СТРАСБУРГ - елзаска приказка


06 Януари 2017 г.
Векове наред оспорвана територия и раздиран от войни, днес Страсбург е град едновременно и древен, и млад, красив и достолепен, пропит от духа на най-добрите френски и германски традиции. Развитието му не спира и за миг – той е инкубатор и реализатор на мащабни и новаторски екологични, урбанистични, научни и културни проекти. Особено впечатляващи тук са изключително грижливото отношение към екологията, култът към природата, вниманието към красивия детайл и … любовта към музиката. Поради централното си географско местоположение и драматичната си транснационална история, той е избран за седалище на много европейски институции – Европейския парламент, Съвета на Европа, Съда за човешките права, Европейския омбудсман и още поне дузина международни организации.
Някои факти
  • Само за 75 години (между 1870 г. и 1945 г.) градът сменя 4 пъти националността си – ту френска, ту германска. Тук все още е разпространен алзаският диалект, затова и често табелите с имената на улиците са на френски и алзаски. (Ние също се двоумихме кое географско понятие да използваме – Елзас или Алзас, но накрая решихме да се спрем на френския вариант – Алзас, алзаски.)
  • Страсбург е петкратна столица – на департамент Горен Рейн, на регион Алзас, европейска столица, столица на Коледа, столица на биоразнообразието за 2014 г.
  • Целият историческият център на Страсбург е признат от ЮНЕСКО за световно културно и материално наследство
  • Със своите 580 км велоалеи Страсбург е първият „вело” град във Франция
  • Тук е изградена и най-дългата трамвайна мрежа в страната. За 2017 г. е планирано линия D да свърже Страсбург с разположения на другия бряг на Рейн германски град Кел
Страсбург е разположен на левия бряг на Рейн, на границата с Германия. През града минава река Ил, преди да се влее в Рейн. Тя оформя историческия Голям остров (Grande Île) – част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Със системи от канали е свързана с канала Рейн-Рона, който прави възможна връзката между Северно море и Средиземноморието, и с канала Марна-Рейн (речен транспорт до Париж). Специфичното местоположение на града меду две планини – Вогезите / Вожите (на запад) и Шварцвалд (на изток) – спира въздушните течения и години наред е способствало Страсбург да бъде един от най-замърсените френски градове. Днес благодарение на редица мерки по реорганизирането на транспорта, а и на отпадането на доста предприятия от тежката промишленост и на двата бряга на Рейн, екологочните рискове са чувствително намалени.

В местния археологически музей може да видите първите следи от човешко присъствие тук отпреди 600 000 години. По-късно на това място възниква келтското селище Аргенторати, което съществува до идването на римляните тук през 58 г. пр.н.е. В продължение на четири века Рим удържа с променлив успех тази своя територия в битки с алеманите. През 451 г. селището е напълно унищожено от Атила. Възстановен е от франките през 496 г. вече под ново име – Стратебургум и може да се каже, че оттогава започва официалната му „градска“ и „християнска“ история. През 842 г. тук са произнесени знаменитите Страсбургски клетви – договор между Шарл Плешиви и Лудвиг Немски срещу брат им Лотар, който очертава политическите граници на Западна Европа за векове напред. Следват повече от 1000 бурни години на войни (включително и религиозни), през които градът сменя многократно националната си принадлежност, но това са години и на съзидание и утвърждаване като значителен финансов, търговски и културен център. Страсбург е бил люлка на хуманизма и един от бастионите на Реформацията. Тук Гутенберг разработва идеята си за печатарска преса, която прави една от най-големите революции в историята на човечеството. Тук Гьоте прекарва едни от най-важните години в живота си – студентските.

