Мон Сен Мишел - небесният Йерусалим


17 Септември 2016 г.
Със сигурност на всички е известно, че най-посещаваното място във Франция е Париж. Но кое е на второ място? Ако на някой му идва наум Лазурният бряг или Бордо, ще сгреши...Едва ли, особено български турист, би се сетил за това прекрасно място дори от трети опит. 

А отговорът е остров Мон Сен Мишел или ако трябва да преведем на български това географско наименование, Планината Свети Михаил.

Всъщност, защо остров? Скалата, върху която е построено абатството, привличало в миналото поклонници, а днес туристи, се издига като истински остров само по време на приливите, които тук са най-силните в света. Разликата в морското ниво е цели 14 метра! На практика това означава, че при отливи водата се отдръпва от сушата почти с 11 км, оставяйки гледка от самотни пясъци чак до хоризонта. А после бърза да навакса изгубеното, нахвърляйки се върху брега. В миналото приливната вълна е достигала скоростта на галопиращ кон. Затова не една и две са легендите за рицари, намерили смъртта си в надпревара с Океана.

С времето, в резултат на човешката намеса в огромния залив с площ от 400 000 декара се е натрупал пясък и прочутите приливи са започнали да губят от силата си. В днешно време той е свързан с Континента с дига, пък и благодарение на вековните географски промени каменната скала се превръщала в истински остров само два пъти в годината. Предвижда се в бъдеще да бъде изграден мост, който да съедини скалата със сушата.
Резултат с изображение за mont san michel
При отливи водата се отдръпва от сушата почти с 11 км

Дори да не ви се вярва, абатство Мон Сен Мишел е най-посещаемото място в цяла Франция. За собствеността върху това уникално място от векове спорят две области - Бретан и Нормандия. Смята се, че границата между тях минава по лъкатушещата в прибрежните пясъци река Куенон, а това означава, че все пак е в Бретан. По този повод има френска поговорка: "Река Куенон съвсем се е побъркала, затова Мон Сен Мишел се оказа в Нормандия".

Скала сред морето

Има няколко версии за произхода на остров Мон Сен Мишел. Първата и най-правдоподобна твърди, че в началото на VIII век след силна буря в тази част на Ла Манш се е променила бреговата ивица. Част от крайбрежните ливади и гори остават под водата, а след това били засипани с пясък. Два скалисти хълма остават да стърчат над водата, по-големият от които Мон Томб, преименуван впоследствие в Мон Сен Мишел, а по-малкият носи името Томбелен ("Малката могила").

Според друга версия двете скали са донесени от гиганти – родителите на Гаргантюа. Баша му Грангузие донесъл най-тежкия камък — Монт Томб, а майка му Гаргамел е довлякла Томбелен. Но гигантите се изморили и ги оставили край брега.

Легенди и предания
С това място са свързани многобройни старинни легенди. Според една от тях през 708 година на архиепископ Обер се явил на сън архангел Михаил. Недоверчивият епископ не обърнал внимание на знамението, тогава разгневеният небесен посланик го побутнал с пръст. В памет на това чудо се появила първата сграда – базиликата Свети Михаил (Сен Мишел). Онези, които не вярват на легендата, могат да проверят: върху черепа на свети Обер наистина има вдлъбнатина.

Две столетия по-късно херцогъг на Нормандия предава Мон Сен Мишел на ордена на бенедиктинците, които създават абатство и започват мащабно строителство. За онези времена ни напомня древната крипта, наричана понякога "Подземният Нотър Дам".

Убежище за светци или вертеп на престъпници

Преди да стигнем небесните висини обаче трябва да минем трънливия път на земята. В Мон Сен Мишел той започва от Кралската порта. Оттук има един-единствен път - Grande Rue. В миниатюрните, приличащи на декор къщи от XV-XVI век, днес туристите могат да открият кафенета, ресторанти, хотели и многообразни магазинчета за сувенири. Впрочем, същото можете да откриете и в много други френски средновековни замъци.

С малко въображение можете да си представите улиците, изпълнени със средновековни аристократи и поклонници, които се стичат тук от цяла Франция.
Резултат с изображение за La Maringote mont san michel

Конският автобус La Maringote е съвременна версия на традиционния транспорт, използван в миналото от поклониците.
 

Манастирът прекратява съществуването си още през 1790 година. Няколко десетилетия по-късно по ирония на съдбата тук започват да изпращат най-големите грешници. За половин столетие Сен Мишел се превръща в място за заточение на много държавни престъпници, наричано "Провинциалната Бастилия".

Едва през 1863 абатството отваря отново врати, този път – за туристите.

