Паленке - Спомени от Цивилизацията на маите


19 Декември 2011 г.

Паленке (Palenque) е един от най-големите и важни археологически комплекси на цивилизацията на маите. Паленке е разположен до гъсти тропически гори в предпланините на мексиканската планинска верига Тумбала в щата Чиапас (Chiapas). Най-близкото летище е в град Виляермоса (Villahermosa), като комплексът Паленке се намира на около 90 мили югозападно от селището и на около 130 км южно от Сиудад дел Кармен (Ciudad del Carmen).

Паленке

Предлагат се много варианти за достигане на древния град, сред които най-изгодният е с автобус. Паленке днес е популярна туристическа дестинация, като около селището на маите е изградена отлична туристическа база с хотели за отсядане и заведения. Комплексът е един от най-големите, значими и важни за културата на маите и е необходим цял един ден, за да се разгледа обстойно.

Паленке е разположен в южната част на Мексико, близо до течението на река (Usumacinta River) при около 150 метра над морското равнище. По размери Паленке е по-малък от Тикал (Tikal) и Копан (Copán), но е един от най-впечатляващите, както и навярно най-запазеният. През 1981 година е обявен за защитена територия, а ЮНЕСКО го включва в Списъка на световното и културно наследство през 1987 година. Градът на маите е издигнат върху високо, стратегически разположено плато. Днес неговата елегантна архитектура, описателни резби, калиграфия и декоративни фризове достигат големи художествени висоти и са почти идеално запазени.

Около 1746 г. племенникът на испанския свещеник отец Антонио де Соли бил първият, попаднал на сградите от бял варовик в Паленке. Други източници предполагат, че първооткривателят е пътешественикът Рамон Ордонес и Агилар, който пропътувал до мястото от Сан Кристобал де лас Казас през 1773 г., заинтригуван от слуховете за град с каменни къщи. Това вдъхновило една следваща експедиция през 1784 г., водена от капитан Хосе Антонио дел Рио. Но едва през 1952 г. мексиканският археолог Алберто Рус открил гробница, скрита в Пирамидата на надписите.

я принадлежала на Господаря Пакал, цар-жрец на маите някъде около 750 г. Паленке се разпростира на площ от около 3 кв.км, но едва 10 % от древния град са разкрити. Предполага се, че в джунглите има още хиляди сгради, които са част от Паленке. Името на града е дадено от испанците, но древното наименование на селището остава мистерия. Паленке е бил столица на градa-държава Baakal или Baak (Bone)

Древният град Паленке процъфтявал през 7 век и бил един от най-важните за цивилизацията на маите тогава. Руините, които виждаме днес датират от 100 г. пр. н.е. до изоставянето на селището около 800 г. Голяма част от историята на селището е разчетена от специалистите от каменните надписи, които самите маи са оставили в Паленке. От там става детайлно ясно коя е била управляващата династия през 7 век и кои са били враговете на селището.

Най-известният владетел на Паленке бил Пакал Велики (Pacal the Great), чиято гробница е открита при изкопните работи в т.нар. Храм на надписите (Temple of the Inscriptions). Предполага се, че е издигнат под формата на стъпаловидна пирамида с гробница в основата през 675 година. Този централен за коплекса на Паленке храм е 60 м широк, 42.5 м дълбок и достига 27, 2 метра височина. Във вътрешността му са открити берелефи, които описват около 180 години от историята на града.

Групата храмовете на Кръста (Temples of the Cross) се състои от Храма на кръста (Temple of the Cross), Храма на Слънцето (Temple of the Sun) и Храма на разцепения кръст (Temple of the Foliated Cross). Други известни и интересни конструкции в Паленке са Храмът на Лъв на разстояние около 200 метра южно от основната група от храмове, Акведукта, Храмът на Графа (Temple of the Count), кръстен така заради това, че ранният изследовател на Паленке Жан Фредерик Валдек (Jean Frederic Waldeck), който твърдял, че е граф, живял в храма за известно време.

В комплекса на Паленке могат да се видят още много постройки, пирамиди, къщи, жилища и какво ли още не. Още произведения на изкуството са изложени в един малък музей, открит наскоро при входа към земите, или в Националния антропологически музей в Мексико Сити.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.