Катедралата „Страсбургската Света Богородица“ е символът и сърцето на града. През 2015 г. се честват 1000 години от полагането на основите й. Изграждана цели 4 века, тя е завършена през 1439 г. и дълго време със своите 142 метра е била най-високата катедрала в света. аправена от червен гранит. Тя има аналози в Париж и Рейм, но всички твърдят, че в Страсбург, е с по-финни и по-изящни орнаменти. Въпреки че има примеси от романска архитектура, Норт Дам се счита за един от шедьоврите в готическата архитектура. Днес над целия град се откроява катедралната кула, висока 142 м, завършваща с двоен кръст. Нотр Дам дьо Страсбург е на 6-то място по височина сред църквите, но все още е известна като най-високата сграда, датираща от Средновековието. Над 200 години е най-високата сграда в света – от 1625 г. до 1847 г., което кара Виктор Юго да я описва като „грандиозно и изящно чудо”. Стоежът на страсбургската катедрала „Нотр Дам” започва през 1015 г. по предложение на епископ Вернер фон Хабсбург, върху основите на стар римски храм. През 12 век е опожарена и много голяма част от постройката е унищожена. Стоежът е възобновен през 1176 година, когато в Елзаската провинция навлиза готическия архитектурен стил, в съответствие с който е издигнат и този шедьовър. От първоначалната постройка на църквата са запазени двете женски статуи, символизиращи Църквата и Синагогата и показващи триумфа на християнството и отстъплението на юдеизма. Завършена е през 1439 година. Реформацията остава своя отпечатък върху „Нотр Дам” като я превръща в протестантски храм. Но когато Страсбург е присъединен към Франция през 1681 г. тя отново си възвръща католическия характер. Правят впечетление витражите като някои от тях датират от ХІІ век и 18 метровия астрономически часовник от ХVІ век, , който отчита не само времето, но и движението на планетите и Зодиака. Всеки ден точно в 12:30 ч. той слага началото на парад от страховити алегорични фигури, възпроизвеждащи Страстите Христови. Не може да не обърнем внимание и на богато украсения кръщелен купол от 1443г, скулптурите на Христос, гоблена „Животът на Мария” от 17 век и на орган датиращ от 1620г. Катедралата е един от образците-шедьоври на готическата архитектура. Забележителни са и нейните витражи, подобни на тези в катедралата в Шартр. Специално внимание заслужава 18-метровият астрономически часовник, който изчислява прецизно някои астрономически събития – изумително творение на човешкия гений.

Малка Франция – този живописен исторически квартал ще ви даде възможност да се върнете по един приказен начин в средновековния град с неговите къщи с дървена конструкция (коломбаж) и тесните криволичещи улички. Къщите от 16 век с дървени греди са в типичен баварски стил. Чистокръвните елзасци са с нисък ръст. На първия етаж обикновено били животните, а над тях живеели хората.. Оборът и малката порта им държали достатъчно топло.. Днес къщите са реставрирани, но са запазили предишния си дух. Къщите са тесни и дълбоки, а от задната им страна е реката. Обитателите й оттам са излизали и директно се качвали на лодките си. Името Малка Франция е дадено на квартала от старите му немски жители не по архитектурни причини, а заради многото проститутки. Проституцията била известна в Германия като Френска работа. Всичко тук мирише на история. Като тесните улички на Petit France (Малка Франция), този исторически квартал на Страсбург, който с каналите си напомня за Венеция или Амстердам. Днес паметник на Юнеско, името му е с далеч по - неблагороден произход: когато войниците на Франсоа I донесли в града сифилиса, те се лекували от „френското зло" в болницата на квартала. Или както витото каменно стълбище, по което се качваш до камбанарията на едно Кулевата страсбургска Света Богородица. И самата камбанария с гравираните по стените имена на каменоделците и зидарите, които повече от 2 века и половина са я строили (от 1176 до 1439)!

