Портофино – пристанището на делфините


18 Юли 2014 г.
Мнозина не са чували за Портофино. Но не е така за богатите и известни знаменитости, които избират именно Портофино, за да се поглезят – малък италиански курорт на брега на Лигурско море, който през последните години се превърна в топ дестинация.
Портофино - пристанище на делфиниПортофино. Някога малко рибарско селище, а днес – процъфтяващ и удивително красив курорт, който впечатлява със спокойствието, уюта и подредеността си. Къщички с разноцветни фасади следват очертанията на брега и се издигат терасовидно към върха на планините. Безброй луксозни яхти и не толкова лъскави рибарски лодки са хвърлили котва в това красиво и старо средиземноморско пристанище. Делфини плуват до самия бряг, а кристално сините води приласкават всички любители на подводните спортове да се гмурнат в дълбините. 
 
Заради всичко това и заради още много очарования, които ще откриете, когато стигнете там, си заслужава да посетите Портофино поне веднъж през живота си. Наричат го още „Курортът на богатите”. Да, наистина, тук можете да срещнете множество лица от шоубизнеса – някои на почивка, други избират Портофино за сватбата си, а трети - просто на разходка. Но и вие ще се почувствате богати, когато стъпите в това някак девствено местенце – дори само за няколко часа.
 
Разположение
Портофино - пристанище на делфини

Портофино е туристически курорт на италианската Ривиера, който влиза в пределите на провинция Генуа. Намира се в северозападна Италия и е смятан за едно от най-живописните пристанища на Средиземноморието.Малките уединени заливчета, изобилстващи от буйна екзотична растителност и оградени от стръмни скалисти склоновекрият златисти пясъчни ивици и лазурносини води. Портофино отстои на около 36 км. от Генуа, и на около 170 км. от Ница, заключен между Лигурско море и планинските вериги на Алпите. 

Достъпът до Портофино е малко затруднен. Можете да стигнете до него с автомобил, но трябва да се приготвите за дълъг път и още по-дълго чакане, щом навлезете в рамките на града, защото там има само един паркинг. Можете да се доверите на ферибот, а можете да вземете и самолет до най-близките летища – Генуа, Ница и Милано. А ако разполагате с лична яхта, това ще ви спести много главоболия, защото ще акостирате директно в пристанището на делфините.

 
История

Според записките на военноморския командир и древен творец Плиний Стари, Портофино бил основан от римляните. Първоначално те дали на градчето името Портус Делфини – пристанище на делфини, заради множеството делфини, плуващи във водите на Тигулския залив. През 1171 г. Портофино заедно с намиращия се съвсем наблизо град Санта Маргарита, минават под юрисдикцията на Рапало. През 1229 г. Портофино става част от Република Генуа, а около 200 г. по-късно – през 1409 г., френският крал Анри VI продава града на Република Флоренция. След прогонването на владетеля обаче се налага Портофино да бъде върнат отново на генуезците и в течение на дълги години той се превръща в апетитна плячка за множество италиански фамилии. 
Портофино - пристанището на делфините
През 1805 г. Наполеон слага ръка върху цяла Лигурия, но през 1815 г. Кралство Сардиния присвоява територията на Портофино след решение на конгреса във Виена. През 1861 г. същото прави Кралство Италия и така малкото рибарско градче получава тласък в развитието си. То постепенно започва да се превръща във все по-популярна дестинация – в края на XIX в. първо британците, а след това и други европейски аристократи проявяват силен интерес към Портофино като място за отдих. Някои от тях си купуват там вили, други инвестират в строителството на хотели и заведения. Така около 1950 г. се оказва, че основната индустрия на града вече не е риболовът, а туризмът и днес Портофино е смятан за един от най-успешните средиземноморски курорти. 
 
Забележителности

Портофино е наистина малък по площ и най-добрият начин да го разгледате е пеша. Това обаче не означава, че там няма какво да се види. Освен очарователните и взимащи дъха заливи, има още няколко забележителности, които са съхранили миналото и са се превърнали в запазена марка на града. 

Портофино - пристанището на делфините
На първо място е статуята на „Иисус от бездната” издигната ... под водата. Сътворена от скулптура Гуидо Галети през август 1954 г. в малък залив, на дълбочина 17 метра, тази статуя се смята за защитник на рибарите и гмуркачите, така че спокойно би могла да се възприеме като тотем на Портофино. Фигурата изобразява Христос, насочил поглед към небето с разтворени ръце в знак на мир. 

Като в повечето италиански градове и Портофино пази своите старини. Една от тях е замъкът „Браун” (Castello Brown) от XVI в. Някога служил като защитно укрепление на района, днес постройката, издигаща се на хълм високо над града, функционира като музей, от който се открива фантастична гледка към пристанището и Средиземно море.

Естествено няма град без църква. В Портофино те са две. Църквата „Св. Мартин”, която със сигурност заслужава вниманието ви. Намира се в центъра на града, на стратегическо положение спрямо терасовидно построените къщички с многоцветни фасади. Построена в края на Х в. тя притежава типичната римската архитектура от онова време.

Портофино - пристанището на делфините

Другата църква - „Св. Георги” (“St. George”), не е само храм, но и замък. Свети Георги е нещо като идол за Портофино. Смята се, че той ереално съществувала личност, избавила града от ужасяващ дракон. Строежът на сградата бил започнат още през XII в., но била разрушена след множество нападения. През 50-те години на ХХ в. строежът бил възобновен.

Параклисът „Св. Мария Асунта” (“Santa Maria Assunta”) също е един от символите на града. Построен е около 1300 г., в близост до болница, която днес вече не съществува. Издържан е в готически стил, с  малки кули и две статуи на Иисус Христос, скрити зад красивите му порти, параклисът се смята за свещено и лечебно място, в което безброй занаятчии, рибари и търговци са намирали покой от тревогите си. 

В самото начало на залива на Портофино се издига фарът. До него можете да стигнете и по суша, като започнете разходката си от църквата „Св. Георги” и разбира се, носите удобни обувки заради неравния терен. 

 
Забавления 
Портофино - пристанището на делфините
Макар и малък, Портофино в никакъв случай не е скучен град.Естествено основната цел на всичките му посетители е почивката, но попаднали веднъж в града, се оказва,че това няма да е единственото им занимание. Освен излежаването на плажа, разходките до местните забележителности и обхождането на безбройните хотели и кокетни заведения, не пропускайте да си направите водна разходка с лодка или с яхта, да отидете до най-големия аквариум в Европа – този в Генуа, да се разходите по уличките около пристанището, където ще откриете още музеи и исторически сгради, или просто да се насладите на залеза. 

Портофино не случайно е любимо място на звездите. Там витае романтика, спокойствие и някаква магичност, които със сигурност ще пленят и вашето сърце.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.