Kарнавалът в Рио де Жанейро - Магия от цветове и щастие


15 Декември 2011 г.

 

Бразилците твърдят, че карнавалът в Рио е най-големият фестивал в света. И само който не е бил там, може да се съмнява в това изказване. Събитието се предава на живо по телевизията във всички области на Бразилия и в много страни по света. Но да си там е нещо съвсем различно от преживяването по телевизията. На екрана няма как да се слееш с тълпата, да се докоснеш до танцьорите, да маршируваш заедно с някое училище по самба.Четири дни и нощи по средата на бразилското лято (от събота до вторник) се превръщат в една феерия от костюми, светлина, огън, маски и музика. За да изпиташ наистина празника, който предлага събитието, трябва да пристигнеш поне три дни по-рано. Още тогава предвкусваш това, което те очаква, а цялата страна е спряла работа.
От 1984 парадът е намерил свой постоянен дом в т. нар. Самбадром, който се намира в центъра на града. Улица Маракеш де Сапукао се украсява в бяло, а от двете й страни, по дължината на пътя на парада, се издигат трибуните за зрителите, побиращи 60 000 души. Съоръжението официално се нарича Passarela de Samba Darcy Ribeiro. В Самбадрома има много барчета, будки за сандвичи, машини за безалкохолни и т. н.
Самбадромът е разделен на няколко секции за различните класи. “Кадейраш де писта” са групи от маси с по 4 номерирани стола. Една маса обикновено струва между 500 и 700 долара. Те са разположени на улицата и са на една крачка от парада. Между масите и самата алея са ложите, които са толкова близо до манифестиращите, че спокойно можеш да се здрависаш с някоя знойна красавица. Те побират от 6 до 8 души и освен със столове са снабдени и с малка масичка. “Камаротеш” се водят за най-престижните места. Тук се настаняват световноизвестни филмови звезди, футболисти, политици, дипломати.
Да се види стартът на един такъв спектакъл е наистина вълнуващо, но най-ефектни са не неговото начало и край, а нощите на неделя срещу понеделник и на понеделник срещу вторник, когато по алеята преминават най-добрите училища по самба в Бразилия – около 140 000 души. Те могат да се представят с 3000 до 5000 участници и с 6 до 8 платформи. Всяка процесия се проточва на около половин километър по Самбадрома и има на разположение не повече от 90 минути, за да мине по алеята, което означава, че на всеки участник се пада да прекара в Самбадрома около 25-30 минути. Въпреки всичко това е преживяване, което остава за цял живот както у участниците, така и у нас, туристите, присъствали на него.


Парадът започва в 19 часа и завършва при изгрев слънце около 6 сутринта. Този маратон обаче е и жестоко състезание. Всяка година две училища ще се издигнат нагоре, но и две ще трябва да слязат от почетната стълбичка на най-добрите в страната. Затова всички се готвят за шествието през цялата година. Петте най-добри получават привилегията да дефилират отново накрая на Парада на победителите.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.