Замъкът Пелеш


09 Януари 2012 г.

Замъкът Пелеш е смятан от мнозина за един от най-хубавите дворцови комплекси не само в Румъния, но и на територията на цяла Европа. Този шедьовър на германската неоренесансова архитектура се намира в планинския град Синая, който е разположен 44 км от Брашов. Дворецът Пелеш е издигнат в румънската област Прахов, в Карпатските планини, насред средновековния път, свързващ Трансилвания и Валахия.

Peles Castle
 
Строежът на замъка е започнава през 1873 г. по поръчка на крал Карл I, а е завършен 10 години по-късно - през 1883 г. С проекта е ангажиран виенският архитект Вилхелм Додерер, а работата спира за едногодишен период – между 1877-1879 г. зарадив тогавашната война. В неговите 160 стаи могат да се видят едни от най-добрите примери от европейското изящно изкуство. Днес до замъка Пелеш се стига по стара криволичеща пътека, обсипана със сергии, от които може да си купите най-различи сувенири.

За строителството на замъка Пелеш са използвани каменни блокове, дървени материали, тухли и мрамор. Стилът на Пелеш е подчертано немски ренесансов, но също така могат да се доловят мотиви от готическия, немския ренесанс, немски барок и френския рококо архитектурен стил.

Пелеш е заобиколен от невероятни седем слънчеви тераси, от които се открива прекрасна гледка към близката долина. Всички те са украсени с със статуи (изваяни от италианеца Романели). Допълнение на красивите скулптури внасят каменните кладенци, декоративните вази. Особено впечатляващ и уикален Пелеш изглежда заради многото си дървени орнаменти в украсата, както на екстериора, така и във вътрешните зали.

Вътрешният двор също е изключително красив със своите скулптури и стенописи. Във вътрешността на Пелеш има няколко интересни зали, като например гостната, чиито интериор е разнообразен с картини и дървени скулптури на 16 двореца в Хоенцолернс. Освен тази зала доста интересни са още турската зала, френската стая, мавританската зала, както и концертната аудитория.

Замък Пелеш

Дълго време замъкът Пелеш беше не само уникален музей, но и предмет на дългогодишни съдебни спорове между роднините и наследниците на бившия румънски крал. Специалната юридическа комисия към румънския парламент, след като се запозна с многобройни архивни документи, достигна до заключението, че единствено бившият монарх може да претендира за собственост върху замъка.

Трийсетте милиона евро компенсация за замъка "Пелеш " ще бъдат изплащани на три равни годишни вноски, като първата ще бъде направена в срок от 30 работни дни от влизането в сила на закона. Замъкът Пелеш беше отнет от крал Михал през 1948 г.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.