ЕКСКУРЗИЯ ДО ПРОВАНС - лукс с аромат на лавандула

Avignon - Orange - Chateauneuf du Pape - Mazan - Les Alpilles - Saint Remy de Provence - Cloitre Saint Paul de Mausole - Les-Baux- de-Provence - Carrieres de Lumieres – Mormoiron - L Isle sur la Sorge - Luberon – Gordes - Roussillon - Menerbes - Bonnieux - Lourmarin – Cucuron - Aix en Provence - Cassis - Calanques - Marseille
8 дни / 7 нощувки
Цена от: 4275.00 лв
Дати: 07.06.2020жг.; 11.10.2020
ДАТА ЦЕНА РЕЗЕРВИРАЙ
11.10.2020 от 4275 лв резервирай„Тук щастието струи от всякъде под формата на вълшебен цвят и светлина. Тук се ожених за светлината!”
Пол Синяк
1 ден: София - Авиньон

За екскурзията до ФранцияПрованс, ще отпътуваме от летище София в 17:00 часа с директен полет. Пристигане на Летище Марсилия в 18:25 ч. Посрещане на групата и трансфер с автобус  към най-старият и известен град в Прованс – Авиньон. Пристигане около 20 часа и настаняване в HOTEL DE L‘HORLOGE 4* - (историческа сграда с часовник от 17 век). Хотелът е разположен в историческото сърце на Авиньон.
21:00 - Вечеря „Здравей Прованс“ в гастрономическия ресторант със звезда MICHELIN - HIELY LUCULLUS Неговият световно известен шеф-готвач Gerald Azoulay ще ни изненада със специално 5 степенно меню и чаша провансалско вино за Добре дошли в Прованс! Ресторанта се намира в сърцето на стария град, на 100 метра от хотела, в който ще отседнем. Нощувка.

2 ден: Авиньон - „Господарят на реките и ветровете“

08:00 ч. Закуска в хотела.
09:00 ч. Туристическа програма: „Добро утро, Aвиньон“, с която ще разгледаме Авиньон и Двореца на Папите с местен екскурзовод. Името на града, разположен на левия бряг на река Рона, в едно от тълкуванията означава „господар на реката“. През ХIV в. Авиньон е седалище на католическите папи, затова Папският дворец (Palais des Papes) е задължителна спирка в обиколката на града. Този възхитителен замък е една от най-големите готически сгради в цяла Франция и е сред най-значимите средновековни шедьоври в Европа, а днес е музей и фестивална сцена. Всяка година творци от цял свят го превръщат в истинско царство на театъра. Улиците гъмжат от туристи и от улични артисти, които спират в очарователните кафенета на улицата да изпият чаша „ситронела“ или да опитат местен специалитет в духа на Прованс. Ако сте похапнали обилно салата със запечено козе сирене и прекрасни калмари в доматен сос, може спокойно да продължите културната обиколка и да посетите прочутия мост от онази прословута песничка, която знаят всички хора, изучаващи френски („Сюр льо пон Д`Aвиньон...“). Легендата за построяването на Пон Сен Бенезе разказва как овчарчето Бенезе срещнало ангел, който го отвел право при епископа на Авиньон. За доказателство на тази чудна история епископът накарал момчето да повдигне голям камък, който дори дузина мъже не можели да помръднат. Бенезе с лекота повдигнал камъка и го поставил на брега на Рона в основата на бъдещия мост. Днес от него са останали четири арки и едно параклисче на два етажа на името на Свети Николай.
12:00 Обяд в ресторант „CUISINE CENTR HALLES” в сърцето на Авиньон. Специално меню с вино, вода и кафе.
14:30 Дегустация на вино в LE CARRE DU PALAIS.
16:30 Свободно време в Авиньон. Време за свободна разходка из малките улички, магазините, авиньонските кафенета, пазари и сувенирни бутици. Препоръчваме ви да опитате от уникалния сладолед, на който дори кардиналите не са могли да устоят.
20.00 Свободна вечеря – ще бъдат препоръчани варианти за ресторанти в Авиньон. Нощувка.

