Стоунхендж (Stonehenge)


21 Декември 2011 г.

Стоунхендж (Stonehenge) е безспорно най-популярният древноисторически паметник на територията на цяла Европа. Като такъв е и една от най-посещаваните туристически забележителности на Стария континент, защото тази величествена мегалитна композиция в впечатляваща не само с външния си вид, но и с мистичната си история. Този праисторически обект се намира в английското графство Уилтшир, на около 12 км в северна посока от Солсбъри и на 3, 2 км западно от Амсбъри и на 130 км югозападно от Лондон.


От 1986 г. Стоунхендж е вписан в списъка на световното културно наследство на Юнеско, но освен това е под егидата на закона за защита на древните паметници. Строежът или по-скоро изграждането на този каменен ансамбъл е започнал преди около 5000 г., а според археолози и историци е продължило близо 15 века – с начални работни дейности през 3100 г. пр.н.е., когато е моделиран външният кръгъл насип и ровът, и е завършил малко преди 1600 г. пр.н.е. с оформянето на вътрешния кръг от големи, сини гранитни камъни.

Каменните руини на Стоунхендж се намират в долината Солсбъри. Като се смята, че някои от каменните блокове са били докарани чак от Пресели Хилс в Южен Уелс. Някои от тях достигат до рекордните 4 тона тегло. Почвечето са с еднаква големина, като са групирани по двойки, а върху всяка двойка е поставен хоризонтално същия каменен блок. В центъра на древния паметник се намира т.нар олтарен камък, а около него е вътрешният кръг с двете си подковообразни конструкции.

Все още си остава загадка какво точно символизира Стоунхендж и каква е била целта на издигането му. Има три главни теории, които се извеждат на преден план. Според някои експерти място за ритуални церемонии и погребения до град на мъртвите или храм на Слънцето. Тази теория се подкрепя от факта, че подковообразните конструкции са съобразени с изгрева и залеза по време на лятното и зимното слънцестоене. Астрономи са на мнение, че Стоунхендж е била обсерватория на древните ни предци за разчитане на положението на Луната, Слънцето и звездите. Според други експерти, това е каменен модел на вселената, а археолози предполагат, че Стоунхендж е бил място за контакт между древните хора и извънземни.

Районът около Стоунхендж е богат на още доста археологически находки. Тук преди около 6 г. е открит най-древният гроб на територията на Англия - "Стрелецът от Еймсбъри". Той датира от преди 4000 г., а в него е открито тяло заровено с лък и стотици ценни предмети. Мистиката около Стоунхендж привлича тук и от много сектански общества, които извършват тук редовно своите ритуали.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!
Считано от 17.03.20 (вторник) до 13.04.2020г (понеделник) нашият офис в София на ул.Цар Иван Асен II, N1 спира да обслужва клиенти на място и ще работим дистанционно. Комуникацията с нас ще се осъществява по мобилен телефон или e-mail (обявени в раздел контакти) в рамките на интервала между 10:00ч и 17:30ч. Ще ви съдействаме за всяко запитване, резервация или искане за информация.

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.