Венеция - Кралицата на Адриатика


15 Декември 2011 г.

Венеция

 

Венеция е град в североизточната част на Италия и е център на областта Венето. Градът е пристанище  на Адриатическо море и към 2005г. наброява около 270 000 души. Венеция е известна с уникалното си разположение върху множество малки острови (повече от сто) в плитка лагуна на Адриатическо море. Символ на града е крилат лъв, фигуриращ и на градския герб.

Градът е прочут морски курорт и световен туристически център, привличащ ежегодно милиони посетители от страната и чужбина.  Градът и прилежащата му лагуна са включени в Списъка на световните забележителности. Венеция е изградена върху дървени подпори (пилоти) и поради слягането на почвите, е постоянно застрашена от наводняване. На територията на днешна Венеция селище съществува още от V век пр. н.е. Градът е основан през IX век сл. Хр. Следващите четири-пет столетия Венеция се утвърждава като важен търговски център и своеобразен мост в търговията между Запада и Изтока. Тя е столица на Венецианската република, която е една от най-мощните в икономическо отношение средновековни италиански държави. Републиката просъществува като самостоятелна държава до към края на XVIII век, когато попада под властта на Австрия. Хабсбургското господство продължава до 1866 г., а от 1870 г. Венеция е част от обединена Италия.

Венеция е важен център на корабостроителната промишленост в Италия, но освен това градът може да се похвали и с добре развити лека, химическа, нефтопреработваща и електротехническа промишлености. Освен това, Венеция е известна и с производството на изделия от стъкло – венецианско стъкло, дантели, мозайки.


 

Градът има университет и консерватория, оперен театър, както и много музеи. Във Венеция се провеждат множество фестивали и художествени изложби.

Сред основните забележителности е площадът „Сан Марко” – около него са разположени катедралата „Сан Марко”, „Прокурациите”, Двореца на дожите и Часовниковата кула. Дворецът на дожите е седалище на управителя във Венецианската република, а днес е паметник на архитектурата и музей на изобразителното изкуство. Той се свързва със затвора чрез един от символите на града – „Мостът на въздивките”. Около площада „Сан Марко” са изградени административни постройки, наречени „прокурации”.

 Най-голямата забележителност е „Канале Гранде” - воден път, дълъг четири километра, който е и основната пътна артерия на историческата част на града. По него се движат  традиционните венециански  гондоли, както  и множество моторни лодки, които представляват настоящия градски транспорт. Не трябва да се пропуска и „Понте Риалто"– арковиден каменен мост от XVI век.

Венеция може да се похвали и с немалко църкви. Сред най-известните и важните се нареждат „Санта Мария ди Назарет” (образец на бароковото изкуство от втората половина на XVII век), „Сан Симоне Пиколо” и други.


всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.