Когато посещавате Израел, посещавате също и библейската Палестина. Когато отивате там като турист, посещавате две различни места. Ако видите само едното, значи сте видели само част от цялата картина. 
 
10. Кактусът е бодлив отвън, но сладък отвътре. По-точно, става въпрос за плода на кактуса. Метафората, обаче, важи за целия регион. Добрите обноски не са сред приоритетите на израелското общество и обслужването в магазини и ресторанти понякога може да е грубо. Но ако махнете тази “опаковка”, ще откриете много топлина и приветливост. 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.