Рим - Стената на Аврелиан


19 Март 2013 г.
Стената на Аврелиан е система от градски стени, построени около „Седемте хълма”, „Марсово поле” и крайбрежието на река Тибър в град Рим.
Научете повече за историята на Рим, като се възползвате от нашето предложение за екскурзия в Италия
Древната конструкция е построена в края на III век от императорите Аврелиан и Пробус. Стените на Аврелиан продължават да бъдат основно укрепление на град Рим до XIX век.
Стената на Аврелиан - архитектура
 
Необходимостта от построяването на стабилна защитна стена се в древен Рим се поражда през III век, главно поради зачестилите набези на варварски племена, мигриращи през германската граница. Така през 270 година няколкостотин варвари нахлуват в Северна Италия и причиняват редица щети. Тогава император Аврелиан взима решение за спешно построяване на отбранителни стени, които да предпазват Рим от недоброжелателни набези.

Стените са с уникална структура: 8 метра дебелина и периметър – 20 километра. През V век, след реконструкция, височината на стените достига до 16 метра. Конструкцията наброява 338 кули, 18 главни и 5 странични порти. Така Рим се сдобива с една сериозна защитна стена, която да отстоявата варварските недоброжелателни набези.

Аврелианските стени остават забележително запазени и до днес. В близост до стените се намира музеят „Деле Мура”, в който можете да научите нещо повече за историята на стените и да се запознаете с най-добре запазените техни части. Архитектурната забележителност на император Аврелиан е една от най-посещаваните забележителности от любителите на културния туризъм в днешен Рим.
 
 
 
Стената на Аврелиан - снимка
 
Стената на Аврелиан - изглед от високо
 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.