Площад Клебер – сградите, които го заобикалят, дават „най - доброто от два свята“ – френската и германската архитектура през вековете. Атмосферата тук е незабравима. Сигурно ще ви е любопитно да хвърлите поглед на по-известните институции, които дърпат конците на Европа – сградите на Европейския парламент, Съвета на Европа и Европейския съд за правата на човека са една до друга, а разположението им по бреговете на Ил прави мястото много приятно за разходка. В непосредствена близост е най-популярният парк тук – Оранжри (Оrangerie), където има и симпатичен зоопарк.
Всички паркове в Страсбург си имат своята красота и интересни ландшафтни решения, но ние бихме ви препоръчали парк Пурталес (parc de Pourtalès) в североизточния край на града. Там може да потърсите аброригените на Пиньон, прикрити в короните на дърветата и да се насладите и на други творби на съвременни скулптори. От тук започва една истинска рейнска гора - гората Робертсо (La forêt de la Robertsau), в която има алеи за разходки.
Ако ви остане време, посетете Германия. На отсрещния бряг е красивото спретнато градче Кел – любимо място за по-евтино пазаруване (особено на цигари) на страсбургчани. Дотам може да стигнете с градски транспорт (автобус 21) или още по-добре – пеша през моста на Градината на двата бряга (Le Jardin des deux rives). Разстоянието от Катедралата е едва 6 километра.

Историята я виждаш на всеки ъгъл: тук паметник на Гутенберг или на Гьоте, там фасадната колона на най-старата френска аптека (1268), а в стената на сградата срещу нея - заседнал снаряд от пруската окупация през 1870, така си и останал. Днес Страсбург е част и от историята, която ще си разказват хората след години. Тук веднъж месечно заседава Европейският парламент, а на 9-и май по повод  Деня на Европа, можеш и да го посетиш. Тук е и мостът на двата бряга, който реално и символично свързва хората от двете страни на Рейн. Тези същи хора, които столетия са воювали помежду си и само са си го прехвърляли този Елзас, ту немски, ту френски. А днес са решили да отидат отвъд историята и да напишат нова. Заедно.
Музеят на шоколада – Намира се в южната част на града. Пред него ще видите няколко стари машини, с които в миналото се е правел шоколад. В музея ще научите за историята на шоколада, технологията на добиването му и за различните му видове. От кафенето в музея можете да си купите горещ шоколад, шоколадови шейкове, шоколадова бира, бонбони и какви ли не още шоколадови изненади.
Други интересни средновековни църкви са готическия храм Свети Тома, в който може да видите изработения от Годфрид Зилберман орган, на който някога е свирил Волфганг Амадеус Моцарт, църквата Eglise Saint-Pierre-le-Jeune Protestant, в която има крипта от XVII век и останки от параклис от XI век.
Града има също здания, изпълнени в различни архитектурни стилове – неокласицизъм, класицизъм, френски барок, германски ренесанс и др. Не пропускайте да посетите също Пивоварната Хайнекен, в която ще можете да пробвате съвсем прясна направена бира и да разберете много за самия производственият процес.
Най-красивата къща в града - Къщата Камерцел (Kammerzell). Някога тя е служела за търговия. Къщата Камерцел е най-богато украсената, както и най-старата обитавана постройка в града. Построена е от виден алзаски търговец на сирена. Днес е превърната в луксозен ресторант, който горещо се препоръчва да бъде посетен. Намира се на Place de la Cathédrale.
Мемориал на Елзас и Мозел (Mémorial de l’Alsace Moselle). Този мемориал показва различни етапи от кървавата история на елзасците и мозелийците, които между 1870 и 1945 година четири пъти сменят националността си.
Съветът (на Европа) е създаден през 1949 г. и в момента в него членуват 47 държави (включително и България от 1992 г.). Основната му цел е да защитава човешките права, демокрация и върховенство на закона. На много може би по-познато ще прозвучи един от органите на Съвета – Европейският съд по правата на човека, който прилага Европейската конвенция за защита на правата на човека (може би най-голямото достижение на организацията). И все пак като цяло тежестта на Съветът се възприема като не толкова голяма, понеже конвенциите и решенията, които се приемат на заседанията му от държавите членки, нямат задължителен, а препоръчителен характер и срещите на върха, в които участват държавните ръководители на страните от ЕС.
Другите съвети - Съветът на ЕС е известен и като Съвета на министрите, понеже на практика той се състои от министрите на държавите членки. Заседанията му се провеждат в 10 различни формата в зависимост от разглежданата тема (напр. Съвет на външните работи, Съвет по селско стопанство и рибарство и т.н. Съветът по икономически и финансови въпроси пък е известен като „Екофин”). Съветът на ЕС се приема за сърцето на процеса на вземане на решения в ЕС, като тук се чуват и защитават националните политики и интереси на страните членки. Всеки един от министрите от 27-те държави (от 1 юли вече 28) изразяват националните си интереси във връзка с предложенията на Еврокомисията (която работи наднационално). Страните не винаги са съгласни една с друга и затова в рамките на тези съвети преговорите понякога са доста бурни.
Преди заседанието на Съвета на министрите предложенията на ЕК минават през етап 1 – работни групи и комитети (броят им е към 150), съставени от делегати на държавите членки и етап 2 – заседанията на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР). КОРЕПЕР заседава в два формата, в които влизат съответно постоянните представители (посланици) на държавите членки в Брюксел (т.нар. КОРЕПЕР II) и техните заместници (КОРЕПЕР I).  В рамките на т. нар. КОРЕПЕР I се разглеждат секторните политики, а КОРЕПЕР II разглежда въпросите в областта на общата външна политика и политиката за сигурност, правосъдието и вътрешните работи, икономически, финансови и бюджетни въпроси и др.
Основната роля на Съвета е да взема решения и да координира политиките на държавите членки в различни области. Освен това той приема закони по процедурата за съвместно вземане на решения с Европейския парламент. Заедно приемат и бюджета на Общността. Съветът определя и изпълнява външната политика и политиката за сигурност на ЕС и от името на Съюза сключва международни договори.
Друго любопитно от дейността на Съвета на ЕС е, че той се председателства от всяка една от държавите членки на ротационен принцип за по 6 месеца. В началото на тази година председателството беше поверено на Ирландия, през втората половина застъпва Литва. Редът на България е през втората половина на 2018 г.
Стигам и до третия Съвет – Европейски съвет, който често се нарича и просто Среща на върха, тъй като неговият формат включва държавните и/или правителствените ръководители. Той се превръща в институция след договора от Люксембург от 2009 г. Задачата на лидерите, които заседават два пъти на шест месеца, е да задават общи политически насоки и приоритети на Съюза. Заседанията се ръководят от председателя му (в момента бившият белгийски премиер Херман ван Ромпой), като в тях участва и председателят на Европейската комисия (Жозе Барозу). Председателят на Европейския съвет е с мандат от 2.5 години с право на еднократно подновяване. Ромпой е първият председател на Европейския съвет и в момента изпълнява втория си и последен мандат. Догодина Европейският съвет трябва да избере свой нов председател. Ще бъде вълнуващо.
В момента и двете институции – Съветът на ЕС и Европейският съвет – делят една сграда, но след 2015 г. заседанията на Европейския съвет ще се провеждат в специално изгражданата за целта сграда „Европа”.

