Паркът Гюел (Гуел) - 'град - градина'


23 Декември 2011 г.

Казват, че, за да нарекат Барселона приказна, заслугата е на Антони Гауди. Украсил града с емблематични сгради, от всяка от които крещи уникалността и гениалността на майсторството му, той оставя своя почерк и в едно жизнерадостно и веселяшко кътче, проектирано от архитекта по поръчка на индустриалеца Гюел, който мечтаел да построи природосъобразно и приказно красиво място за живеене.

 Планът е бил паркът Гюел да представлява жилищен комплекс по английски модел с жилища, работилници и ателиета, параклис и парк, който да се издига на хълм на север от града.

Проектът на Парка Гюел въплъщава идеята за „град-градина”, в който всеки може да избяга от индустриалния град и да се върне към природата. Красивите мозайки, оригиналните анатомични пейки, павилионите са като излезли от приказките.

Главният вход на Паркът Гюел е грандиозен и величествен. Разхождайки се из парка човек има усещането, че все едно дечица са строили чудати пясъчни замъци. Посетителите се сблъскват с колони с формата на палми, а най-дългата пейка е във формата на морска змия. Това е мястото, където усещането за реалност окончателно изчезва. Символът на града - голям многоцветен гущер, обсипан с керамични парченца, бди над прохода към величествена колонада, издигната, за да удържи огромна тераса с изглед към целия град.
Паркът Гюел е построен като частна градина на индустриалеца Гюел и е повлияна от модата в Англия по онова време. Английската мода е дала своето отражение дори на името на парка – на каталонски се изписва parк с “K”, а не parс със “С”, но това е било желанието на Гюел.

Строежът на парка минава през най-различни етапи, търпи промени, влияе се от политическата обстановка в страната, но в крайна сметка до нас достига в този неповторим Гауди стил. Създаването на парка продължава от 1900 г. до 1914 г. и става собственост на град Барселона през 1927 и е една от най-посещаваните забележителности на града. Поради икономическа криза на финала създадените къщи са само две, но пък са като излезли от приказките.


всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!
Считано от 17.03.20 (вторник) до 13.04.2020г (понеделник) нашият офис в София на ул.Цар Иван Асен II, N1 спира да обслужва клиенти на място и ще работим дистанционно. Комуникацията с нас ще се осъществява по мобилен телефон или e-mail (обявени в раздел контакти) в рамките на интервала между 10:00ч и 17:30ч. Ще ви съдействаме за всяко запитване, резервация или искане за информация.

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.