Генуа - цветна и красива.


11 Юли 2014 г.
Генуа - късче от Италианската Ривиера (Genoa)    Генуа не е най-известният град в Италия, но със сигурност е един от най-красивите. Той е столица на регион Лигурия и е една от задължителните дестинации, ако сте в северозападната част на страната. Освен това играе ролята на главен център на провинция Генуа и важно пристанище в Северна Италия още от древни времена до днес. Жителите му наброяват около 620 000 души, а територията му е върху площ от 243, 6 кв.км. 

Генуа е най-значимият град на Италианската Ривиера и вероятно най-добрата отправна точка в изследването на спиращото дъха крайбрежие в района. Намира се само на няколко часа път от известни дестинации като Портофино или Чинкуе Тере. Но и тук има какво да се види и да се направи, така че ако сте планиране, да се насладите максимално на тази част от Ривиерата, отделете си най-малко 3-4 дни за този невероятен град. 

Генуа притежава редица неща, с които да се гордее - неговата история се простира далеч преди Римската империя, града е европейска столица на културата през 2004 г., тук може да се види най-старият фар в света, има най-запазеният Стар град в Европа, той е домакин на най-големият аквариум на континента и е родното място на Христофор Колумб. 

Разходката ви може да започне от една от централните улици - Страда Нуова (Strada Nuova), част от вдъхновяващия Стар град (Centro Storico) на Генуа, който е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. На нея се намират много от забележителностите на града, като дворците Palazzo Rosso, действащ днес като музей, Palazzo Bianco, Palazzo Grimaldi и Palazzo Reale, които по време на изграждането им през 16 в са служели за домове на градския елит. Тук са разположени и арт колежа и музеят Страда Нуова. 

Стигайки до централната част на Генуа, няма как да не забележите площада Ферари (Piazza De Ferrari), на който се намира операта Тeatro Carlo Felice и Дворецът на Дожовете (Palazzo Ducale). Името му красноречиво говори, че в миналото той е бил дом на дожовете на Генуа, но в момента е отворен като музей, в които се организират много културни мероприятия и изложби. 

Къщата, в което се смята че е роден самия Христофор Колумб също е част от пейзажа на Piazza De Ferrari. Друга забележителност, която си заслужава да се види, е катедралата Сан Лоренцо, чиито основи са положени през 4 или 5 век, но е завършена едва през 17 век във великолепен римски стил. Не по-малко очарователен е и Музеят за ориенталски изкуства, който притежава най-голямата колекция, свързана с ориенталски изкуства в Европа

Старото пристанище (Porto Antico) може би е най-доброто място за любуване на красивия залез над Лигурско море след няколко часовото проучване на морския свят в най-голямият аквариум в Европа - Aquario di Genova. Построен през 1992 година, той се врязва направо в морето и предоставя прекрасната възможност да се съзерцават многообразни морски представители като делфини, акули и пингвини. Тази атракция се посещава от 1 500 000 туристи годишно.

Тук се издига и най-древният пристанищен фар (Torre della Lanterna), върху които може да се види изрисуван символът на Генуа. До върхът му водят 375 стъпала, но усилието, което ще ви е нужно, за да ги изкачите ще бъде възнаградено с гледка показваща цялата прелест на града.

Не се колебайте да изберете Генуа за следващата си ваканция и да се потопите в автентичната атмосфера на старата морска република, наслаждавайки се на многобройните историческите забележителности пръснати по тесните калдаръмени улички.


всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.