За кухнята на елзас
Има поговорка – „Германската храна е в голямо количество, но не е вкусна; френската е вкусна, но е малко; елзаската е и вкусна, и в изобилие“
Отбелязвам ти само три от по-известните специалитети на алзаската трапеза:
  • Шукрут – това е вид зеле (запазена марка за произход), ферментирало по естествен начин и киснато в бяло вино (задължително от региона), поднасяно с 3 вида месо и картофи
  • Тарт фламбе – най-общо казано това ястие е нещо като алзаска пица
  • Спетцел или елзаската паста, която наподобява нашата юфка, е традиционна гарнитура за печения заек.
  • Елзаските вина – не може да не опитате поне едно от 53-те местни вина, все пак Елзас е един от големите винопроизводителни региони. Преобладават белите (мускат, ризлинг и гевюрцтраминер - трябва да се подчертае, че най-добрите елзаски гевюрцтраминери са не толкова ароматно натрапчиви, изключително сериозни и дълголетни вина)
Един от символите на града са щъркелите. Сигурно сувенирите с тях (под всякакви форми) са доста повече от самите щъркели. Местните казват, че в този град те нямат естествени врагове и се чувстват като у дома си, а в района на Европарламента получават специално внимание. Дори е назначен специален лекар, който да се грижи за щъркелите. След като се върнете от Страсбург видители щъркел ще се сещате за Страсбург.

 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.