Помпей - Мъртвия град


19 Март 2013 г.

Помпей е едно от най-значимите доказателства за римската цивилизация и като отворена книга, осигурява изключителна информация за изкуство, обичаи, занаяти и бит от миналото. Разположен в италианската област Кампания, на 22 км от Неапол, градът е бил част от Римската империя, а понастоящем е музей на открито. 


За да се почувствате силата на древтана римска цивилизация , разгледайте нашето предложение за екскурзия в Сицилия или екскурзия в Италия


24 август 79 г. е най-съдбовния ден за Помпей, когато намиращия се в близост вулкан Везувий изригва с такава мощ, че тоновете изхвърлена вулканична пепел погребват под себе си 20 000 нищо не подозиращи хора. От тук идва и названието му „Мъртвия град”. Под яростта на вулкана попадат и градовете Херкулан, Стабия, Оплонтис, Левкопетра, Таурания, Тора, Коза и Сора.

Дебелия вулканичен материал съхранява почти изцяло античния град и той отново изплува от мрака в края на 16 век. Тогава, при прокопаване на подземен канал за отклоняване на река Сарно, архитекта Доменико Фонтана се натъква на множество ценни предмети и находки. Два века по-късно, Помпей е напълно преоткрит, когато археологически разкопки, официално разрешени от неаполитанския кралски двор, изваждат на бял свят древните сгради и вкаменените тела на жителите. През този период основно са били намирани статуи, скъпоценности, мозайки, стенописи и други ценни предмети. Края на 18 и началото на 19 век бележи голям успех в разкопките, когато биват разкрити Форумът, няколко централни улици, северните и южните части на града. Това е най-големият съхранен до днес античен град, в който докато вървите по улиците му, можете в реално време да посетите къщите и магазините на хората, които са живели тук преди повече от 2000 години.

Според древногръцката митология Херакъл е основaтел на Помпей, но в действителност негови създатели са оските - народ, който населявал областта Кампания. Предполага се, че и името му идва от думата pompe на техния език, която се превежда като числото пет. След като е превзет от римските войски и става част от Римската империя, в него се установяват няколко хиляди войници с техните семейства. Силно земетресение през 62 г. нанася значителни щети на града, които никога след това не са въстановени, а злокобната 79 г. бележи края му. Изхвърлените огромни количества пепел, лава и газове, заливат целия район под Везувий и причиняват смъртта на хиляди души. На места пепелта достига дълбочина от 25 м. Множество ценности и мраморни статуи са били разграбени от по-достъпните места веднага след разрушението.Към днешна дата археолозите са прекратили мащабните проучвания на територията на Помпей и са насочили вниманието си към реконструиране, документиране и предпазване от разрушения на откритото. Размерите на града са наистина внушителни и около две трети от него вече са напълно изровени от пепелта. 65 хектара са отворени за обществеността, където повече от половината постройки са възстановени изцяло. Самата му форма е овална, а в състава му влизат 11 кули и 7 градски врати, защитени от 3120 метрова укрепена стена. Застиналата огнена лава съхранява изпепеления Помпей непокътнат до наши дни, не само по отношение на сградите, но също така и по отношение на съдържанието вътре в къщите и магазините, като предоставя абсолютно завладяваща картина на тогавашния ежедневен живот.

Форумът е бил сърцето на града, около който са открити пазари, служебни постройки, храмовете на главния римски бог Юпитер и на Аполон, статуи, арки и други постройки, превръщайки го в център на търговски, икономически и политически дейности. Многото открити храмове и частни олтари в къщите на гражданите свидетелстват за религиозната култура на населението. Голям интерес предизвикват обществените бани, амфитеатърът с 20 000 места и термите.

Предполага се, че градът е бил пълен с бордеи, а от запазените еротични стенописи, ясно може да се разберат дори имената на жените, които предлагали сексуалните услуги и цената, която клиентите трябвало да заплатят. Днес, в т.нар. Градина на бегълците, на показ са 17 отливки, направени от кухините, останали от телата на вкаменените жители на Помпей. Сред тях могат да се видят дори, хора, застинали в любовни пози. Безспорно една от най-големите забележителности в древния град са съхранените фрески, мозайките и рисунките по стените, които разкриват дръзки и любопитни сцени от ежедневието на някогашните обитатели на „Мъртвия град”.

Помпей е уникален и единствен в света, даващ възможност на всеки посетител да се пренесе в живота на жителите на един град, увековечен по катастрофален начин. До тази югозападна част на Италия, намираща се между прословутия вулкан и морето, най-лесно се стига с влак или автобус от Соренто или Неапол, а пътят трае около 30-40 мин.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.