Хавана – страст, пури и салса


15 Декември 2011 г.

 

Едно от най-вълнуващите кътчета на света това е Куба – страната, която никога не спи и безспир се забавлява под жарките лъчи на слънцето и веселите ритми на латино-танците. Всеки себеуважаващ се кубинец трябва да умее да танцува. Истинско удоволствие е да гледаш как мъжете завихрят в шеметен танц жените, а после с лекота, хумор и свежа непринуденост завъртат и главата й... Ех, Куба! Ах, Хавана!

Разположение
Хавана е столица, най-голямо пристанище и водещ търговски център на Куба. Градът е една от 14-те кубински провинции. Благодатното й разположение близо до Флорида позволява свободното пътуване до щата и обратно за по коктейлче в Маями или на латино парти в Хавана с много кубински пури, разбира се.

Забележителности
Хавана е разделена ан две части – старият и новият град. Старата Хавана – това е сърцето на града, най-богатата колония на Латинска Америка. Тя е била пристанище на натоварените със съкровища испански галеони по пътя им от стария към новия свят (Aмерика).
Тесните улички в Старата част на Хавана приютяват изключително много сгради – може би една трета от цялото строителство на града.
Старата част на града е обявена за световното наследство на ЮНЕСКО през 1982 г.

Чайна Таун в Хавана

Китайският квартал в Хавана се оформя в града още в началото на 20 век, когато стотици хиляди китайски работници са докарани от испанците, за да заменят тъмнокожите роби. След като са се сдобили със свободата си в последствие, много китайски имигранти са се установили в Хавана. Там са процъфтявали китайски ресторанти, обществени перални, аптеки, кина, вестници на родния им език. Главната улица е пищно окичена с червени китайски фенери, а червени хартиени дракони танцуват по улиците


Хавана разкрива пред очите на всеки посетител впечатляващи архитектурни достижения, музеи, дворци, площади, църкви, крепости.

Музеят на декоративните изкуства
е вдъхновен от френския ренесанс. Той помещава европейски съкровища от 18ти и 19ти век, много луксозни стоки, порцелан и др. красиви произведения на изкуството.

Националният музей на изящните изкуства
излага произведения на кубински майстори, а други музеи помещават интересни колекции на мебели, сребро, керамични изделия, стъкло и др. древни артикули от колониалния период на страната.


 

Националният музей на изкуствата, където може да се насладим на прекрасните творби на Рубенс, Гоя и Веласкес е в момента затворен за реставрация.
Общо Хавана има около 50 музея на територията си - Музеят на финасите, Музеят на автомобилите, Музеят на революцията, Музеят на пурите, Музеят на танците и рома и мн др.
Всички по-малки музеи са в елегантни къщички в испански стил с въздушни дворове.

Културното богатство на Хавана също е впечатляващо – балет, театри, кина, танци, фестивали има постоянно. Те са вътре в пулса на самия град.

Забавление
Хавана е очарователна. Там времето като че ли е спряло, а в същото време лети под забързания латино ритъм на меренге, румба и салса в едно.
Има безброй заведения, където хората се забавляват под звуците на латиното чак до сутринта. То е пропито в цялата страна и като че ли града вибрира с него.
Има  прекрасни ресторанти, които предлагат типични кубински ястия.
Прекрасно място за разходка е Ботаническата градина в Хавана или алеята на океанския бряг.

Хавана е изключително колоритно място. На фона на цялата романтика, която обгръща града, абсурдите там, обаче няма как да не те шокират. Колите са като от автопарад на стари автомобили. Храна в магазините почти няма. Тока и водата са безплатни, но клетите кубинци са на режим на тока, а водата си я пълнят от специални резервоари.

 Хаосът е пълен, бедността голяма, но настроението вълнуващо и приповдигнато. Това е Хавана – страст и пак страст, но не на кристали, а върху златни пясъци и 40-градусова жега.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!
Считано от 17.03.20 (вторник) до 13.04.2020г (понеделник) нашият офис в София на ул.Цар Иван Асен II, N1 спира да обслужва клиенти на място и ще работим дистанционно. Комуникацията с нас ще се осъществява по мобилен телефон или e-mail (обявени в раздел контакти) в рамките на интервала между 10:00ч и 17:30ч. Ще ви съдействаме за всяко запитване, резервация или искане за информация.

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.