Толедо - смесица от три култури


11 Юли 2014 г.
 Толедо е един от най-старите европейски градове и се намира в централната част на Испания. Разположен на 70 километра южно от Мадрид, той е столица на провинция Толедо и автономната област Кастилия-Ла Манча. В историята града е вписан завинаги като една от бившите столици на испанската империя и място където векове наред съвместно са съжителствали християни, евреи и мюсюлмани, поради което Толедо често е наричан "Град на три култури". Изобилието от исторически паметници и архитектурни стилови е причина през 1986 г. той да стане част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. 

Толедо, известен в древността като Толетум, е бил населяван още от бронзовата епоха, но римските войници го превземат през 193 г. пр.н.е. и го превръщат във важна крепост, заради удобното му разположение - трите му страни са оградени от река Тахо. След като Римската империя започва да губи своя блясък, града е завладян от вестготите и по-късно става тяхна столица. През 8 век Толедо е заграбен от маврите, които го кръщават с арабското име Тулайтулах. Играещ ролята на важен културен и икономически център по онова време града е бил дом на множество народи - маври, мосараби, евреи и християни. Славата му в Европа и Ислямския свят идва от висококачественото производство на стоманени мечове, ножове, ками и други оръжия - традиция запазила се до днес.

300 години града е под мюсюлманско господство, но през 1085 г. той е завзет от кастилския крал Алфонсо VI. Толерантността между еврейските и мавританските общности се запазва и Толедо не губи своя разцвет. Арабската и гръко-латинска култура не са унищожени, благодарение на създадения през 13 век преводачески център, който допринася за огромните запаси от знания в Европа. Упадъка на Толедо започва в края на 15 век с прогонването на евреите и мюсюлманите, което постепенно намалява важното му значение. Това провокира през 1561 г. крал Филип II да премести кралския двор в Мадрид, чиято постъпка води града до тотален крах. 

Въпреки, че Толедо никога няма да си възвърне някогашния блясък и политическо значение, смесицата от култури и колоритно миналото са забележителни и могат да се видят в богатото културно и архитектурно наследство на града. Именно заради това богатство той е един от най-важните испански градове и привлича хиляди посетители годишно. И до днес са запазени ценни религиозни паметници като построената през 1180 г. синагога Санта Мария ла Бланка - най-старата все още цялостна синагога в Европа, синагогата Ел Транзито от 16 век, джамията Кристо де ла Лус от 999 г. и църквата Сан Себастиян от края на 12 или 13 век.

Старият град на Толедо е истинско безценно архитектурно бижю. Арабската крепост Алказар, извисяваща се от най-високата част на хълма, днес е военен музей, но през годините назад е имала няколко превъплъщения - бляскав дворец, приют за бедни и укритие за революционерите от Гражданската война са само част от тях. Катедралата на Толедо е построена между 1226-1493 година по модел на катедралата на Боргиите, като комбинира и някои орнаменти от стила "Мудехар". Нейния величествен олтар е бароков и е известен като Ел Транспаранте. 

Толедо е родното място и на редица известни испанци, в това число и художника Ел Греко. Майстора на четката от гръцки произход се установява в града през 1577 г., а от 1585 г. работи в един от замъците на хълма точно по времето, когато Толедо е религиозният център на Испания. Повечето му известни творби и до днес са пръснати из тукашните църкви и музеи, а останалите са собственост на мадридския Прадо, където са изложени „Успение на Дева Мария” и „Погребението на графа на Оргаз” - смятана за най-добрата картина на прочутия ученик на Тинторето и Тициан.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!






 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.