Цермат - магическа планина и несравними гледки към връх Матерхорн


21 Март 2013 г.

Гранитният профил, който продава милиони пощенски картички, открояващият се счупен зъб на вдъхващия страхопочитание Матерхорн се издига над популярния курортен град Цермат.


За да се потопите в очарованието на най-пленителния връх в Швейцарските Алпи, разгледайте нашето предложение за екскурзия в Швейцария и Италия 

Въпреки скромните си размери, липсата на автомобилно движение и малките дървени хижи, Цермат е целият изтъкан от бизнес: интернационална смесица от средно напреднали и много опитни скиори се тълпи тук заради чудесните ски писти. Неговите три зони за каране на ски са разположени високо над 2880 м, а известният кабинков лифт „Клайне Матерхорн“ предлага най-високата ски писта в Европа – разчита на добър сняг и добри условия за ски през пролетта и ранното лято.

Цермат е също най-големият алпийски център за хелиски (пускане с хеликоптер на някой връх и спускане по стръмни и необработени склонове) – най-епичното трасе е от Монте Роза, на почти 4500 м, през забележителен ледников пейзаж.

Цермат е известен и заради своята голяма и разнообразна мрежа от ресторанти, разположени на уникално красиви места, както и с много здравословен нощен живот след карането на ски.

Английският изследовател и планинар Едуард Уимпър е първият, изкачил 4478-метровия връх Матерхорн (Мон Сервен за френскоезична Швейцария) през 1865 г., като тръгва от Цермат. Вие може да не тръгнете по стъпките му, но все пак да отседнете в същия хотел, в който е бил той – хотел „Монте Роза“, значително по-луксозен днес, отколкото когато е открит през 1839 г. Тогава той е бил единствената странноприемница в града и е приютявал неколцина британци, които са първите, „открили“ Цермат и красотата на неговите околности.

Зермат е малко селище, разположено в швейцарските Алпи, с приблизително 6000 жители. В разгара на сезона един от най-елитните ски курорти в Европа приветства около 20000 гости. Намира се в полите на връх Матерхорн, в немско говорящия кантон Валез в Южна Швейцария. Отстоящ на 10 километра от Кервиния – границата с Италия, сутрин можеш да караш ски в Швейцария, да обядваш в Италия и само след час да похапваш приятно фондю (ястие от топено сирене и бяло вино) в най-стария ресторант в Зермат – Кафе дьо Пон.

Най-близките летища са Цюрих и Женева, съответно на 248 и 244 км., и след около 3 часа с влак ще се озовеш в Зермат. За да се предпази от замърсяване на въздуха, в Зермат шофирането е забранено. Може да стигнеш до там или със зъбчата железница, или с такси, които може да вземеш от намиращото се на 7 километра селище от Зермат – Теш. Зъбчата железница пътува също и надолу по долината, стигайки до Висп и Бриг, които са свързани с  националната железопътна мрежа. Пристигайки в Зермат ще откриете с изненада много таксита и автобуси, разбира се захранвани с батерии, които ще ви отведат до хотела, в който сте отседнали, или до ски пистите.

Зермат е заобиколен от 3 главни ски зони. Там се намира и втория по големина ски лифт в света. Има възможност за каране на ски 364 дни годишно, като през лятото дори може да  караш и по ледници. Виждайки тази господстваща гледка на най-красивата планина в света и връх Матернхорн, може да караш ски по райския Ротхорн(3103 метра), по Горнерграт(3089 метра), или по глетчера Малък Матернхорн(3883 метра). Покритите от Ноември до Април със сняг ски зони със сигурност ще те връщат дори и в спомените ти на 14 километровата писта с денивелация от 2200 метра от Малък Матернхорн до Зермат. Ако си превърженик на необработени писти-тук те са в изобилие и те чакат да оставиш следите си от ски или сноуборд върху тях. И все пак е по-добре да си с гид скиор, защото вероятността от лавини съществува, а като се случи въобще няма да ти е забавно! Раят за сноубордистите започва от височина 3825 метра, разбира се от Малък Матернхорн. Стигайки до глетчера със сигурност смелостта ти ще се изпари, защото те очакват специално приготвени кътчета за бордисти от професионални бордисти. Стахотно, нали! А може и безгрижно да си се пързаляш из Зермат, докато нощните барове не отворят врати. И нещо важно-ако случайно се озовеш неподготвен – може да си наемеш екипировка и учител. Да не забравим и хората, които искат просто да се поразходят. Тях ги очакват 40 километра старателно почистени пътеки.
Изключителни партита се организират в Стайнмате и Винкелматен.
А ако си ял тоблерон, значи си виждал връх Матернхорн сниман на опаковката.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!
Считано от 17.03.20 (вторник) до 13.04.2020г (понеделник) нашият офис в София на ул.Цар Иван Асен II, N1 спира да обслужва клиенти на място и ще работим дистанционно. Комуникацията с нас ще се осъществява по мобилен телефон или e-mail (обявени в раздел контакти) в рамките на интервала между 10:00ч и 17:30ч. Ще ви съдействаме за всяко запитване, резервация или искане за информация.

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.