Вратите към Рая

В христианската религия Свети Михаил е специална фигура. Той е не само войн, но и застъпник. Именно той е призван да оглави небесното войнство в последната битка между доброто и доброто. Освен това той има специална мисия – да придружава праведниците до небесния Йерусалим, да ги защитава от демони и да им помогне да отворят тежките врати към Рая.

Вероятно това е и причината на архангел Михаил да бъдат посветени храмове, изградени високо в планината, там, където Небето и Зелята се срещнат. Мон Сен Мишел съвсем не е изключение. Не е случайно, че на върха на иглата, издигаща се на 155,5 метра над морско равните, като вечен страж е изобразена златната фигурта на архангел с изваден от ножниците меч – сякаш охранява пътя към Рая.

Grande Rue свършва с широко стълбище. Точно тук започва истинското изкачване. Стъпалата сякаш се надпреварват по пътя нагоре и е трудно да спазваш темпото им. Нагоре, нагоре, нагоре, докато спре дъха пред невероятната гледка, разкриваща се във всички посоки. Острови много, но нито един не прилича на Сен Мишел. Ако все още не сте сигурни в това, просто продължете запознанството си с острова – влезте в катедралата, след това се впуснете в пътешествие из лабиринта на манастира, където се срещат музика и тишина, светлина и сенки.
Резултат с изображение за mont san michel

Според французите небесният Йерусалим на земята е именно тук.


С мисли за вечността

Манастирът Сен Мишел се изгражда в продължение на няколко столетия - от XI до XVI век той се строи и преобразява. Сменят се имена и епохи, а манастирът продължава да се развива, превръщайки се в място за поклонничество и осмото чудо на света, според французите - Небесния Йерусалим на земята.

Място за древни митове и легенди. Колкото повече време прекарваш тук, толкова повеше осъзнаваш, че Мон Сен Мишел не споделя тайните си с всеки. Този манастир никога не е бил покорен, макар че в историята му има дори 30-годишна обсада.

Днес той се е предал... на туристите. Въпросът е дали са открили неговата тайна – тайната на дълголетието, великолепието и притегателната му сила.

Как да стигнем до Мон Сен Мишел

Ако не сте избрали организирано пътуване, най-лесният начин е с кола под наем. С нея ще стигнете до острова само за три часа, наслаждавайки се на зелените поля и ливади по пътя.

На посетителите се предоставят няколко възможности да достигнат до острова : пеша, с шатъла Le Passeur, с минибуса La Montoise, с шатъла Pontorson-Le Mont или с конския автобус La Maringote.

Това, което обединява тези толкова различни превозни средства, е техният дизайн, създаден така, че да се слеят напълно с пейзажа на залива. Всичките са с много изчистени линии, ненатрапчиви, почти прозрачни. Несъмнено най-интересен е конският автобус La Maringote.Той е съвременна версия на традиционния транспорт, използван в миналото от поклониците, които са идвали на това свещено място. Разработката е направена от екип, в който са участвали специалисти по конете, ветеринари и производители на транспортни средства. Резултатът е превозно средство с конски впряг, направен изключително ергономично за конете и удобно за пътниците, които са разположени на два етажа. Откритият втори етаж дава възможност за панорамна гледка към залива. Ла Маренгот е много маневрена и много лека. Конструкцията й е от алуминиум, което намалява теглото й и улеснява работата на конете. Долната част е облицована с дърво – материал, който прави връзката между традиции и съвременност. Постигнато е и 100% опазване на околната среда , поради използването на "чисто гориво". Това е възможно най-екологичното превозно средство. Развитието на този вид транспорт спомага и за възстановяването на старите местни раси впрегатни коне: Cobs Normands, Postiers Bretons, Percherons.

Домът на конете от конския трамвай на Мон Сен Мишел е ферма , специализирана в отглеждането на впрегатни коне. Там те намират чудесни условия за почивка след тричасовия си работен ден. Наистина, тези коне са късметлии, защото краткият работен ден им дава възможност да поддържат винаги добра физическа форма. За да са и в добра психическа форма, във впряга винаги се слагат едни и същи коне. Така те свикват един с друг и чувстват сигурност и спокойствие.

Достъпът до самия Мон Сен Мишел е свободен. Ако пристигнете с автомобил, цената за паркиране е 4 евро. Ако пък решите да се присъедините към организираните в крепостта турове, ще трябва да извадите още 8,5 евро, но децата влизат безплатно. Вместо да се разхождате безцелно из вътрешността на абатството, по-добре е да платите за организирана екскурзия – истинско пътешествие назад във вековете, за което няма да съжалявате.

От Елена Геловска

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.