3 ден: Orange и дегустация на вино в Chateauneuf du Pape, Мазан, официална вечеря - The Test of Provence в „Chateau Mazan“ 4*

08:30ч. Закуска и освобождаване на хотела.
09:30 ч. Отпътуване за Orange. Град на изкуство и история, Orange е изключителен със своето историческо наследство. Град Оранж е третият по големина град в област Vaucluse по население след Авиньон и Carpentras. Оранж е древен римски град в Прованс, разположен на източната страна на река Рона. Историческият център на Оранж е като малък град с тесни улички, живописни площади и известен римски театър и триумфална арка. Оранж получава името си от Арусио, галийски бог на морето. По-късно под управлението на римския император Август града става проспериращ. В последствие Оранж започва да се разширява около Полукръглият театър, вероятно построен по време на управлението на Август и който е най-добре запазеният по рода си. Прекрасната стена, която представлява гърба на театъра, е с дължина 102 метра и височина 38 метра. В централната ниша на стената стои внушителна статуя на Август, на височина 3,7 метра. Оранж има и триумфална арка, която е една от най-големите, построена от римляните. Тя е висок 19 метра и има фини скулптури, които разказват за победите през 1-ви век на римския генерал и държавник Юлий Цезар. Театърът, арката и околностите на Оранж са обект на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 1981 година. Днес хиляди туристи посещават различни културни събития, които се провеждат именно тук. Посещение на два важни монумента от римско време – „Триумфалната Арка“ (Arc de Triomphe) и Римският театър за 9000 посетители, който е най-добре запазеният амфитеатър в Европа.
12:00ч. Пристигане в селцето Chateauneuf du Pape. Разположено на 15 километра от Авиньон. В света има няколко известни села поради техните вина. Едно от тях е Châteauneuf-du-Pape. То се намира в южната част на долината на река Рона, в Прованс. Това е едно от култовите места за любителите на виното и освен това има интересна история. Виното тук се е родило благодарение на римските папски майки, които от са напускали Рим и са живели в Авиньон, Франция. Папа Климент V прехвърля папската резиденция от Рим в Авиньон през 1309 година, също така той решава да отглежда и лозя в околностите на града. Той бил голям ценител на виното и искал да има свое собствена на масата си. В онези дни папите са били не само духовни, но и доста светски владетели. Обичали са да се глезят с добри напитки и качествена храна. Но качеството на първото вино от околностите на Авиньон не е блестяло с достойнства. Папа Йоан XXII, който си построява лятна резиденция Шато Ньоф дю Пап, подобрява виното и технологията. И оттогава папите пиели местни вина от Chateauneuf-du-Pape. След като папите се връщат в Рим, монасите, които са живели тук, са продължили да обработват лозята и да подобрят вкуса на виното. Интересът към виното от това село се завръща едва след 1870 година. Когато е нямало достатъчно вина от областите на Бордо и Бургундия, винените специалисти обърнали внимание на вината на Шатоньоф дю Пап. Шатоньоф дю Пап е най-известната зона в Прованс за производство на прочутото червено вино – Chateauneuf du Pape, за което се ползват над 13 сорта грозде. Има над 320 винарни, ние сме избрали най-добрата винарна в региона, за да дегустираме местното вино.
12:30 ч. – Обяд в Château des Fines Roche. Именно тук ще се насладите на една от най-красивите гледки в района, а и мястото е специално, тъй като тук е седалището на Ордена на рицарите на Chateau neuf du Pape. Чест гост на старинната крепост е Бил Клинтън.
15:00 ч. – Дегустация във прочутата изба „Vignobles Mayard” – ще имате възможността да опитате четири от най-добрите вина в района, а за да бъде дегустацията ви незабравима ще добавим и малко шоколад.
17:00 Трансфер към хотела в град Мазан и настаняване в Chateau de Mazan - 4*
20:00 ч. Официална вечеря - “The Test of Provence“в гурме - ресторанта на хотела. Нощувка.

