Сваровски - Великият имитатор


09 Януари 2012 г.

Австрийската компания Swarowski в началото на миналия век създава бизнес, който граничи с престъпление.

Основателят на фирмата Swarowski - Даниел Сваровски, успява да открие нови, неусвоени ниши на пазара и само за 100 години успява да изтласка италианците от традиционните за тях територии в бизнеса.

Пещерата "Сваровски" във Ватенс, близо до Инсбрук

Даниел Сваровски се ражда през 1862 година в северната част на Австро-Унгарската империя, в малко селце в Бохемия. През средните векове тази територия се слави като един от европейските центрове за производство и обработка на стъкло. Младият Даниел решава да тръгне по пътя на дядовците си и след като чиракува две години в работилницата на баща си, на 18 години решава да учи в Париж. Завършва последователно химия, физика, механика и други необходими за бъдещия инженер науки. През 1883 година любознателният бохемски младеж посещава Световното изложение на електричеството във Виена. Даниел е очарован от видяното на изложението и най-вече от новите електрически машини. Затова се замисля над проект да електрифицира и механизира собствената си работа по обработка на камъни и кристали.

След 9 години успява да изобрети първия в света електрически стан за шлифоване на камъни.

Той поставя начало на един успешен бизнес, който продължава и до днес.

С помощта на изобретението си Сваровски превръща шлифоването на камъни в механизиран индустриален процес, което го прави не само по-ефективен, но и по-евтин.

През 1895 година Даниел заедно със съдружниците си открива собствена фабрика в малкото село Ватенс в Тирол. Далеч от любопитните очи на хората се осъществява промишлено шлифоване на камъни. Работата потръгва. Оказва се, че на фабрични станове може да се извършва много по-качествено шлифоване, отколкото при ръчната обработка.

През 1900 година Сваровски разширява помещението и наема още 200 работници. Тогава предприятието получава и името, с което е известно до днес - Swarowski. А след 10 години Даниел Сваровски заедно със синовете си започва да разработва нов процес за направа на кристално стъкло.

В годините на Първата световна война, когато търсенето на ювелирна продукция в Европа рязко спаднало, компанията започнала да произвежда инструменти и абразивни материали за машини за точене (острене) и шлифоване. Това я спасява от разорение. Такава продукция фирмата произвежда и досега под марката Tyrolit.

Интерес към фалшифициране

Хората се стремят да фалшифицират скъпоценни камъни от незапомнени времена. Този занаят винаги е бил средство за незаконно имитиране и измама. Дори великият ювелир на ХVIII век Жорж Фредерик Страс (с неговото име се наричат изработените фалшиви камъни), който можел да фалшифицира диаманти, остава в историята повече като авантюрист-мистификатор.

Първият производител на фалшификати става Даниел Сваровски. Той превърнал имитацията на скъпоценни камъни в оригинално, законно, доста търсено и изгодно занимание. Още през 1891 година Сваровски в свободното си време започва да обработва своя първи стъклен камък. Но производството на фалшификати става доходен бизнес малко по-късно - през 20-те години на двадесети век. По това време в Европа и Америка се налага конфекцията и мънистата станали новост в модата.

През 1920 година Сваровски пристъпва към производство на своето знаменито кристално стъкло. На уникалните си станове той вече точи не камъни, а стъкло с високо съдържание на оловен окис. Сваровски пуска мъниста и приличащи на диаманти камъни, които с лека ръка знаменитите моделиери от това време Коко Шанел и Кристиан Диор започват да използват и прилагат в колекциите си. И модистките от цял свят ги налагат в светските кръгове.

За малката австрийска фирма настъпват златни времена. Оказва се, че в цял свят само Swarowski успяват да правят такива изящни и скъпи на вид кристали. Така продукцията, произвеждана в тиролското селце, става известна по цял свят.

През линията на фронта

През 1929 година фирмата започва производство на стъклоотражатели за автомобили и друга техника под марката Swareflex, а след 6 години се полага началото и на производство на оптични прибори под марката Habicht.

По време на Втората световна война голяма част от модните къщи в Европа фалират. Изкуствените камъни и мъниста стават ненужни. Но хитрият Даниел Сваровски мъдро урежда пласиране на своята продукция камъни в САЩ.

В средата на 50-те години се разкрива и талантът на внука на Даниел - Манфред Сваровски, който успява да създаде технология за производство на разноцветни камъни. И отново фирмата е на върха. Разноцветните изкуствени камъни стават модни сред състоятелното съсловие и стават признак на богатство. Технологията за производство на изкуствените камъни фирмата Swarowski продължава да пази в тайна. Големите конкуренти - знаменитите стъкларски заводи във Венеция, се оказват на границата на разорението. През 1956 година основателят на фирмата Даниел Сваровски умира, оставяйки на семейството процъфтяващ бизнес.

Малки кристални предмети

През 1965 година фирмата започва производство на висококачествен кристал за полилеи. Той се отличава с високата си оптическа чистота, която е достигната благодарение на високото съдържание на оловен окис в стъклото (32%), а също и за сметка на прецизната шлифовка на ръбовете.

През 1976 година Swarowski открива нова линия на производство - Sylver Crystal. Тези малки декоративни изделия - сувенири за украшение на интериори, днес са широко известни в цял свят, в това число и в България. Маркетолозите на Swarowski се опитват да придадат на тези изделия ореол на предмети за колекциониране.

За да се поддържат високите цени и да се съхрани тайната на технологията, в компанията се унищожават всички инструменти, които се използват за произвеждане на колекционните изделия, и съпровождащата документация. По този начин старите скъпоценности от Swarowski струват повече, отколкото по-новите, което ги прави привлекателни за частни инвестиции. Обикновено цената на малките кристални предмети от Swarowski варира от 30 до 600 долара.

Фирмата Swarowski е семейно предприятие, цялата финансова и технологична информация се пази в тайна. Известно е само, че днес фирмата е най-голямото частно предприятие в австрийската област Тирол. В 75-те фабрики работят 9500 човека. Фирмата има 19 дъщерни предприятия и 44 търговски компании в 31 страни на света. Щаб-квартирата на компанията, както преди 100 години се намира във Ватенс. И това не е поза - очевидно във Swarowski държат на традициите.

 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.