Замъците по Лоара - кралска приказка


03 Февруари 2016 г.
Достатъчно е човек само е чувал за замъците на Лоара, за да замечтае, вероятно, един ден и да ги види.

Долината на Лоара, дълга 280 км и заемаща площ 800 кв. км, от 2000 година е най-големият обект във Франция, включен в списъка на ЮНЕСКО в категорията "културни ландшафти". Средновековните крепости, кралски замъци, ренесансови резиденции, внушителни катедрали и старинни абатства са над 200. (Все пак ЮНЕСКО ограничава списъка десетократно като фиксира в списъка си 20 обекта).

Макар да са в долината на Лоара, не всички замъци са непосредствено на нейния бряг. Шамбор се извисява над река Косон, Азе льо Ридо е в обятията на Ендр, Шаверни се е скрил в долината Беврон, Шенонсо се издига над Шер, а пък замъкът Шинон флиртува с Виен. Всички тези замъци, започвайки от Сюли сюр Лоар – най-горния по течението на реката, и стигайки до замъка на бретонските херцози в Нант, който е най-ниско по течението, са известни с различни събития от историята на Франция, а в същото време са обединени от красотата на природата в долината.

Някои са в градска среда, други са надалеч, заобиколени от хълмове, гори и лозя. А щом като има лозя, има и винарни, а значи - и дегустатции. Някога по бреговете на Лоара имало каменоломни за добив на пясъчник. Днес някои от галериите са превърнати във винени изби, други – в ресторантчета, а трети – в къщи за гости и малки хотелчета.

Земя на крале

Всъщност, началото съвсем не е бляскаво. След като бил разгромен в битката при Азенкур през 1415 г., тогавашният крал на Франция Карл VII, прогонен от Париж от англичаните, бил принуден да се укрие по бреговете на Лоара в Турен, където вече имало здрави крепости. Оказало се, че регионът има и други предимства - плодородни земи, пресечени от река, която служила не само за напояване, а и като главна транспортна магистрала, свързваща Средиземноморието, Бургундия, Лион и големите западни провинции. Дошъл първоначално по принуда, впоследствие кралят почнал да се отбива тук за удоволствие. По негово време започнали да наричат този регион "Градината на Франция". И това било началото на Златния век на Долината на Лоара. След сключването на мир с англичаните икономическото благоденствие заедно с развитието на изкуствата породили безпрецедентна строителна треска -  аристокрация и духовници започнали да се надпреварват с внушителни градежи.

Франциск I, Карл VII, Анри IV, Леонардо да Винчи, Талейран и много други не са се излъгали, избирайки това място за свой дом. И до днес на всяка крачка се усеща полъхът на времето в разнообразието от ландшафти с контрастираща архитектура – жилища в пещери, ренесанови замъци, средновековни крепости, исторически градове, абатства и градини.

Амбоаз - кралският замък
Замъците на Лоара – приказка за крале и простосмъртни

 
Тъй като ще трябва да се качвате и слизате, от администрацията на музея предупреждават, че се допускат посетители в добра физическа форма и на възраст над 7 години.
Фотограф: www.chateau-amboise.com


Средновековната крепост Амбоаз, разположена в сърцето на Долината на Лоара, по-късно е превърната в кралска резиденция. Тук си почивали от държавните си дела Карл VIII и Францсиск I (в края на XV и началото на XVI в.).

Наричан Люлка на Ренесанса, белият замък се оглежда във водите на Лоара, извисявайки се над града. В историята на Франция Амбоаз е специално място, посещавано от философи, хуманисти, скулптори и художници не само от Франция, но и от Фландрия и Италия. Един от прочутите гости на замъка е Леонардо да Винчи, който пристига тук през 1516 г. и остава чак до смъртта си през 1519 г.. Именно тук, в параклиса на замъка, е погребан гениалният майстор.

Гостите първо се насочват в подножието на кулата Гарсоне, построена през XV век по заповед на Людовик XI. Следва Залата на Лилиите – бивша трапезария на караула. Обиколката преминава край каналите на древния донжон и покрай каменните хранилища, подземните лабиринти и Кулата на францисканците.