4 ден: Les Alpilles and Vinsent Van Gogh

08:00 ч. Закуска.
09:00 ч. – Посещение на природния парк Les Alpilles (в превод „малките Алпи”), ниска планинска верига с възвишена и дива природа. Най-големият парк до делтата на Рона се нарича Les Alpilles. Пространствата между отделните дялове са известни като Terre des oliviers (Земя на маслинови дръвчета). Тук ще усетите духът на Ван Гог и аромата на мащерка, розмарин и лавандула, ще видите лозята и маслиновите горички създаващи пейзажа на Прованс – Това е истинският и автентичен Прованс.
10:00 ч. – Посещение на Saint Remi de Provance. Можем да го определим като един от важните градове на област Прованс. Тук през 1503 г. се ражда Мишел дьо Нострадам, по-известен като Нострадамус, най-известният пророк в света. Този факт, в комбинация с чаша следобедно кафе с домашна сметана и ванилени бисквити, прави градчето неустоимо очарователно. Считаният за луд, но гениален Винсент ван Гог се лекувал в клиниката според тогавашните разбирания за душевно болни, която се помещавала в манастир от XII в. Той превръща една от стаите в ателие и рисува градината във вътрешния двор през прозореца. Позволено му е да рисува с придружител и в близките околности. Така се появяват ярки картини с поля в наситени жълти цветове, маслинови дървета, ириси и кипариси. Тук Ван Гог рисува и един от шедьоврите си от този период – „Звездна нощ“. В провансалската столица на изкуството ще намерите: гастрономия, местни продукти, зехтин, вина и лозя, занаяти, провансалски пазар, художници, красиви магазини и художествени галерии и разходки сред природата, места, рисувани от Ван Гог - с повече от 150 картини около Сен Реми- дьо-Прованс.
10:30 ч. – Посещение на манастира Saint Paul de Mausole, където Ван Гог се е лекувал от психическо заболяване през 1889 г. – 1890 г.
11:30 ч. – Отпътуване към красивото средновековно селце Les Baux de Provence, по време на пътуването, ще имате възможността да видите още едно красиво място Fontvieille.
12:00 ч. – Посещение на Les Baux de Provence средновековно селце с невероятна природа. Един от най-важните паметници тук е именно древната цитадела, разрушена от Ришельо през 1632 година. Името Ле Бо (Les Baux) обрисува един град със стръмен скалист наклон. Това е долината от съновиденията на Данте, описани в неговия "Ад" и за това е наречена Адската долина. Могъщият род Ле Бо е властвал около 500 години и е имал взаимоотношения с най-силните семейства на Европа. Постоянно е воювал със своите съседи - графовете на Тулуза и Прованс. Според традицията този род води началото си от Валтазар - един от тримата влъхви, поклонили се на Младенеца Иисус. Като знак за своя произход владетелите на Бо приемат за свой хералдически символ Витлеемската звезда. В този период Замъкът в Адската долина е бил център на "пеещия юг", тук са се срещали най- известните провансалски трубадури. Поетът Фредерик Мистрал е казал за владетелите на Бо: "Династия на орлите и никога - васали". Те остават едни от главните играчи в историята на Прованс до окончателното превземане на града, който бил предаден на императора на Свещената Римска империя Фридрих Барбароса. Последният владетел на Ле Бо подарява града заедно с титлата на рода Грималди. И до днес принц Алберт, син на принц Рение, носи титлата Граф Ле Бо. В църквата "Св. Винсент" се съхраняват даровете на принцовете от Монако. В наши дни в Замъка се провеждат костюмирани спектакли, запознаващи многобройните туристи с историята и живота на Ле Бо.
13:00 ч. – Обяд в ресторант „Le Mas d Aigret“с величествена гледка и превъзходна кухня.
15:30 ч. – Посещение на Carrieres de Lumieres, истинска пещера, в която ще имате възможността да видите 3D експозиции на картините на Ван Гог, едно неповторимо и грандиозно изживяване.
17:00 ч. – Отпътуване към хотела в Мазан.
20:00 ч. –  Свободно време за вечеря. Нощувка.

