Нова Година в Македония


18 Август 2015 г.
Нова година е един от любимите празници в Македония. И възрастните и малките деца с душа чакат новогодишната нощ, за която често се казва, че е най – веселата в годината. Много неща са свързани с този празник: хората са в очакване на нови и хубави неща, повече щастие, благодат, здраве и радост.

В Македония традицията за празнуване на Нова година се появява в началото на миналия век. Нова година се прославила като официален празник, но със сигурност може да се каже, че в периода на Първата световна война на територията на Македония са се организирали празници.  

Нито едно честване на Нова година не може да мине без традиционната коледна елха. В Македония традицията на закупуване на естествени елхи е отдавна изоставена. Още през седемдесетте години на миналия век в големите градове са започнали да се появяват изкуствени елхи. Македонците много бързо ги приели. Изработени от изкуствени материали с оглед на това, че те са рентабилни (не трябва да се купува нова елха всяка година) и с тях не се унищожават цели паркове или гори, засадени с елхи.

Подаръците са също много важна част от новогодишните празници. Разбира се, в началото на списъка за подаръци са децата. В Македония още много отдавна всяко дете получавало добре украсено пакетче. Като се има предвид популярността тази дума станал и термин в македонския език, който си носи своето значение: кесия, торбичка или кутия със сладки неща предназначени за новогодишен подарък за деца. По света също на децата се подаряват сладки неща: шоколади, бонбони, сладкиши. Разликата е в това, че не съществува същата специфична форма на пакетчета, която е задължителна в Македония, както, впрочем, и на територията на цяла бивша Югославия.  

В Македония на централните площади в градовете се поставя коледната елха, а също така се украсява и целия град, обикновено с лампи и с различни коледни фигури.

Разбира се, най-важният човек за Новата година е Дядо Коледа. Дядо Коледа в Македония е същият човек от Лапландия, който има в западноевропейските култура. Той е всъщност Свети Никола, който носи на децата подаръците, които те са заслужили през предходната година.

Друг много важен герой е Снежанка. Тя е внучка на Дядо Коледа и по време на новогодишните празници тя пътува с него и му помага в работата, пее на децата и ги забавлява. Това момиче е винаги присъства във всяка коледна пиеса или филм в Македония.

В Македония има много неща на новогодишната трапеза. Македонците не могат да си представят Новата година без руската салата, която в Русия се нарича "оливие". Разбира се, рецептите не са съвсем еднакви, но по принцип са много сходни. Тук е, разбира се и шампанското, което задължително "стреля" когато стрелките се слеят на 12 часа. В Македония на трапезата са задължителни кифличките и сармите, както и баклавата и много други дребни сладки и сладкиши. Тук са разбира се и ракията и виното.  

Посрещнете нова година с Булкомтоур за да разберете приликите и разликите между културите ни. Елате с Българска Компания за Туризъм на нова година в Охрид Македония за да си честитим Новата година и си пожелаем да ни се случват само хубави неща, здравето да ни крепи, а усмивката да бъде постоянно на лицето ни!

 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!






 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.