Атина - люлка на древногръцката цивилизация


04 Февруари 2014 г.

От храма на могъщия Зевс до величествените борове, покрили склона на Филопапос Хил, Атина, Гърция, предлага едни от най-красивите и културно значими забележителности, познати на човека. Потопете се в пътуване назад във времето, посещавайки едни от най-красивите и важни туристически забележителности в Атина.


В първия век от новата ера римляните преместват на това място пазарите от старата Агора. По-малък от оригинала, дворът с мраморни колони се превръща във величествен търговски и административен център до XIX век. Неговата най-голяма и уникална атракция е брилянтно проектираната Кула на ветровете.

Храмът на Зевс Олимпийски


Величественият храм на владетеля на пантеона е най-големият в континентална Гърция. В него са разположени две колосални статуи от злато и сребро, едната от които е на Бог, а другата на римския император Адриан. Въпреки че строителството на храма започва през 515 г. пр. Хр., политически вълнения забавят неговото приключване близо 700 години. Благодарение на император Адриан строежът му е завършен, а в близост до храма е построена двуетажна арка, чийто надпис съобщава за претенциите му към града.

Акрополът


Храмовете на "Свещената скала" на Атина се считат за едни от най-важните паметници в западния свят, тъй като са оказали огромно влияние върху архитектурата и всичко по онова време. Големите мраморни шедьоври са били построени в края на V век пр. Хр. - времето на Перикъл, Златния век на Атина. Повечето са били построени в чест на Атина, богинята, покровителствала града. Все още спиращи дъха с техните пропорции и мащаб, построени от човешка ръка и в същото време изключително величествени, храмовете са украсени с великолепни драматични скулптури на боговете.

Националният археологически музей


Не просто най-добрият музей в Гърция, но и един от най-важните и интересни музеи в света. В него се помещават известни, влиятелни и красиви творби от великата Бронзова ера, описани от Омир в Златната ера на Класическата Атина и извън нея. Временното затваряне на част от музея през 1999 година дава възможност за подобряване на дисплея на безценните открития, натрупали се тук.

Агора


Древният пазар на Атина, основан през IV век преди Христа, е сърцето на града за близо 1200 години. Тя е център на всички граждански дейности, включително политиката, търговията, философията, религията, изкуството и леката атлетика. Това е мястото, където Сократ адресира неговата публичност, където се ражда демокрацията и където Свети Пол проповядва. Заради разнообразните му ползи, криволичещата му страна може да бъде объркваща. Въпреки това тревните площи на Агора са прекрасно място за разходка, на което бихте могли да си представите оживлението и суматохата от търговията по онова време.

Филопапос Хил


Покритите с борове склонове на Филопапос Хил предлагат приятно сенчест лабиринт от пътеки, водещи до паметници, маркиращи вековната история. Известен като "хълма на музите" в древността, той е давал вдъхновение на безброй поети. В първия ден от Великия пост на хълма се събират стотици атиняни, които пускат хвърчила.

Музеят "Бенаки"


Този огромен музей дава панорамна гледка на гръцката история от Каменната епоха /7000 г. пр.н.е./ до XX век, под формата на класическа Гърция и епохата на Византийската и Османската империя. Над 20 хиляди предмета са изложени в хронологичен ред в 36 стаи, които показват развитието на гръцката живопис, скулптура и занаяти.

Керамикос


Външните стени на древна Атина прекосяват Керамикос, откъдето са преминавали два различни пътя - по единия в Атина са се завръщали войните, а по другия жриците на любовта. Първият е стигал до храма, а вторият - до публичния дом. Държавниците и чиновниците са били погребвани в показни гробници по продължението на пътя, а мястото е било свърталище на проститутки, лихвари и търговци на вино.

Музеят на цикладското изкуство


Красива обстановка, в която се помещават елегантни и полуабстрактни цикладски фигурки - останки от една култура, която процъфтява в Цикладите от 3200 - 2000 г. пр. Хр. Красивите мраморни резби се различават от всичко, открито в съвременните цивилизации. Повечето от тях са с женски форми, които най-вероятно са били култови фигури на богини в тяхната религия, вдъхновили много от художниците през XX век.

Византийският музей


От падането на Рим през 476 до падането на Константинопол през 1453 година, Византийската империя доминира в региона на Средиземно море. Загадъчната и богата Православна църква оказва най-голямо политическо и художествено влияние във Византия, оставяйки след себе си огромно наследство. Световноизвестната колекция включва 15 хиляди предмета, датиращи именно от този период.


всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.