Корфу - великденски традиции


30 Октомври 2012 г.

Ако обичате да пътувате и търсите дестинации, в които традиционните празници имат по-различен облик от познатия ви до сега, то остров Корфу ще посрещне вашите очаквания.

В денят на Велика Събота бъдете ранобудни и заемете място в Стария град, така че да можете да проследите процесията, която представлява епитафията (начална точка църквата Св. Спиридон в центъра на стария град Корфу). Шествието се ръководи от три филхармонии, които с музиката придават допълнително тържественост на събитието. По време на процесията биват изведени и мощите на патрона на остров Корфу - Св. Спиридон.

Със сигурност ще забележите балкони, на който висят специални покривки в цвят алено червен със златен кант. По този уникален начин се отбелязват домовете, от които в 11ч ще полетят глинени делви. По стар обичай на остров Корфу, който е адаптиран от венецианския обичай по време на нова година да се изхвърлят стари вещи, хвърлянето на глинени делви пълни с вода символизира пречупване на лошото и поставя надежда за ново начало. По думите на местните жители, големината на глинените делви съответства на богатството на всяко домакинство. Вземете парченце от счупена делва и го наречете по ваше желание - за здраве, за късмет, за успех и любов.


Вечерта кулминацията на великденските тържества предстои. Хиляди хора се придвижват в посока Стария град. За тези от вас, които са пропуснали да си купят свещ - ламбада, находчиви търговци са заели стратегически позиции около площада.


Малко преди полунощ в кратко обръщение на свeщеник като част от официалната церемония засяга така нашумялата тема за световна икономическа криза, но пречупена през призмата на вярата и с акцент духовната криза във нашата вяра към Бог. Думите ни карат смирено да сведем глава. Точно в полунощ чуваме думите "Χριστ?ς Αν?στη!" - "Христос Воскресе!" и небето над град Корфу се озарява от фойерверки, като светлинното шоу продължава около 20 минути.


всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.