5 ден: Chateau de Pesquie и L’islesur la Sorgue

9.00ч. Закуска в хотела.
10.30ч. Отпътуване за Мormoiron към винарната Chateau de Pesquie . Шато „Песку“ е фамилно френско шато с лозя, разположени в полите на най-високата планина в Прованс - “Mont Ventoux”. Красотата на тази планина е отразена в картините на Сезан и Ван Гог. Дегустация на всички вина в избата и обяд-пикник, приготвен от домакините. Вината се характеризират със специфичен тероар – специфично минерално съдържание на почвата, предимно съдържаща глина. Близостта с планината създава изключителните условия за производството на това превъзходно вино.
14:00 Отпътуване за един от най-красивите градове в Прованс – L’islesur la Sorgue, известен с големият си брой антикварни магазини. Едно от най- очарователните места в Прованс. Този град, който се намира на 20 км от Авиньон, се нарича "провансалска Венеция" и неговата история и пейзаж са формирани от водите на река Сорг (Sorgue). Всъщност, името на града може да се преведе като "остров на река Сорг", което е съвсем вярно, защото тази река и нейните канали са трансформирали градчето в от острови, основните, от които са разположени и Стария град. Водата в Л'ил Сюр Ла Сорг отдавна служи като източник на благосъстояние, тази вода "храни" дълги години много мелници и фабрики. Едно време е имало повече от 60 водни колела, но до наши дни са оцелели не повече от дузина. Но световна слава на Л'ил Сюр Ла Сорг е за столица на антики. Да, това скромно изглеждащо провансалско градче почти половин век е център на антикварното изкуство. Градът привлича колекционери и ловци на антики от всички краища на света. За ценители на архитектурата, в центъра на града има прекрасна църква със зашеметяващ бароков интериор. Доста често определят Л'ил Сюр Ла Сорг като глътка свеж въздух. Историята на града започва като рибарско селище, извън риболова жителите на града са се занимавали и с производството на продукти от хартия, вълна и коприна. Но всички тези индустрии в крайна сметка са прекратили дейността си почти или напълно. Л'ил Сюр Ла Сорг - истинска съкровищница от антикварни магазини и художествени галерии, които, подобно на приказна пещера, препълнена със старинни мебели, редки книги, смешни машинарии, скъпи платове, старинни оръжия, бижута, картини и скулптури от всички епохи и стилове.
15.30 ч. Посещение на уникална фабрика за кашмир, с беседа, посещение на музея на кашмира и на магазина към фабриката. Тук можете да си купите истински кашмир. Разходка и свободно време за пазаруване.
19.00 ч. Аперитив в един от най-престижните хотели в града - Grand Hotel Henri- 4*, от 1785 г.
19.30 ч. Официална вечеря в ресторанта на хотела.
21.30 ч. Отпътуване за хотела в Мазан - „Chateau Mazan“. Нощувка.

6 ден - Един от най- интересните дни от програмата

Посещение на най-красивите села на Франция!
07.30 ч. Закуска в хотела и освобождаване на стаите.
08.30 ч. Отпътуване за Луберон с неговите червени и бели скали, с лавандуловите полета и неговите типични провансалски селца. Посещение на Gordes, Roussillon, Menerbes, Bonnieux, Lourmarin.
Може би най - красивото място в Прованс е Лурмарин – село, чието елегантно очарование го е направило популярно сред туристи и художници. Селото се състои от малки живописни улички, пълни с галерии, панорамни тераси и аромат на лавандула. Това е истинското сърце на Прованс. Тук всички известни холивудски звезди купуват имения и се занимават активно с лозарство и винопроизводство.
13.00 Отпътуване за Bonnieux за обяд в едно от култовите места на провансалската кухня – свободно меню по избор, с чаша вино. Всеки тук може да поръча, това, което му е най-интересно. Не се правят предварителни менюта. Domaine de Capelongue - един от култовите ресторанти в Луберон. Отличеният с 2 звезди шеф Edouard Loubet ще ни разкрие тайната на кухнята, наречена от него - „Градината от Рая“.
15.00 отпътуване за Кукурон (Cucuron) и дегустация с вино и сирена в 16 00 ч – Дегустация в La Cavale /
18.00 ч. Настаняване в хотел Le Piggonet 5* в Aix en Provence. Най-добрият исторически хотел във великолепна сграда от 18 век. От 1924 г работи като луксозен хотел. Пол Сезан е обичал много красивите градини на хотела и е обикалял целият парк със статива си, за да нарисува планината Sainte Victoire от различни ъгли.
20.00ч. Официална тематична вечеря „Good bay Provence“в един от салоните на хотела. Нощувка в хотела.

