ЕКСКУРЗИЯ В РУМЪНИЯ – карпатските перли

София – Букурещ – Синая – двореца “Пелеш” – замъка „Бран” – Брашов –Сибиу – Букурещ – София
4 дни / 3 нощувки
Цена от: 299.00 лв
ДАТА ЦЕНА РЕЗЕРВИРАЙ1 ден: София – Букурещ
Букурещ – минало и съвремие
 
Ще отпътуваме за екскурзията до Румъния в 6:30 ч. от София от стадион “В. Левски” по маршрут София – Русе – Джурджу – Букурещ. Разположен е на двата бряга на река Дамбовица, градът преплита в себе си история, изкуство. Впечатлява с невероятно красивите си и изискани сгради строени от френски архитекти, в стил характерен за края на 19 век наречен "fin du siecle”. Не случайно е наричан „Малкия Париж”, тъй като освен със сградите, строени в този стил, наподобява френската столица и с Триумфалната арка, и бул. Унири, който често е наричан „Шанз-Елизе”. Ще направим панорамна обиколка с автобуса на центъра на града – площад Унири, Народният театър, Университета, построен в стил класицизъм в годините 1857г – 1864г. от архитект Александру Ореску; някогашният Дворец на Социалистическата Република – сграда, строена за кралски дворец през периода 1930г. – 1937г.; Триумфална арка – построена през 1922г. в чест на победата и на падналите румънски войни по време на Първата световна война. Екскурзията ни в Румъния продължава с кратко посещение и разходка в „Музея на селото и народното творчество”. Като него има само още четири в света: Осло, Копенхаген, Барселона и Рига. Разположен в парковата част на Букурещ, край езерото Херъстръу, той представлява етнографски център с 298 постройки, разположени в 46 селскостопански двора. Има 42 къщи, 3 дървени църкви и 15 занаятчийски помещения. Във всяка къща и двор са подредени хиляди предмети, отразяващи бита, поминъка и културата на румънците в близкото минало. След тази разходка ще се качим отново в автобуса и ще преминем по булеварда на Победата (Каля Викторей), където са разположени едни от най-значимите сгради в Букурещ – Кралския дворец; Атенеумът – седалище на филхармонията „Джордже Енеску”. Сграда, която с пищните си декоративни елементи и до ден днешен буди удивление; Музеят на изкуствата; Музей на румънската музика – богато декорирана красива сграда, построена в началото миналия век по проект на архитект Бериндей, в стил френски барок. Сградата е строена за жилище на някогашния богат политик Джордже Кантакузино; площада на „Революцията”; църквата „Крецулеско” – един от най-цените паметници от епохата на Константин Брънковяну. Историческия музей, построен през 1899г. – сграда, в която до 1972г. се е помещавала централна поща. Музейната експозиция е разположена в 60 зали и представя хронологически живота в румънските земи от дълбока древност. Накрая, ще пресечем река Дъмбовица, ще преминем покрай Съдебната палата (Дворецът на правосъдието), по проект на френския архитект Алберт Балу, с интересни статуи, олицетворяващи Закона, Истината и Справедливостта. Настаняване в хотел 3*. Свободно време. Вечеря. Нощувка.
 
