Цвингер


12 Август 2013 г.

Посещението ви на саксонския немски град Дрезден няма да е пълно, ако не посетите невероятния музеен комплекс Цвингер (Zwinger). Музеят Цвингер представлява мащабен изложбен комплекс, състоящ се от Дрезденската картинна галерия, различни павилиони и свързани художествени галерии. Музеят Цвингер се намира в Стария град на Дрезден. Тук се намират доста от бележитите за града сгради, което превръща Цвингер в една от най-популярните и харесвани забележителности на Дрезден.

Музеят Цвингер е всъщност пленителен бароков комплекс, където могат да се видят едни от най-добрите и известни произведения на бележити световни майстори. Цвингер е поръчан от саксонския владетел Augustus the Strong. Основите на музея са положени през 1710 година, а целият комплекс е завършен 22 години по-късно (1732 година). Главен архитект е Matthäus Daniel Pöppelmann, който работи заедно със скулптора Balthasar Permoser. Двамата сътворяват общо шест павилиона, свързани с големи галерии.

Особено красив и интересни са павилионите Рампарт (Rampart Pavilion) и Павилиона на камбаните (Glockenspiel). Рампард е бележит със своята статуя на Херкулес. Павилионът с камбаните първоначално е бил кръстен Градския павилион, но името му се променя, след като в него са инсталирани камбаните, което става между 1924 и 1936 година. Двата павилиона са разположени противоположно в различните краища на музея Цвингер.

По презумпция главният вход на Цвингер е Crown Gate, но днес посетителите на музея могат да влязат и през т.нар. Театрален площад през пасажа в Картинната галерия. Дрезденската картинна галерия е издигната в нео-ренесансов стил . Строежът на сградата започва през 1847 година от Земпер (Semper), но конструкцията е завършена през 1855 година от архитекта Крюгер. Целият комплекс Цвингер огражда един прелестен вътрешен двор с красиви фонтани, около който се редят едноетажни павилиони и галерии.

В южната част на комплекса Цвингер е разположена самата Crown Gate, която една от най-ярките емблеми на музея. Отличително за нея е златно-медената корона, която я овенчава.

Оригиналният архитектурен план на Цвингер включва само три крила и двор, който е отворен към река Елба. След като през 1841 година е завършена постройката Semper Opera House, архитектът Готфриед Земпер решава да затвори комплекса Цвингер и издига галерия в ренесансов стил. Построяването на това ново крило започва през 1847 година.

То става известно просто като Картинната галерия. В нея могат да се видят невероятни произведения на изкуството. Тук е поместена Галерията на старите майстори (Old Masters Gallery), където могат да се разгледат първокласни платна на ван Дайк (van Dijck), Рубенс (Rubens), Вермер (Vermeer), Тициан (Titian), Рафаел (Raphael) и др. Едно от най-популярните произведения на Звингер е "Сикстинската мадона" (Sistine Madonna) на Рафаело.

Освен тази галерия, това крило на Цвингер помещава музея Rüstkamme и историческия такъв. В галерията, която е ситуирана от ляво на парадния вход на Цвингер може да видите невероятна експозиция на порцелан. Близо до павилиoна Рампарт пък може да посетите Математико-физическия салон, който ще ви впечатли с колекциите си от научни предмети, като часовници, глобуси и др.


всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.