Двореца Вюрцбург (Wurzburg Residenz)


20 Декември 2011 г.

Кралския дворец във Вюрцбург (Wurzburg Residence) е великолепен бароков дворец, който се счита за един от най-големите и най-красивите в цяла Германия. Резиденцията във Вюрцбург е заобиколена от прекрасни градини, а целият комплекс е завещан от принц-епископ Франц Лотар, както и Фридрих Карл фон Шонборн, под чиито патронаж преминава строителството. Резиденцията във Вюрцбург е дело на цяла плеада от интернационален екип архитекти и художници, скулптори, и обикновени строители, които работят под ръководството на Балтазар Нойман.


Rezidenz Würzburg


Самият град Вюрцбург се намира в Централна Германия, като е център на област Долна Франкония в провинция Бавария. Разположен е на река Майн, на 115 км югоизточно от Франкфурт и на 115 км северозападно от Нюрнберг. Във Вюрцбург живеят повече от 135 000 жители, а невероятната архитектура е способна да възхити всеки, който реши да посети този стар немски град.

Епископската резиденция е дворецът на епископите, които са управлявали светската епископска държава в продължение на повече от 8 века. Епископът на Вюрцбург - Йохан Филип Франц фон Шонборн, разпоредил издигането на Резиденцията. Строителството започва през 1720 г. и е завършено през 1744. Тя е проектирана от водещите барокови архитекти - Йохан Лукас фон Хилдебранд и Максимилиан фон Уелш.

Известни за времето си архитекти, които са им помагали са още Робърт де Котте и Жермен Бофранд, чиято работа има подчертано френско влияние. Резиденцията във Вюрцбург е толкова изящна и величествена, че дори има прякор - "Прекрасния дом на енорийските свещеници в Европа" даден от Наполеон.


Кралската Резиденция във Вюрцбург

По кралската резиденция във Вюрцбург са работили още венецианският художник Джовани Батиста Тиеполо, подпомаган от своя син, Доменико. Двамата заедно рисуват стенописите из различни части на Резиденцията. Особено впечатляващи в интериорно отношение са Голямата стълба, параклиса и Големият салон. По време на Втората световна война Резиденцията търпи големи поражения, но е в процес на реставрация която продължава от 1945 година до ден днешен. До този момент по реконструкцията и реставрацията на Кралската резиденция във Вюрцбург са хвърлени около 20 милиона евро.

Заради своята невероятна барокова архитектура Резиденцията във Вюрцбург е достоен съперник на шедьоври като замъка Шонбрун във Виена и Парижкия Версай. Признание за огромното архитектурно и историческо богатство, което представлява резиденцията е включването й в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1981 година. Целият комплекс във Вюрцбург е заобиколен от невероятно добре аранжиран парк с красиви и шарени цветни лехи, поддържани храсти и дървета.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.