Пътуващите самостоятелно туристи е по-добре да направят предварително резервация на сайта www.chateau-amboise.getaticket.com. Условието е това да стане поне 36 часа преди посещението. Така ще си спестите неприятни изненади от рода на почивен ден на музея или "затворено за частно парти".

Шамбор и Кло Люсе - по следите на Леонардо
http://vinci-closluce.com/fr

Има няколко места в Долината, свързани с името на Леонардо да Винчи. В Кло Люсе с удоволствие разказват, как след смъртта на покровителя на Леонардо - Джулиано Медичи, творецът бил поканен във Франция от Франциск I. Той пристига във френския двор на преклонните за онова време 64 години. Настаняват го в замъка Кло с щедър пансион от седемстотин златни екю. Взамяна кралят иска едно – разговори с най-великия художник.
Замъците на Лоара – приказка за крале и простосмъртни
Част от проектирането на замъка Шамбор се приписва на Леонардо
Фотограф: http://www.chambord.org


Тук Леонардо рисува, но също и преподава, предавайки познанията си в строителството на канали, урбанистиката и архитектурата. Приписват му проектирането на двореца Роморантен и части от замъка Шамбор.

Разказват, че Леонардо се грижел и за развлеченията на краля. Верен на себе си, и в кралските развлечения той внася елемент на познанието. С остроумен механизъм изобретателят демонстрирал на  участниците в Празника на Рая как се движат звездите по небосклона.

Друга стъпка по пътя на Леонардо е замъкът Кло Люсе - последната му резиденция - с  наблюдателната кула, спалнята и кабинета на художника, където скицира и завършва "Мона Лиза". Посетителите разглеждат парадната зала, където Леонардо посрещал гостите си, кухнята, а също и залите с макетите на изобретенията му - 40 легендарни механизъма, изпълнени по оригинални рисунки на Леонардо от материали от неговото време. Всичко е първо в историята – подвижен мост, танк, автомобил, колесен кораб, летателен апарат - предшественик на самолета, хеликоптер, парашут...

В Градината на Леонардо оживяват рисунките на растения, геоложките и хидродинамичните изследвания на учения и са пресъздадени някои от инженерните му проекти. Любознателните могат да видят блато с мъгливи водовъртежи, каскади и гротове.

Азе Льо Ридо – късче от Ренесанса
http://azay-le-rideau.monuments-nationaux.fr

Според преобладаващото  мнение Азе льо Ридо е сред най-красивите ренесансови замъци на Франция. Така твърди например Оноре дьо Балзак,  който го нарича диамант, обрамчен от водите на Едр. Вероятно един от аргументите е, че замъкът е строен на остров в средата на реката. Това е станало по времето на Франциск I, когато богатият финансист Жил Бартело поискал да пренесе във френската архитектура най-доброто от италианските майстори.

Наблизо да и Вилен льо Роше – селце, прочуло се като столица на плетените изделия. А в музея в Риварен ще ви разкажат всичко за крушите и ще опитате конфитюр, приготвен по старинна рецепта.

Шенонсо - Дамският замък
Www.chenonceau.com

Някога собственост на короната, а после резиденция, замъкът Шенонсо е уникален както с оригиналното си разположение на река Шер, така и със съдбата си. Мястото, оспорвано тякога от фаворитката на Анри II и съпругата му, посрещало десетки крале и кралици. Свидетел на разгулните пиршества на Екатерина Медичи, замъкът често е наричан Дамски. По-късно тук като гуверньор е пребивавал Русо, отбивал се е Волтер. Днес Дамският замък е най-посещаваният след Версай, вероятно защото е смятан за най-красивият край Лоара.
Замъците на Лоара – приказка за крале и простосмъртни
Фотограф: www.chenonceau.com


Това е и единственият от всички замъци в долината, където се предлага видеогайд на базата на iPod на 11 езика.