7 ден: Касис (Cassis) и Aix en Provance

8.00 ч.  Закуска в хотела.
9.00 ч. - Oтпътуване за Касис (Cassis) - Най -добре пазената тайна на южна Франция. Романтична разходка из красивото градче.
11.00 ч. Mини круиз в тюркоазения залив (Calanques) - 45 min.
13.00 ч. Отпътуване за Aix en Provance и свободно време за обяд.
15.00 ч Разглеждане на града с местен екскурзовод. Градът е известен със средновековните си замъци. Заслужава си човек да се разходи по широката улица Мирабо, оградена от двойни редове от дървета и разделя градът на две части – Новият град, който се разпростира в югозападната част и Старият град със старите постройки, датиращи от ХVІ-ХVІІІ век. Другото име на Екс ан Прованс, с което се слави е „Град на хилядата фонтана“. Това се дължи на факта, че в него има страшно много фонтани, всеки с различна история и от различно време. Най- забележителен е Фонтанът на четирите делфина от ХVІІ век.
16.30 - 17.00 ч - свободно време за шопинг и разходки.
20.00 – Свободна вечеря. Нощувка в хотела.

8 ден: Марсилия и отпътуване за София в 18.50 ч.

9.00 ч. Закуска и освобождаване на стаите.
9.30 ч. - Отпътуване към най-големият град на Прованс – Марсилия.
11:00 ч. - Свободно време в Марсилия за посещения и разходка из града. Автобусът ще ни остави в центъра на града с възможност за разходка с влакче до катедралата или пък посещение на острова на Граф Монте Кристо с кораб. Свободно избираем обяд на пристанището.
15.00 ч. Отпътуване към летище Марсилия.
18.50 ч. Директен полет за София.
Цена на човек настанен в двойна стая – 4275 лева

Цена на човек настанен в самостоятелна стая  – 4842 лева

ДАТИ НА ПЪТУВАНЕ:

03.06.2020 - нова дата - ограничени места
07.06.2020 - няма свободни места
11.10.2020 - има свободни места
Цената включва:
 • Самолетни билети с авиокомпания Раян еър: София – Марсилия – София;
 • Трансфери летище – хотел – летище;
 • 7 нощувки в селектирани хотели  4* и 5*;
 • 7 провансалски закуски;
 • 4 обяда в подбрани френски ресторанти, включително пикник в шато;
 • 4 вечери  в провансалски ресторанти, един от тях с Мишелин;
 • Посещение на обекти под закрилата на ЮНЕСКО, замъци, музеи, манастири, природни забележителности, най- известните, култови градове на Прованс, исторически обекти;
 • Посещение и светлинно шоу в пещера – художествена галерия на известни художници и дизайнери. В момента с експозиция на шедьоврите на Винсент Ван Гог
 • 4 дегустации на прочути провансалски вина,придружени с френски сирена,шоколад с лавандула и пикник в шато. Включително дегустация на най-известното френско вино -Chateauneuf du Pape!;
 • Разходка с кораб в залива (Calanques) на Касис - 45 минути;
 • Всички входни такси;
 • Всички екскурзоводски беседи на посещаваните обекти;
 • Водач от агенцията по време на цялото пътуване;
 • Транспорт с луксозен автобус по време на цялото пътуване;
Цената не включва:
 • чекиран и кабинен багаж;
 • 3 свободни обядa;
 • 3 свободни вечери в Авиньон, Мазан и Екс ен Прованс;
 • Разходи от личен характер;
 • По желание медицинска застраховка на “Армеец” за 7 дни с покритие до 100 000 лева на човек;
Забележки:
 • Туроператорът не носи отговорност за действия или бездействия на трети лица, които не са пряко свързани с изпълнението на програмата, но имат косвено отношение;
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в програмата;
 • Необходими документи: валиден международен паспорт / лична карта с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане в България, попълнен договор и депозит;
 • Възможна е промяна на полетното разписание, като клиентите ще бъдат уведомени своевременно;
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • Всички упоменати часове са приблизителни;
 • Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност;
 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана в този сайт е с информационна и рекламна цел. Възможни са последващи промени, за които потребителите се уведомяват след обработване на онлайн заявката и преди подписване на договор;
 • Няма паспортен и визов режим в страната; няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването;
Важно:
 • Цените и датите в сайта: WWW.BULCOMTO UR.COM подлежат на препотвърждение преди резервация;
 • Цените на ранни записвания гарантират местата ви по програмата, но не гарантират най–ниската цена при наличие на оферта за "last minute";
 • Резервации направени по ранни записвания не могат да бъдат променяни по оферта на "last minute";
Всички часове на полетите са в местно време

