Черна гора - малката перла на средиземноморието


10 Януари 2013 г.

Черна гора е с малка територия, но е надарена с уникална природа. Тя разполага с 40 езера във високите планини и 293 км морска ивица, от която 52 км са пясъчни плажове. Там е и най-южният фиорд в света - заливът Бока Которска.

Перлата на Черна гора е островът Свети Стефан, който често е наричан Черногорския Монако. Легендата разказва, че през 15-и в. в ривиерата на Будва се заселило племето пастровици. Първата крепост на острова е построена през 1442 г. Предназначението й било да пази местните хора от набезите на турци и хусари. На островчето се помещавал и средновековен съд, който решавал споровете между черногорците. И до днес е известно като "мястото на правдата". На Свети Стефан се намират три църкви. Островът е бил и център на търговията с Венеция. Той губи икономическото си значение в края на ХIХ в.

Днес Свети Стефан е курортно градче. На западния бряг на острова се намира палатът на кралете от династията Караджорджевич, който е превърнат в хотел. Ивицата, която свързва острова със сушата, представлява чудесен плаж.

През втората половина на ХХ в. Свети Стефан става известен по целия свят. На него са летували множество знаменитости, актьори и политици. Сред тях са британската кралица Елизабет Втора, световният шампион по шахмат Боби Фишер, германският канцлер Вили Брант, кинозвездите София Лорен, Моника Вити и Силвестър Сталоун, манекенката Клаудия Шифър, както и скиорът Ингемар Стенмарк.

 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.