Новогодишни обичаи от цял свят


13 Август 2015 г.
Запознати ли сте с новогодишните обичаи по света? В новогодишната нощ датчаните похапват сладкиш, украсен с национални знаменца. Мексиканците пък слагат куфар пред вратата - за късмет и носят червено бельо за щастие и успех. В Германия вечерта нe минава без фондю, пунш и ракети, в Япония държат особено много на кнедлите, в Китай пък хвърлят мандарини в морето. В Сърбия и Русия има традиция да се гмуркат в ледено езеро, докато държат ствол на дърво, който се поставя под леда. В Румъния фермери опитват да общуват с животните си в новогодишната нощ. Ако успеят, се смята, че ще имат късмет през цялата година. Кой как по света празнува Нова година?

 


 
Хората са изкушени от суеверията, а на особена почит са ритуалите за щастие и доволство. По Нова година из цял свят могат да се открият най-различни ритуали - все свързани с надеждата за по-добро бъдеще с повече пари, любов и щастие. В Германия, например, е традиция за тази цел да се подаряват розови марципанови прасенца и да се лее олово. Испанците са по-креативни - там всеки, който успее да сдъвче с всеки звън на камбаните по едно гроздово зърно, може да си пожелае нещо. Поради това в испанските супермаркети се продават пакети с по 12 гроздови зърна.
 
Дания
Настъпването на Новата година в Дания ознаменуват две значими събития: Новогодишното приветствие на датската кралица Маргарет, което се излъчва в 18.00 ч. на 31 декември, и 12-те удара на часовника на кметството в Копенхаген в полунощ. Датчаните празнуват настъпването на Новата година с приятели, хубаво ядене, шампанско и специален датски сладкиш (Kranasekage), украсен с национални знаменца. Фойерверките и ракетите също са неотменна част от настъпването на Новата година. В Новогодишната нощ най-големите смелчаци се гмуркат в студените води на Копенхагенското пристанище.
 
Гърция
Фойерверките и "пиратките" не са широко разпространени в Гърция. Гърците празнуват настъпването на Новата година в семеен кръг, играят карти и хвърлят зарове. Поверието гласи, че който спечели на карти, ще има късмет през цялата година. А който загуби, ще има щастие в любовта. В Гърция и Кипър хората празнуват още един празник на 6 януари. Със скок в студените води те празнуват кръщението на Исус от Йоан Кръстител и явяването на Светия дух. С този ритуал гърците прогонват и злите духове.
 
Талисманът - любимият дар на австрийците в новогодишната нощ
 
Австрия
Широко разпространен обичай в Австрия е даряването с различни талисмани. Малки прасенца и други фигурки от олово или шоколад са сред любимите талисмани на австрийците в Новогодишната нощ. Към традицията спада разбира се и голям фойерверк в полунощ, както и чаша шампанско. Старата част на Виена е любимо място за празнуващите млади хора. Още в следобедните часове младите австрийци се събират по улиците около катедралата Свети Стефан. А вечерта някои предпочитат да се насладят на Новогодишния концерт на Виенската фирхармония. Още преди часовникът на катедралата "Свети Стефан" да отброи последните часове на старата година, много австрийци вече са превърнали стария град в най-големия дансинг. В новогодишната нощ тук се събират до 800 000 души.
 
Словакия
С "Новогодишен маратон по мостовете" Братислава въведе нова традиция в новогодишните празници. Хората пробягват мини-маратон от 10 000 метра през всичките мостове на Дунава между северната и южната част на словашката столица.
 
Испания
По традиция голямото Новогодишно парти се провежда на историческия площад "Пуерта дел Сол" в центъра на Мадрид. Всеки испанец носи със себе си и 12 гроздови зърна. При всеки удар на часовника на площада, хората изяждат по едно зърно грозде. Поверието гласи, че така те ще бъдат щастливи през Новата година.
 
В Гърция вярват, че който загуби на карти в новогодишната нощ, ще е щастлив в любовта
 
Етиопия
"Melkam addis amet!" Това пожелание за добруване и мир през Новата година етиопците споделят на местния амхарски език на 11 септември (във високосни години на 12-ти). Източноафриканската страна следва един особен вариант на коптския календар и понастоящем е на седем и половина години назад от нашето летоброене. Тази година етиопците празнуваха настъпването на 2006 година. Новогодишният празник е посветен на Йоан Кръстител и се казва "Кidus Yohannes"

Южна Африка
Хората в Южна Африка посрещат Новата година с карнавал. Грандиозният спектакъл, в който участват около 10 000 души с фантастични костюми е посветен на "Emancipation Day", денят в който през 1830 година са освободени робите в Южна Африка. За карнавала в Кейптаун обикновено се събират над 100 000 души.
 