Условия за резервации:
 • При записване се внася 50% депозит, доплащане до 35 работни дни преди датата на отпътуване;
 • Копие от двете страни на личната карта / паспорт;
 • Подписан договор за организирано пътуване (получавате го при записване);
За любознателните

Френският Прованс е преди всичко идентичност. През вековете тя не е девалвирала дори една молекула от себе си – нито едно понятие, нито една традиция, нито едно название, нито една метафора, нито една идея. Най – вече идея!
Там никога не е правен опит цялостната картина да бъде скрита зад паравана на пощенските картички – напротив, винаги се показва всичко, изцяло, защото именно цялата област Прованс, с всеки свой град , с всяко село, с всеки човек, с всяка къща, с  всяка чешма, ако щете – с всеки пътен знак, е именно такава – страхотна, истинска, уникална, неповторима.
Това е единственото място на света, където хора, станали световно известни или достатъчно богати, напускат градове като Лондон и Париж и отиват да живеят „по-селски”.
Поразителен е космополитизмът на тези селца, които въпреки това са запазили поразителната си идентичност.
Днес, когато учени и недоучени говорят за „устойчиво развитие”, ние ще видим един прекрасен свят, който от векове се развива устойчиво, до съвършенство и сега просто стои там – непоклатим и неподражаем, неподвластен на времето и псевдо футуристични политики.
Свят, в който всеки камък е запазен на мястото, на което е сложен от вековете. Какво по-устойчиво от това! И как е запазено то, през стотиците години сражения и войни.
Защото за тази скъпоценна земя са водени наистина стотици войни. Прованс не просто е устоял на набезите, устоял е и на ерозията от всеобщото обезценяване, като се е превърнал в абсолютна стойност. Ако искате пример, вижте пирамидите. Виждате ли? Всичко е ясно, без да се пояснява. За разлика обаче от пирамидите, които са символ на една отдавна отишла си цивилизация, тук пред очите ни, е самата цивилизация – жива и процъфтяваща.
Френският Прованс е историческа област в югоизточна Франция, обгърната: на юг от Средиземно море, на север – от Алпите, на запад – от Устията на река Рона и от Италия – на изток. Заедно с другата историческа област Ница, образуват единен икономически район – Région Provence – Alpes - Côte d’Azur (регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг), в който влизат шест департамента: Високи Алпи (Haute Alpes), Ниски Алпи (Alpes-de-Haute Provence), Воклюз (Vaucluse), Приморски Алпи ( Alpes-Maritimes ), Буш-дю- Рон (Bouches-du-Phône) и Вар /Var/, като последните два са крайморски. Заема площ от 31.3 хил. кв. км. (Цялата площ на Франция е 547 хил. кв км.) с население около 5 млн. души /от всички 59,2 млн. френски граждани/.
Присъединена е към Франция през 1481 година и до 1790 година е имала статут на провинция – от тогава е и името.