2 ден: Букурещ – Синая – Бран – Брашов
Приказната страна на Румъния
 
Закуска. В 7:30 ч. Продължаваме нашата екскурзия до Синая, Бран и Брашов. Ще отпътуваме за долината на река Прахова, която с право е спечелила името „Райската врата на Карпатите”. Тук се разпростират Планините Бучеджи, където в сърцевината им се е сгушил курортния град Синая, наречен „Бисерът на Бучедж”. Най-внушителното на този курорт са кралските дворци: Пелеш, Пелишор и Фоишор. Ние с вас ще посетим и ще чуем беседата на български език за двореца Пелеш, който е разположен недалеч от Синайския манастир, край кристално бистрата планинска рекичка. Това е един дворец чието строителство започва през 1873г. под ръководството на виенският архитект Шьор. До 1948г. двореца Пелеш е бил резиденция на румънския кралски двор, тоест на династията на Хохенцолерите. Дворецът приковава вниманието с пълната си архитектурна хармония – чудесни тераси, готически кули, множество статуи и фонтани и голямо разнообразие на строителни материали. Смайваща е също и вътрешната му архитектурна украса. Всички туристи още на входа обуват специални чехли и тръгват из един свят, който прилича на приказка. Многобройните зали (100 на брой, но за посетителите са отворени само част от тях) са изградени и обзаведени в различни стилове, сред които доминират Немският ренесанс, разнообразен с Италианския и Английския, в барок, рококо, испано-мавритански, стил Людвиг XIV и други. Това е мястото, където може да опитате и Киортуш - традиционен румънски сладкиш, останал в кухнята им от времето на Австро-Унгарския период.
Пелишор: това е дворецът, който и до днес пази тайните на кралица Мария. Дворецът е построен от крал Карол I като подарък за Фердинанд I, който е вторият румънски крал. Крал Карол I е бил чичо на Фердинанд I и имал само едно дете, което умира заради тежко боледуване и затова крал Карол I определя за наследник на трона своя племенник Фердинанд I. За интериора на замъка обаче се е грижила кралица Мария Сакскобурготска, която е била съпруга на Фердинанд. За всички които желаят могат да го посетят самостоятелно в свободното време.
Фоишор: Докато през 1883 г. се строи замъкът Пелеш, крал Карол I и кралица Елизабет живеят във двореца Фоишор, който тогава е бил ловна хижа. На това място е преспивал и крал Карол II. В края на 1932 ловната хижа е била засегната от пожар и изгаря почти до основи. Няколко години по-късно по заповед на краля на мястото на тогавашната хижа е издигнат сегашният замък. В момента той се използва за правителствена резиденция и е недостъпен за туристи.
След тези приказни моменти се отправяме по-натам по нашата екскурзия до Трансилвания. Трите карпатски дяла – Западни, Източни и Южни Карпати, във формата на подкова ограждат от три страни просторното Трансилванско плато, което изглежда като голяма котловина. Градовете в тази област са запазили много от атмосферата на миналото на областта. Мястото, към което се отправят всички безспорно е замъкът „Бран”, известен най-вече като Замъка на Дракула или домът на Влад Цепеш, последният владетел на Влашко и главен герой на едноименния роман на Брам Стокър - "Дракула". Ще имате време за самостоятелно разглеждане на замъка и свободно време, за да опитате някой от местните специалитети като Сармале, Мамалига с яйца, Чулама, румънска баница – със сирене и стафиди. Поале-н бръу и турта ку жулфа са типични десерти. Първият представлява тестено изделие с местно сирене, което се пече в пещ, а вторият се състои от тънки листи тесто, печени на плоча и след това поръсени с мед и орехи. Листите се подреждат един върху друг, докато се получи голям сладкиш. Питиетата са сливова ракия, наричана цуйка, която е с нисък градус. Произвежда се и плодова ракия, която обаче е с по-висок градус и носи наименованието палинка. В състава и влизат ябълки, сливи, круши и други плодове., и драконово вино.
След обяд продължаваме с екскурзия до Брашов - трансилвански град, разположен в сърцето оня чудесен румънски край, наречен Цара Бърсей. Градът заема изгодно географско положение на главния път от Средна Европа към Балканите, Босфора и близкия Изток. Живописното месторазположение и благоприятния климат го правят още по-привлекателен. Брашов не познава летните горещини и зимните студове, има приятно лято, дълга есен и мека снежна зима. В стария Брашов се издига зданието на бившето кметство от 1720г. в стил барок с 58 метрова кула. Тук е и Черната църква, с купол висок 65 метра, строена в късно готически стил. Деветнадесет килима „застлани” на стените й усилват акустиката на храма, който се слави с най-добрия орган в Румъния със 76 регистъра, 4000 тръби и 4 клавиатури. Градът е свързан и с български личности, каквито са били Васил Априлов и д-р Петър Берон. Свободно време. Настаняваме се в хотел. По желание възможност за вечеря в традиционен румънски ресторант с музика. Вечеря. Нощувка.
 
3 ден: Брашов – Сибиу – Букурещ
Сибиу и великолепната Трансилвания
 
Закуска. И ето, че продължаваме с нашата екскурзия в Сибиу - град, сгушен между планините на великолепната Трансилвания. Град познат още под името Херманщат, той впечатлява като едно произведение на средновековната архитектура, с готическата си катедрала, красивите сгради, атмосферата си и с приза за културна столица на Европа през 2007. По време на пешеходната ни обиколка в стария град първо ще минем покрай цитаделата на града, датираща от 16 в, и все още гордо издигащите се кули - Кулата на аркебузите, Кулата на грънчарите, Кулата на дърводелците и т.н. Няма как да пропуснем и Дебелата кула, висока около 25 м, в която майор Мартин Хофмайстер открива първия театър в Трансилвания през 1788 г. Продължаваме по тесните заснежени улички, за да се озовем на площад Маре и издигащата се Румънска католическа църква, построена в стил барок от йезуитски монаси през 1726- 1728 г.; Синята къща, издигната в късен готически стил, където днес се помещава лаборатория за реставрация на културното наследство; Музеят Брукентал - съдържа картини на Рубенс, Ботичели, Ван Дайк и Тициан, както и богата библиотека на Самуел фон Брукентал - бивш губернатор на Трансилвания. Извисяващата се Кула на Съвета, до която се намира проходът, по който се преминава към площад Мика - най-живописният с Музея за саксонска етнография и народно изкуство „Емил Сигерус“, състоящ се от 8 арки, обхванати с готически покрив; Фармацевтичния музей, където могат да бъдат намерени различни, ценни предмети, използвани през 17 - 19 век в аптеките. Ще минем и по емблематичния Мост на лъжците - първия железен моста в Румъния от 1859 г, представляващ връзка между площадите Хует и Мика. Ще се насладим на величието на Евангелистката катедрала, построена върху руини на стара църква през 16 век и Люксембургската къща, датираща от 18 век в стил барок. Свободно време. Отпътуване за Букурещ. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
 