Мексико
Подобно на испанците, мексиканците също изяждат по едно зърно грозде при всеки удар на камбаните в полунощ. Всяко зърно грозде отговаря на едно желение за Новата година. Много мексиканци носят жълто или червено бельо в новогодишната нощ - за щастие в любовта и успешен бизнес през Новата година. Всеки мексиканец слага пред вратата си по един куфар, който трябва да дари стопанина с многобройни екскурзии през Новата година. В някои южни региони на Мексико, хората изгарят кукли, които символизират отиващата си стара година.

 
В Ирландия неомъжените дами слагат имел под възглавниците си, за да си намерят съпруг през Новата година. Също така ирландците внимават кой е първият човек, който ще прекрачи прага на дома им след 31-ви декември. Ако е висок, тъмен и красив мъж, годината ще е щастлива. Ако е червенокоса жена, то ще има много проблеми за домакините.

Rosh Hashanah е еврейската Нова година, която е смятана за Деня на Страшния съд. Посреща се през есента според юлианския календар, а евреите вярват, че в този ден Господ записва съдбата на всеки за следващата година в Книгата на живота или Книгата на смъртта.

В Иран първият ден на пролетта бележи началото на Персийската новата година, Норуз. Подготовката започва през последния зимен месец, а иранците смятат Норуз за най-големия празник на годината. Преди празника те основно почистват къщите си и си купуват нови дрехи. Празнуването на Норуз продължава 13 дни, през които времето се прекарва в семейни и приятелски гостувания, танци, песни и гощавки.

В Китай много китайци ще боядисат входната си врата в червено като символ на щастие и добър късмет. Те може също така да изберат да скрият ножовете си, така че никой да не се пореже, тъй като се смятало, че порязването може да повлияе на късмета на цялото семейство през новата година.


Филипините. От дълго време кръговете се смятат за свещени във Филипините и поради това те имат засилено присъствие в посрещането на нова година. Хората носят дрехи на точки, ядат кръгли плодове и хвърлят монети в кофи за смет. Смята се, че всичко това ще донесе просперитет.
 
В Сибир и Русия има традиция хората да се гмуркат в ледено езеро, докато държат ствол на дърво, поставен под леда.
 
Мианмар – на традиционният фестивал "Тинян" хората се пръскат с вода един друг, за да започнат новата година с пречистена душа.
 
Сингапур – всяка година сфери с желания, съдържащи надеждите на хората за новата година, се пускат в река Сингапур. Тези желания са написани върху белите сфери и хора от цял свят се стичат, за да участват.
 
В Армения арменските жени пекат специален хляб, в който поставят желания за късмет и щастие.
 
Русия – руснаците пишат желание, изгарят го и след това пускат пепелта в чаша за шампанско. След това те трябва да изпият шампанското преди 12 януари.
 
Беларус. Според новогодишните традиции неомъжените жени играят на игри, които определят коя от тях ще се омъжи през новата година. При една от игрите петел трябва да избере царевица от купчини, поставени пред всяка от жените. Тази, пред която принадлежи купчината, ще се омъжи първа.
 
Eстония. По традиция на нова година естонците опитват да ядат седем, девет или 12 пъти, тъй като това са щастливи числа. Колкото повече ядат, толкова по-изобилна ще бъде храната през следващата година.

Румъния – румънските фермери опитват да общуват с животните си в новогодишната нощ и ако успеят, ще имат късмет през следващата година.

 
Южна Африка. Жителите на Йоханесбург празнуват, като хвърлят стари уреди през прозореца, пресъздавайки поговорката "навън със старото и вътре с новото".
 
Турция - докато камбаните звънят на Нова година, традицията повелява да отвориш входната врата и да поръсиш сол на прага. Смята се, че този акт носи мир и изобилие на дома и бизнеса.
 
Чехия – чехите вярват, че е възможно да се предскаже какво е подготвила новата година, като разрежат ябълка наполовина и погледнат формата на сърцевината й.
 
Белгия – на 1 януари белгийските деца четат новогодишни писма на своите родители или баби и дядовци, които са написали в училище и са ги украсили с традиционни мотиви като ангели, рози и панделки.

Македония – македонците празнуват втора Нова година на 14 януари по македонския православен календар. В този ден децата получават подаръци от роднините си.

 
Испания – много испанци и латиноамериканци изяждат 12 гроздови зърна в последните 12 секунди до полунощ. Смята се, че тази традиция им гарантира щастлива Нова година.
 
Бразилия –всяка година хиляди бразилци хвърлят бели цветя в океана като подарък за богинята на морето с надеждата, че тя ще изпълни желанията им пред идната година.
 
Аржентина – смята се, че носенето на розово бельо ще привлече любовта идната година, а яденето на боб ще помогне за запазването на настоящата работа или за намирането на по-добра.
 
