Румънската кухня - мамалига, цуйка, палинка и още нещо . . .


10 Януари 2012 г.

Румънската кухня е разнообразна, с ястия, възприети от различните чуждестранни култури, с които румънците са влизали в контакт, както и със специфични видове ястия. Силно е влиянието на балканската кухня, както и на кухните на съседните народи като сръбската, българската и унгарската.

сърмички с мамалига

Рецептите носят същото влияние, както и цялата румънска култура: от турците е възприета шкембе чорбата, от гърците мусака, от българската кухня са възприети множество ястия със зеленчуци като тъй наречената “закуска” (на румънски - zacusca), a шницелът – от австрийците. Различни са и рецептите в различните региони на Румъния – съществува типично трансилванска кухня, добруджанска кухня и т.н.

Едно от най-известните, типично румънски ястия е мамалигата – сварено царевично брашно. Това е ястие, дълго време смятано за храна за бедняци, което обаче сега е оценявано по достойнство.

Румънците използват най-вече свинско месо, но се консумира и телешко, пилешко, агнешко и шилешко. Част от рецептите са свързани с определен сезон или конкретен празник. Така например за Коледа, съгласно обичая всяко семейство коли прасе и се приготвят много и разнообразни месни ястия от месото и органите на прасето като: кърнаци (на румънски c?rna?i), картабоши (cartabo?i) – кърнаци с черен дроб в свинско черво, пифтие (piftie) – желирани неупотребявани за друго парчета от прасето като ушите, зурлата или главата, пръжки с гарнитура от мамалига. На масата се слага още вино и козунак. За Великден се яде агнешко, а агнешките дреболии приготвят като дроб сърма, наричана на румънски “дроб” (drob) – смес от органи, месо и пресни зеленчуци – най-вече зелен лук, а за десерт се сервира специфичен вид баница със сирене и стафиди.

Интересна е тъй наречената “Българска салата” – мешана салата от домати, краставици, печени чушки, лук, сирене и шунка.

Най-употребяваната алкохолна напитка е виното. В Румъния се произвеждат множество специфични местни вина като “Фетяска” (Feteasc?), Граса (Gras?), Тамъйоаса (Tamâioas?), както и универсалните Ризлинг, Мерло, Совиньон блан, Каберне совиньон, Шардоне, Мускат отонел. Характерно е, че румънците предпочитат полусухите и сладките червени и бели вина, а белите вина се консумират най-често като “шприц” – разредени с газирана вода. Употребява се и бира, както местни марки, така и произвеждани по лиценз.

Румъния е сред най-големите световни производители на сливи и почти цялата сливова продукция се използва за приготвянето на сливова ракия с нисък градус, наричана “цуйка” (?uic?). Плодовата ракията с по-висок градус се нарича “палинка” (p?linc?) и се произвежда от сливи, круши, ябълки и други плодове.

За румънците е почти непозната гроздовата ракия.

 

Мамалигаре – качамак по румънски

 

Продукти за две порции:
царевично брашно за качамак – 100 г
60 г масло
2 суп. лъж. олио
1 суп. лъж. сол
200 г сирене
200 г сметана течна
2 яйца (опция)

Приготвяне:
В голяма тенджера поставете 600 мл вода. Когато заври добавете солта и царевичната смес. Бъркайте до получаване на качамак. Свалете от огъня и оставете да си почине 5-10 минути.
В чиния за сервиране поставете половината качамак. Отгоре залейте с разтопеното масло и олио, поръсете с 1/2 от настърганото сирене, поставете отгоре 1 яйце, изпържено „на очи“ и отгоре залейте с 1/2 от сметаната.
Поднесете ястието топло.
Добър апетит

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.