4 ден: Букурещ – София
Разкоша и лудостта на фамилия Чаушеску
 
Закуска. Първото, към което ще се насочим е Румънския парламент. По предварителна заявка ще посетим двореца Чаушеску. Тя е най-голямата действаща гражданска административна сграда в света, най-скъпата административна сграда в света, и най-тежката сграда в света. Поради тези факти тя попада три пъти в Книгата на Гинес. Парламента има 12 нива, като осем от тях са под земята. Сградата е с площ от 330,000 m² и е построена (но не изцяло завършена) само за 5 години по заповед на Николае Чаушеску. По време на нашето посещение ще имаме възможността да разгледаме част от залите и да чуем беседата за начина и методите по които е построен. След това ще посетим Патриархалната катедрала, която се явява духовен център на града. Място където се намират мощите на Свети Димитър Бесарбовски и част от мощите на Свети Свети Константин и Елена. Отпътуване за България Пристигане в София късно вечерта.
 
Цена на човек в двойна / тройна стая: 299 лева
 
Цената включва:
 • Транспорт с автобус 3*;
 • 2 нощувки със закуски и вечери в Букурещ хотел 2*/3*;
 • 1 нощувка със закуска и вечери в района на Брашов хотел 2*/3*;
 • Туристическа програма в Букурещ;
 • Туристическа програма Синая и Бран;
 • Туристическа програма в Брашов;
 • Туристическа програма в Сибиу;
 • Екскурзоводско обслужване по програмата на български език;
Цената не включва:
 • Входните такси за туристическите обекти: около 108 румънски лей (48 лева);
 • Всички разходи от личен характер;
 • Доплащане за единична стая: 105 лева;
 • Медицинска застраховка върху 5000 евро за лица до 65г.:8 лева; за лица до 75г.: 10 лева; за лица до 80г.: 14 лева;
Намаления:
 • За деца до 12г. настанени с двама възрастни в двойна стая: 30 лева;
Забележки:
 • Посещението на Парламента се заявява при записване, а се плаща на място в румънски лей!
 • Обиколката в Парламента е стандартен тур с няколко зали;
 • Допълнителните услуги, екскурзии и входните такси към тях, невключени в пакетната цена, се заявяват предварително и се заплащат в брой в офиса на фирмата или по банков път при крайно плащане.
 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти!
 • Всички упоменати часове са приблизителни.
 • Всеки турист е задължен да има медицинска застраховка по време на пътуване в чужбина без значение дали я закупува от туристическата агенция, или се обръща директно към застрахователна компания. Ако медицинската застраховка не е сключена в офиса на фирмата, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се предостави копие от нея минимум 2 дни преди пътуване. (лично, по факс или e-mail).
 

 • ЕКСКУРЗИЯ В РУМЪНИЯ – карпатските перли
 • ЕКСКУРЗИЯ В РУМЪНИЯ – карпатските перли
 • ЕКСКУРЗИЯ В РУМЪНИЯ – карпатските перли
 • ЕКСКУРЗИЯ В РУМЪНИЯ – карпатските перли
 • ЕКСКУРЗИЯ В РУМЪНИЯ – карпатските перли
 • ЕКСКУРЗИЯ В РУМЪНИЯ – карпатските перли
 • ЕКСКУРЗИЯ В РУМЪНИЯ – карпатските перли
Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ОТСТЪПКИ
ОТСТЪПКИ ЗА РЕДОВНИ КЛИЕНТИ

*За директни клиенти, пътували минимум три пъти с Булкомтур!

АВТОБУСНИ ЕКСКУРЗИИ – 4 %
АВТОБУСНО-САМОЛЕТНИ ЕКСКУРЗИИ – 3 %
САМОЛЕТНИ ЕКСКУРЗИИ – 2 %

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.