Боливия – боливийците вярват, че носенето на ярко жълто бельо в новогодишната нощ ще увеличи късмета им през следващата година.
 
Колумбия – с надеждата да имат изпълнена с пътувания година колумбийците ходят с куфар на 31 декември.
 
Мексико – На нова година много мексиканци украсяват домовете си в различни цветове, всеки представляващ надеждите им през новата година, червеното е за любов, жълтото за работа, а зеленото е за пари.

Символи на щастие и богатство
Необичайно приложение в Китай намир друг плод - мандарината, която неженените хвърлят в морето, надявайки се на любовно щастие през Новата година. Иначе китайците посрещат празника спокойно - с вечеря в семеен кръг или с приятели. Фойерверки няма. Но пък много по-празнично и тържествено в Китай се отбелязва началото на лунната Нова година - когато фактически цялата страна застива за цяла седмица. Милиони китайци се отправят към родните си села. В навечерието на празника, който се нарича и празник на пролетта, традиционно се ядат тестени произведения, които напомнят по форма на старите китайски пари и затова се разчита да донесат щастие и богатство. Тогава вече цяла вечер се пускат фойерверки.

В Япония в началото на Новата година пък задължително на масата трябва да има мочи - оризови кнедли, които също носят щастие и обещават дълъг живот. Само че в краткосрочен план нерядко се случва да донесат на някого нещастие, тъй като на мнозина се случва да се задавят с лепкавата субстанция на кнедлите. За да не се стигне дотам, има отлична рецепта за първа помощ: пет удара по гърба на лежащата на пода жертва трябва да преобърнат ситуацията и да спасят задушения от мъчителна смърт.
 
Сурвачки и хазарт
 
В новогодишната нощ германците леят олово
 
И в България потупването по гърба - сурвакането е част от празнуването на Новата година - и на него се разчита да донесе здраве и богатство. Децата-сурвакари обикалят от къща на къща и пожелават на обитателите здрава, щастлива, плодородна и богата нова година. Насреща получават малки подаръчета като бонбони, сладкиши, плодове или дрембни суми.
Не само храните, но и платовете играят определена роля в много държави по света при новогодишните ритуали. В Бразилия, например, Нова година се празнува задължително в бели одежди. Цветът на мира, на чистотата и на невинността гарантира успешния старт в новата година. По-малко невинно е това, което носят под горното облекло жените в Бразилия, Италия или Чили - там в празничната нощ бельото трябва да е червено - в знак на надежда за любов през следващата година.
 
Наздравици без край!
Известните с бурните си купони руснаци слагат в последния ден на годината началото на десетдневна фиеста. В новогодишната нощ Дядо Мраз и неговата асистентка Снегурочка носят подаръците, тържествата се правят край елхата. След президентското приветствие по телевизията идва време за новогодишния тост. За разлика от западните църкви руската православна църква следва не Григорианския, а Юлианския календар - затова Коледа се празнува едва на 7 януари, а Нова година - на 13-ти.
 
Който пък реши да прекара Новата година във Франция, не бива в никакъв случай да очаква буйни празненства и пъстри фойерверки. В повечето райони на страната новогодишната нощ преминава сравнително кротко. Много от французите просто се срещат с приятели или роднини на вечеря, набляга се на висшата кулинария и шампанското. Най-голямото парти по правило се организира на Шанзелизе, където стотици хиляди празнуват настъпването на Новата година.

Посрещането на Новата година на открито се е превърнало в традиция за парижани
 
И във Великобритания няма традиция по къщите да се палят фойерверки на Нова година - техният ден е 5 ноември - денят, в който офицерът Гай Фокс се опитва да организира атентат срещу крал Якоб Първи. За сметка на това има големи организирани фойерверки - особено около огромното виенско колело край Темза, наречено "Окото на Лондон". Спектакълът се предава и на живо по телевизията.
 
Червеното носи късмет!
 
В Италия, както вече стана дума, е задължително червеното бельо в новогодишната нощ - ако искате, разбира се, да бъдете щастливи и да имате успех. Затова в дните преди Нова година витрините на магазините "почервеняват" - от дантелените бикини до боксерките - всичко трябва да бъде червено. В центъра на трапезата обичайно е традиционният джолан с леща - смята се, че солидната храна ще донесе щастие в паричните въпроси.
 
И в Съединените щати, особено в южните, традиционно блюдо за празника е лещата - понеже зрънцата приличат донякъде на монети, трябва да донесат късмет и радости във финансов план. Има и райони, където се набляга на киселото зеле, а основното правило в първия ден от новата година е, че нищо не бива да напуска къщата, дори и боклукът. Който наруши правилото, е застрашен от нещастие.

 
 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.