Халкидики - ривиерата на северна Гърция


19 Февруари 2014 г.
Халкидики образно казано е полуостров представляващ три пръста, които се врязват в Егейско море от север на гръцкия континент. Районът предлага на посетителите спокойна атмосфера и някои от най-добрите гледки в страната, както по крайбрежието, така и във вътрешността на страната.

Най-западният полуостров, наречен Касандра, е най-популярният от трите. Тук е разположен Сани, курорт специално построено за целта, който се гордее с плажа си, ежегодната награда Син Флаг, за чисти морски води, също така и яхтеното пристанище. Курортното селище Калитея, е най-добрият ви залог, ако търсите оживен и активен нощен живот.

Следващия полуостров, е наречен Ситония. Той е по-див, отколкото Касандра. В резултат на това, тук има малки рибарски селца и ароматни борови гори, но и красиви ваканционни курорти. Не липсват и уединени заливчета и девствени плажове.

Водата тук е кристално чиста, прозрачна и спокойна. През лятото плажовете на известните курорти могат да станат пренаселени, но не както на Касандра, а и винаги има алтернативна дестинация на няколко километра от курорта. На Ситония могат да се намерят и хотели от по-високи категории, но повечето са малки семейни хотелчета със студиа или къмпинги. Тук се намира и един от най-големите къмпинги в Европа - Арменистис.

В по-големите курорти се предлагат водни спортове, гмуркане, яздене, голф и планински бегачи под наем. Можете да си наемете моторна лодка за цял ден и с нея да обикаляте малките заливи по крайбрежието или да отидете на разходка с корабче до Касандра или Атон.

По-известните населени места на Ситония са:

Геракини

Селището се намира на около 80 км от Солун и малко преди влизането в Ситония. Разположено е в Торонейския залив (заливът между Касандра и Ситония). Като курорт е започнало да се развива през след 1960 г. Курортът не е много голям, но е добре развит и предлага избор от заведения, хотели и магазини. Всичко е съсредоточено между крайбрежната алея и главния път на Ситония. Мястото е добра отправна точка за екскурзии, тъй като е близо до курорти и на трите ръкава. Плажната ивица е дълга и пясъчна, а морето е сравнително плитко, което го прави подходящо за деца.

Каламици

Каламици е малко живописно селище на югоизточния бряг на Ситония, на 160 км от Солун и 8 км от курорта Сикия, с гледка към връх Атон. Мястото е тихо и спокойно, подходящо за семейства с деца. Известно е с широката си плажна ивица, фин пясък и кристално чиста вода. Няма големи хотели, само няколко семейни хотелчета, и повечето посетители се насочват към къмпингите.

Метаморфоси

Метаморфоси е малко живописно селце в северозападната част на Ситония, на 95 км от Солун. Построено е върху хълм, заобиколен от борови дървета. Предлагат се семейни хотели и стаи под наем, разположени близо до брега, както и магазини, таверни и кафенета. Плажът е пясъчен, примесен с малки камъчета, а във водата има скални образувания. Боровите дървета стигат буквално до брега и затова въздухът е прохладен и свеж. Място за по-спокойна почивка.

Неос Мармарас

Неос Мармарас е най-известният и втори по големина курорт на Ситония. Намира се на югозападното крайбрежие на ръкава, между Никити и древното селище Торони, на 118 км от Солун. Основано е през 1922 г. от бежанци от Мармарас, Мала Азия. Постоянните му жители към момента наброяват почти 3 000, но с туристите през лятото достига до 20 000.

Градът е построен амфитеатрално на три хълма, които са част от планинското възвишение Драгонделис, обрасло с борови дървета и високо 811 м (най-високата точка на Ситония). Някои от улиците са доста стръмни и тесни. Част от града е разположена на скалист нос в морето и дава усещането за остров. Това е мястото за хора, които искат да комбинират оживения нощен живот с разходки сред природата и ненаселени плажове.

Неос Мармарас има два плажа, източен и западен, многократно награждавани със „Син Флаг”. В курорта има пристанище, от което можете да отидете с корабче на екскурзия до другите ръкави.

Никити

Никити е един се намира в северозападната част на ръкава, между курортите Метаморфоси и Неос Мармарас, на 100 км от Солун. Той е един от по-големите градове на Ситония и едно от най-старите селища на полуострова. Тук някога се е издигал древният град Галипсос, заселен още през 7-ми век пр. Хр., и в местността са намерени доста праисторически находки. През 432 г. пр. Хр. населението му се преместило в град Олинтос заради войни и след това липсват данни за него чак до 1300 г., когато името Никити се появява в хрониките като селище на земеделци. През 14-ти век градчето става известно като най-големият производител на мед в Европа. Старият град е разположен върху възвишение и там можете да видите запазени и реставрирани каменни къщи от миналите векове, малки площадчета и тесни улички, както и величествена гледка към морето.

Новата част е разположена до бреговата ивица. Има богат избор от хотели, стаи под наем, таверни, кафенета и барове. Не липсват големи супермаркети, аптеки и сувенирни магазини. Всеки петък през лятото в Никити можете да посетите традиционния пазар и да опитате от прочутия мед и други местни продукти, а през юли се провежда маратон за преплуване на Торонейския залив. Плажната ивица на самия курорт е тясна и дълга, със ситен пясък и шезлонги на заведения, но желаещите уединение винаги могат да го намерят на пустинните плажове в околностите. На юг от курорта се намират известните плажове Калогрия, Елиа и Лагомандра.

Торони

Торони е курортно село, разположено в залив на югозападното крайбрежие на Ситония, между Неос Мармарас и Порто Куфо, на 130 км от Солун. Намерени са доказателства, че мястото е било населено още през неолита и в миналото е било важен град със собствена валута. Торонейският залив между ръкавите Касандра и Ситония носи неговото име. Било е превземано от спартанците, атиняните и римляните, но крепостните стени и други значими паметници са били окончателно разрушени след нашествието на турците през 19 век. Днес в Торони могат да се видят останки от стената, от замък и от малък християнски храм. При археологически разкопки до селото е открито гробище от Желязната ера, със 134 гробници. Торони е място за спокойна почивка. Плажната му ивица е дълга, широка и пясъчна, но дъното на морето е каменисто и водата става дълбока изведнъж.

Сарти

Сарти се намира на 140 км от Солун, на източното крайбрежие на Ситония, с прекрасна гледка към връх Атон. Носи името на древния град Сарти, споменат в записките на Херодот.

Сарти е популярно място за почивка, комбиниращо красотата на планината и морето, кристално чистата вода и пясъчните плажове. Туризмът е добре развит и селището предлага разнообразни хотели, ресторанти, рибни таверни, къмпинг и оживен нощен живот. Плажната ивица е дълга и пясъчна, с плитка вода. Предлагат се водни спортове и екскурзии с корабче, както и еждневни екскурзии до Атон. Близо до курорта се намира известният плаж Портокали (Ориндж Бийч).

На 500 м от Сарти може да посетите манастира Ксенофонтос, построен преди повече от един век.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.