Най-известните градове на област Прованс, които ще посетим са – известните още от ранното Средновековие Авиньон /Avignon/, древната столица – Екс ан Прованс (Aix-en-Provence), Сен Реми дьо Прованс - където през 1503 г. се ражда Мишел дьо Нострадам, по-известен като Нострадамус, най- известният пророк в света. Този факт, в комбинация с чаша следобедно кафе с домашна сметана и ванилени бисквити, прави градчето неустоимо очарователно. Считаният за луд, но гениален Винсент ван Гог се лекувал в клиниката според тогавашните разбирания за душевно болни, която се помещавала в манастир от XII в. Ще посетим и него!!
Там той превръща една от стаите в ателие и рисува градината във вътрешния двор през прозореца. Позволено му е да рисува с придружител и в близките околности. Така се появяват ярки картини с поля в наситени жълти цветове, маслинови дървета, ириси и кипариси. Тук Ван Гог рисува и един от шедьоврите си от този период – „Звездна нощ“.
Хиляди художници и поети са родени или са творили в Прованс и стотици /най-великите / са избрали да умрат именно тук. Дори само гениалните не могат да бъдат изброени:
Жорж Брак, Жан-Оноре Фрагонар, Пиер Бонар, Пол Гоген, Албер Марке, Морис Вламинк, Виктор Вазарели. В Екс-ан-Прованс е роден Пол Сезан. В Сен-Тропе е творил ревностния последовател на дивизионизма Пол Синяк. Нежният Анри Матис е живял и починал недалеч от Ница. Свръх романтичният Раул Дюфи е починал във Форкалькие. Считаният за луд, но гениален Ван Гог е живял в Арл, а се лекувал в клиниката в Сен Реми. Недалеч от Марсилия е замъкът на най-великия – Пикасо. Както знаете в Сен Реми дьо Прованс е роден Мишел Нострадамус. Емил Зола е съгражданин на Сезан. От Прованс са Алфон Доде и Фредерик Мистрал. Докато живял в Русийон, Самюел Бекет написал „В очакване на Годо. Жерар Филип е роден в изтънчения и светски Кан, а Фернан Контден - (Фернандел) – в Марсилия. Провансалец е и Жан-Луи Третинян. След като си видял Прованс, животът извън него наистина изглежда абсурден.
Тук, е роден, живял и умрял и маркиз дьо Сад, който впрочем е бил изискан поет. Тук е създаден импресионизма. Тук Сезан е посял кълновете на кубизма и пак тук Жорж Брак и Пикасо създават истинския кубизъм. Тук Матис е създал фовизма.
Нещата изглеждат така като че ли при наличието на цял един Париж, вероятно тук са създадени всички известни „арт-изми”. Вълшебната смес от форми и цветове и перманентното състояние на интелектуална бременност ражда неподозирани чудеса. Пол Синяк в едно от писмата си до майка си, пише: „Тук щастието струи от всякъде под формата на вълшебен цвят и светлина. Тук се ожених за светлината!”

AU REVOIR IN FRANCE!!!!

 • ЕКСКУРЗИЯ ДО ПРОВАНС - лукс с аромат на лавандула
 • ЕКСКУРЗИЯ ДО ПРОВАНС - лукс с аромат на лавандула
 • ЕКСКУРЗИЯ ДО ПРОВАНС - лукс с аромат на лавандула
 • ЕКСКУРЗИЯ ДО ПРОВАНС - лукс с аромат на лавандула
Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!
Считано от 17.03.20 (вторник) до 13.04.2020г (понеделник) нашият офис в София на ул.Цар Иван Асен II, N1 спира да обслужва клиенти на място и ще работим дистанционно. Комуникацията с нас ще се осъществява по мобилен телефон или e-mail (обявени в раздел контакти) в рамките на интервала между 10:00ч и 17:30ч. Ще ви съдействаме за всяко запитване, резервация или искане за информация.

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.