Букурещ е красивата столица на Румъния


09 Януари 2012 г.

Букурещ е красивата столица на Румъния. Най-добре е да потеглите към румънската столица през най-големия крайдунавски град в България – Русе, като редовно превози през Дунав мост имат и много частни превозвачи, които предлагат достъпни услуги за превоз.

Букурещ
 

Букурещ е не само административната столица на Румъния. Той е и най-голлемият град в страната, като всичко е съсредоточено тук – култура, търговия, икономика финанси и т.н. Освен това Букурещ може да се похвали с прекрасна архитектура и доста изключително красиви паметници на културата. Всичко това е разположено на сравнително неголеми разстояния сред чисти и подредени улици, красиво аранжирани паркове, алеи и градини.

Букурещ е разположен в югоизточната част на на Румъния. Столицата на страната се намира на: 60 километра от град Плоещ, на около 80 километра от българския град Търговище, на 84 километра от Александрия и близо 110 километра от Бузъу. На еднакво разстояние от около 65 километра Букурещ отстои от река Дунав и от планината Карпати. Целият град е белязан от красивото течение на река Дъмбовица.

В административно отношение Букурещ е поделен на шест сектора. Всеки от тях е оглавяван от свой собствен кмет и съвет, и носи отговорност по местни въпроси, като средно улици, паркове, училища и услуги за почистване.

В Букурещ днес живеят официално около 2.3 милиона души. В действителност обаче това число е доста по-голямо, като се предполага, че понастоящем в румънската столица живеят повече от 4 милиона.

Тенденцията е и населението непрекъснато да се увеличава. Като цяло през последните 2 века тази тенденция постоянно е в ход, в резултат на което Букурещ се оформя като важен център. Причина за това е отчасти урбанизацията на румънците, които до 19 век в по-голямата си част живеят в селата. В наши дни около 10 процента от румънците живеят в Букурещ.

За покровител на Букурещ се смята свети Димитър Басарбовски. Този светец е роден в българското село Басарбово, което се намира в долината на река Русенски Лом, на около 7 километра в южна посока от град Русе. На около 1 км източно от днешното село се намира манастира “Св. Димитър” или по-известен като Басарбовски манастир. Той е изграден във висок скален масив над реката. Самите мощи на свети Димитър Басарбовски се намират в ковчек от сребро в патриаршеската църква в центъра на Букурещ. и всяка година се изнасят пред една от най – големите черкви за преклонение.

Що се отнася до забележителности, в Букурещ те са в изобилие. Градската архитектура впечатлява както с красотата си, така и с внушителните си мащаби. Особено интересна е втората по големина след Пентагонa в САЩ административна сграда в света — Палата на парламента на Румъния. Някои от най-големите забележителности на Букурещ са заслуга на бившия диктатор Николае Чеушеску. Той разрушава повече от 1000 постройки, за да може да издигне парламентарната палата.

Смелите архитектурни планове са „виновни” за Триумфалната арка, която е висока 27 метра. Именно заради нея често наричат Букурещ малкия Париж. Арката е издигната в чест на загиналите румънски войници в Първата световна война. Още нещо, което напомня на Париж е булевард Съединение в Букурещ. Особено внушителен той е по-широк с 1.5 метра от френският Шанз е Лизе, като същевременно е и по-дълъг.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.