В "Градините на Диана" любителите на парковото изкуство ще видят .тераси и водоскоци, фонтани,  впоследствие повторени в много замъци и дворци. На площ от 70 хектара са засадени и над 40 хил. сезонни цветя.

Шинон - спомен за Жана Д'Арк

http://www.monuments-touraine.fr/

Кралската крепост Шинон, построена от граф дьо Блоа Тибо I, напомня за времена, когато историята на Франция и Англия се преплитали. През 1429 година в голямата зала на кралските покои е историческата среща на Жана д’Арк с дофина и бъдещ крал Карл VII.

Крепостта наскоро е реставрирана, като според французите ремонтът е безпрецедентен за Европа  и възвръща напълно блясъка на съоръжението

Четири пъти годишно пещерите край замъка събират особени хора. Облечени в жълти одежди и червени шапки, тук се стичат членовете на братството на Славните Раблезиански винари. Името на организацията идва от Рабле, който е роден в Шинон. Местните жители познаха в описанието на Храма на Светата Бутилка в романа "Гартастюа и Пантагрюел" пещерите край града.

Градините на Виландри

http://www.chateauvillandry.fr/

Ако останалите замъци са известни заради архитектурата и историята си, замъкът Виландри е прочут предимно със своите градини. Той е последният построен замък на Лоара - ренесансов паметник с градини, разположени на три нива, прочут според съвременниците си с естетиката, хармонията и разнообразието.

Днес уникалните градини се поддържат от едва 10 души. От изграждането на замъка през 1532 г. градините често са променяни, в зависимост от духа, философията и модата на епохата, както и от вкуса на собствениците. През XVIII в. в стил а ла франсез – с водни огледала и пищна декорация. Два века по-късно му е върнат обликът а л'англез от известния – с кедрови дървета, пинии, туи, магнолии и др.

Ако сте привърженик на геометричните фигури, реда и строгите линии, градините със сигурност ще ви харесат.  Къдрави зелки и тикви с всякакъв цвят и размер, чушки и други зеленчуци напомнят, че красивото е около нас.

Замъкът Ланже – две в едно

По ирония тук се преплитат две епохи - откъм града замъкът има средновековна фасада, а откъм двора - ренесансова. Причината е проста – кулата е остатък от първия замък, изграден през 994 г., а кралският замък в съседство е построен през 1465 г. Идеята на Людовик XI била да контролира десния бряг на Лоара, затова на фасадата към града, има кулички и  подвижен мост,  все атрибути на средновековната крепост. Вътрешната фасада е създадена по-късно и затова е по-изискана.

Замъкът е прочут най-вече с историческата сватба между Карл VIII и Ана Бретонска, който ознаменува присъединяването на херцогството към френската корона. Точно това събитие е в центъра на инсталация от восъчни фигури, която пренася посетителите в това важно за историята на Франция събитие.

Валансе – сянката на Талейран

Сенките на Наполеон и Талейран и днес витаят над замъка Валансе. През 1803 г. Наполеон го купува за министъра на външните си работи Шарл Морис дьо Талейран, за му осигури възможност да посреща подобаващо високопоставени гости от Европа. Класическа архитектура, изящна мебелировка, разкошни градини във френски стил и английски парк са нещата, които привличат туристите.

Но не е само това. Тук предлагат "посещение на свещи", концерти и спектакли в театъра, построен от Талейран за развлечение на испанския крал Фердинанд VII, който прекарал шест години, затворен в златната клетка Валансе.

Ако искате да прекарате вечерта на 3000 свещи, поставени на различни места в замъка, трябва да изберете една от двете дати – 21 юни и 4 август. Ще ви забавляват актьори в средновековни одежди и музиканти от известни групи, можете да посетите кулинарен майсторски клас, децата да присъстват на прожекция на филми, докато родителите им дегустират вината на замъка Валансе, след което всички заедно да направят разходка с карета като истински благородници. И като завършек – страхотен фойерверк.

От Елена Геловска

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.