КОЛЕДА В ПРАГА


05 Ноември 2012 г.

 

Коледа в Прага или празника на Свети Николай, в очакване на най-светлия празник Рождество ХристовоВ много страни на Европа Св. Николай се смята за предшественик на Санта Клаус.
В Чехия и Словакия това е един от любимите празници. До Рождество Христово и Нова година остават още няколко седмици, а децата вече получават подаръци. Само този, който се е държал лошо през изтичащата година няма да получи подарък.
По улиците на Прага може да се види чудна троица - свети Николай, ангел и дявол. Това са облечени в таетрални костюми студенти, които разнасят подаръци за децата по адресите, указани в специални писма, които са адресирани до родителите, бабите, дядовците и роднините от децата. Студентите се наемат специално само за един ден. Подаръци получават всички деца. А ако някое дете не получи подарък на този ден? То грижовните родители обещават, че ако срещнат тази знамените троица, която бърза по улиците по неотложна работа, която не е успяла да им дойде на гости, то слдващата година задължително ще дойде.
Най-заетия в тази тройка е разбира се Свети Никоалй, който лично връчва на децата подаръците. Освен това той носи и пълния с подаръци чувал, който толкова много прилича на чувала на Дядо Коледа или на Дядо Мраз, така както го помнием ние, порстналите деца. Ангелът също участва в раздаването на подаръците, хвали децата, от които са доволни родителите. Дяволът трябва да плащи непослушните, но по правило непослушни деца няма, така, че дяволът на този ден е безработен.
След раздаването на подаръците, така както изискват традициите на славянското гостоприемство. възрастните канят скъпите гости да пинат по чака и ги нагостяват. Да откажеш почерпката е проява на лош вкус. Привечер много от изпълнителите на тези славни роли едвеа се държат на краката си.
Традицията за празнуването на Свети Николай в Чехия и Словакия е далече в ранното Средновековие. Свети Николай е напълно реално съществувала личност според църквата. Това е архиескоп Мирклийски (същия този накогото е посветен нашия празник Никулден), живял през четвърти век във Византия, на територията на днешна Турция. Той много обичал децата, помагал на бездомните, защитавал невинните и правел чудеса.

Коледни базари в Прага, Чехия


По време на зимните прзници градът е известен с Коледния си пазар на открито. Там с удоволствие ще слушате коледни песни, ще се радвате на пищна елха, вкусна топла храна и горещо вино.Тези пазари по това време на годината са част от празничните традиции на Чехия. Обикновено се провеждат в центъра на Стария град и на Вацславския площад и събират туристи и местни жители на едно място, където да се насладят заедно на празничния дух сред приказна обстановка.Пазарите са целодневни през целия декември. Там може да откриете раазнообразни стоки и подаръци – дървени играчки, ароматни свещи, ръчно-изработена бижутерия, керамични съдове, шапки, шалове и орнаменти за коледното ви дръвче.Има и живописен макет на сцената на раждането на Христос. Несъмнено най внушителна обаче е голямата коледна елха, докарана чак от планината Сумава в Южна Чехия. Дървото е окъпано в светлина и представлява грандиозна гледка.Ученици от цялата страна се стичат на Коледния пазар. Облечени в специални костюми, те танцуват и забавляват хората.А какво би била Коледа без Коледните песни? Местни и международни хорове забавляват посетителите докато те се разхождат из павилиончетата на пазара.

Легендата разказва, че някога принцеса Либуз, най-висшата в племето на чехите, имала дарбата да вижда в бъдещето. Едно от предсказанията й било: „ Виждам просторен град, сред гори, където стръмна скала се извисява над река Вълтава. Замък, наречен Прага ще се издигне там. Това ще бъде град, чиято слава ще докосне звездите!“

 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.