Великден Истанбул

Великден Истанбул
Пролетта е във въздуха, вятърът носи топла промяна във времето и хората започват да се стичат към Истанбул и други големи градове, за да отпразнуват Великден с посещение на светите места в Турция. Възкресение Христово или Великден по традиция е най-любимият и почитан празник от общността на православните българи в Истанбул.
За нас българите “Свети Стефан” или така наречената "Желязна църква" е едно от местата където може да посрещнем този празник. Тя е храм със славно минало, който и днес дава самочувствие и гордост на българите. Друго религиозно място, което може да бъде посетено в  този период е българската църква "Свети Йоан Рилски" в Българската екзархия в квартала Шишли. Тя е разположена сред обширен, потънал в зеленина двор, скрита от любопитните очи и шумния делник.
През това време на годината е традиционно за православната църква да направи сладък хляб в чест на възкресението, и края на великите пости. В Турция този конкретен вид хляб в пекарните е на разположение целогодишно и е известен като Paskalya Ekmek. Това е обикновено тесто за хляб гарнирано с фъстъци или бели макови семена.
Освен това април е и фестивала на лалето в Истанбул. Въпреки, че е широко прието лалето да е символ на Холандия, то има своите корени в Турция. Още от 18-ти век, това цвете се отбелязва ежегодно в града. За около две седмици в април, градските паркове и крайпътните артерий се декорират с лалета с фантастично разнообразие от ярки цветове и видове.
Така че, ако ви се случи да се окажете в Истанбул по време на свещената християнска седмица на Великден можете да се насладите на някои вкусни сладки хлябове и посещение на някоя от християнските църкви. Това е време в което ще се разхождате по улиците на Истанбул с безброй туристи от цял свят. Но Православният Великден е този, който привлича повече туристи до Истанбул, може би защото магаполисът е седалището на една от седемте патриарший на източно православната църква.
Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.