"Херенхимзее" - домът на самотния крал


23 Октомври 2012 г.

 

До баварския замък "Херенхимзее" се стига с влак от курортното градче Приен ам Кимзее, който оставя посетителите на пристанището. Оттам с катер се пътува още 20 минути до остров Херенверт (Херенинзел) - Мъжкият остров на езерото Кимзее, който е обграден от красив алпийски пейзаж.

"Херенхимзее" е най-скъпият проект на крал Лудвиг II. При строежа на "Херенхимзее" били похарчени 16 млн. марки, а той така и не бил завършен напълно. Седем години след започване на строителството му работите били преустановени поради липса на средства. В крайна сметка кралят строител поживял в "Херенхимзее" само 10 дни, като през това време в пищната Огледална зала със 17 аркадни прозореца се запалвали всичките 2000 свещи на 33-те полилея и 44 свещника.

Островният дворец представлява прекрасен дворцово парков комплекс, симетричен и великолепно организиран. Пред парадния вход на замъка бликат струите на

пет фонтана

Фасадата на двореца е точно копие на френския "Версай".

"Херенхимзее" е копие на френския дворец Версай.

Кралските лилии - символът на Бурбоните, скулптурите, картините с изображението на Краля Слънце, красят вътрешните помещения на замъка. Основни цветове са синият, бордото и златистият, като златото преобладава. В Обедната зала е конструирана специална маса. Тя автоматично се издига от люк, разположен на пода и свързващ залата с кухнята отдолу. Впоследствие масата отново се прибира в кухненското помещение. Масата е направена поради факта, че кралят бил необщителен и обичал да похапва сам.

Лудвиг II строи този замък, за да се "спаси" от светския живот, баловете, развлеченията, придворните. Това е място за уединение, където самотният крал можел да избяга от реалността и да се потопи в света на пълното блаженство. Подобно на "Нойшванщайн" и тук кралят не искал дворецът да бъде посещаван от простосмъртни.

Спалнята на Лудвиг II е пищно декорирана със злато.

Строителството на "Херенхимзее" започва от 1878 и продължава до 1886 г. През този период, по време на посещенията си на строежа, кралят отсядал в стария замък Herrenchiemsee, манастир в миналото и също разположен на острова. Днес в залите на незавършеното южно крило на новия замък е разположен музей, посветен на крал Лудвиг II.

Издигнат на острова с площ 230 хектара, дворецът "Херенхимзее", по замисъл на Лудвиг II, трябвало да стане храм на славата и паметта на френския крал Луи ХIV. По време на своите две посещения в Париж - през 1867 и 1874 година, Лудвиг II в детайли изучава строителния стил на Краля Слънце. Замисълът на баварския крал бил на остров Херенверт, в центъра на езерото Кимзее, да бъде издигнат "Новият Версай". Това напълно се отдава на монарха и замъкът на езерото Кимзее не само успява да стане новият "Версай", но по богатство, вкус и изящество надминава френския оригинал.

Огледалната зала на "Херенхимзее" е оборудвана в периода 1879 Ц 1881 година, като точно копие на "Галери де Гласе" във Версай. По версайски образец са оформени и други две помещения. Залата на войните и Залата на мира са украсени с големи многофигурни композиции под формата на алегории, представящи Мира и Войната. Към големите официални апартаменти са прикрепени жилищните покои на Лудвиг II. Стените са изпълнени в стил рококо и подражават покоите на Луи ХV. В спалнята господства синият цвят Ц любим на баварския монарх. Разкошният позлатен креват е изографисан със сцени, изобразяващи Венера и Адонис. Тоалетната е изработена от драгоценния майсенски порцелан. В работния кабинет на Лудвиг II основно място заема бюрото, което е точно копие на знаменитото кралско бюро на колелца, изработено за Лувъра. Както и оригиналът, това писалище е изработено от френските майстори дърворезбари.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.