Портовенере


18 Юли 2014 г.

Портовенере е неголямо градче, разположено в италианския регион Лигурия (Liguria). Това място и неговата уникална църква Свети Петър са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно и историческо наследство през 1997 година. Целият град е съставен от пъстри малки къщи и виещи се нагоре към хълма улички, по които се стига и до храма Сейт Пиетро или Свети Петър, разположен на един скален нос. До Портовенере и до Свети Петър най-лесно се стига с ферибота, който тръгва от Чинкуе Тере, Lerici, или градчето La Spezia.

Храмът Свети Петър (Portovenere San Pietro Church) представлява раннохристиянска постройка, издигната оригинално от черен мрамор. Тя е построена през далечния 6 век на мястото на древен храм на Венера, от които град Портовенере получава името си. От лявата страна на гърба на църквата пък е разположен заливът Байрон (Byron's cove), където поетът е обичал да плува и да се гмурка по време на своя престой в района.

От скалистия нос на църквата Свети Петър се открива прекрасна гледка към морето и към прочутия Залив на поетите. Върху останките на раннохристиянския храм и предхождащото

Църквата Свети Петър в Портовенере

го езическо светилище на богинята Венера, новата църква е построена между 1256 и 1277 година. Целият район около църквата Свети Петър бележи историческия център на Портовенере.

В момента тук е разположен площад Spallanzani Square. През Средновековието тук се е оформил голям просветителски и духовен център благодарение на прииждащите монаси. Доказателство за тяхното общество може да се види и в манастира в Тино (Tino) и на островите Тино (Tinetto islands).

В архитектурно отношение църквата Свети Петър се отличава с изчистена външност и хармоничен стил. Тя се състои от две сгради, които са свързани помежду си. Едната е издигната в готически стил и е по-нова, а другият е романска, много по-древна. Новият храм е завършен към края на 13 век от генуезците (Genoeses), които построяват църквата върху основите на бившето Бенедиктско абатство. Храмът Свети Петър бил издигнат с изцяло нови стълбове и колони и огромни арки.

В интериора на Свети Петър в Портовенере може да се види украса от черни и бели ленти. Олтарът е забележителен и е белязан от два странички параклиса. Този олтар е една от най-важните и красиви произведение на генуезко готическата архитектура в тази част на Италия. Изработен е с изключителна прецизност, елегантност на скулптурите и като цяло новаторска за времето си техника.

В резултат на бурното историческо минало, а и на климатичните влияния и морските вълни църквата Свети Петър е претърпявала сериозни щети в хода на историята. Най-накрая храмът е реставриран между 1929 и 1934 година. Днес Свети Петър и атрактивния скалист нос, на който се намира, са любима дестинация на много влюбените, идващи от всички части на Италия и цял свят, за да отпразнуват своя сватбен ден.


всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.