Остров Капри – разкош сред скалите


21 Септември 2012 г.

Остров Капри е магнетичен и приказно красив. Остров Капри е кварталът на богатите и сбъднатият сън на простосмъртните. Остров Капри е курорт с римска слава и забележителност със съвременно звучене.

Капри - разкош сред скалите 
Ако сте любители на природните чудеса , легендите и комбинацията от екзотика и древни руини, то този остров е точно за вас. 

Самият факт, че великата римска династия на Августите е избрала остров Капри за своя резиденция, говори сам за себе си. Плетеницата от стари римски пътища, останките от множеството римски вили и съхранените археологически съкровища ще запълнят времето ви между шопинг обиколките , дегустацията на местни деликатеси и вина и танцуването в нощните клубове. А ако проявите достатъчно търпение да се задържите малко по-дълго време на едно място, имате съвсем реалния шанс да видите лично безброй звезди от световния шоубизнес, които не пропускат случай да си починат за ден-два в разкоша, който предлага остров Капри. Затова не забравяйте фотоапарата!

Разположение

Капри е скалист остров в Тиренско море, част от региона Кампания в провинция Неапол в южна Италия. На север граничи с Неаполитанския залив, а на юг – със Салернския залив. Отстои на 36 км от Неапол, на 5 км от Соренто и недалеч от древния Помпей и величествения Везувий. На остров Капри има два града - главният – Капри, и разположеният в платото над него Анакапри, както и две пристанища – главното Marina Grande и по-малкото Marina Piccola.

Природата на Капри е съчетание от гъста растителност, ниски планини (най-високата точка е областта Монте Соларе, висока 586 м., откъдето се разкрива великолепна гледка към целия остров и където се намира построената в началото на XIX в „крепост на Брут“ по времето, когато се водели битките между Англия и Франция) и безкрайна морска шир с неустоимо красиви заливи и скални образувания. Придвижването до Капри става най-лесно с корабче от близките градове, а на самия остров има добре устроена пътна мрежа както и въжен лифт, с който се стига до централната част на града.


Капри - разкош сред скалите
 
История 
И до днес се водят спорове кои са били първите заселници на остров Капри. Според някои още преди 2000 години, очарован от красотата му, римският император Август решава да го присвои, а неговият последовател Тиберий го прави свой дом. Според биографическите данни за живота му, Тиберий бил прочут със скандалното си поведение на острова. Според други, първите колонисти на Капри били гърците. Те дали и името на острова (на гръцки „капрос“ - див глиган). И в двата случая, те са оставили своите следи – днес можете да видите руините от вилите и двореца на Тиберий, статуята на Цезар, градината на Август и античните тераси с панорамен изглед към морето.

Малко по-късно в земите на Капри се заселват монаси, които построяват манастира „Сан Джакомо“ в опит да защитят острова от сарацините. По време на Наполеоновите войни французите окупират град Анакапри. През 1826 г. съвсем случайно при посещението си в Капри германският поет Аугуст Копиш открива „Лазурната пещера“ (Grotta Azzura), която за кратко време превръща острова в атрактивна дестинация за художници, поети, писатели, кралски особи и знаменитости. В началото на XX в. е построено главното пристанище Marina Grande и така туризмът се превръща в един от основните икономически отрасли на Капри. Днес островът се слави като средище на богати и знаменити личности, които се чувстват в свои води, заобиколени от лукс, блясък и разкош.

Забележителности  
 
Самият остров Капри е сам по себе си атракция. Живописните гледки, скалистите морски брегове и очарователните спираловидни пътища, откриващи спираща дъха панорама, са подплатени с исторически факти и културни доказателства. Една пешеходна разходка ще ви позволи да изследвате останките от императорските покои (сред които трябва да обърнете по-специално внимание на Вила Йовис и Вила Дамекута), да се разходите до Неаполитанския залив и скалите Фаралиони, по Via Krupp до градините на Август и до манастира „Сан Джакомо“, където сега се помещават училище и галерия.    

Една от главните атракции на остров Капри е феноменът „Лазурната пещера“, която е задължителна спирка на всички посетители. Тя се намира на самия морски бряг в северната част на острова, а дъното й е под водата. Тъй като входът е много нисък, когато преминава лодка през него, туристите трябва да легнат, докато водачът им я издърпа със специална верига. Заради странното завихряне на вятъра във вътрешността й, от векове насам се смята, че това всъщност са чародейните гласове на морските сирени, които обитават тези земи. През Втората световна война екипажи на италиански, английски и германски подводници твърдели, че уредите им улавяли странни звукови вълни в морето. Пещерата е декорирана със статуи, в които тюркоазеносинята вода се отразява и така се създава усещането за една лазурносиня реалност. Дневната светлина прониква през подводен отвор точно под входа, пречупва се през водната повърхност и осветява вътрешността. В същото време, във водата се отделят мехурчета, които създават едно сребристо сияние.
Капри - разкош сред скалите

Другият обгърнат в тайнство природен феномен на остров Капри са скалите Фаралиони. Това са три варовикови скали в Неаполитанския залив, всяко от които има свое име. Скалата Stella все още е свързана със сушата, втората - Mezzo и третата Scopolo се простират навътре в морето. Единствено на Scopolo вирее редкият животински вид „син гущер“, а в Mezzo е прокопан естествен тунел, който е известен по целия свят. Тази част на остров Капри е привличала не само римляните, които са строели вилите си тук, но и множество хора на изкуството и предприемачи, които са издигнали едни от най-красивите имения и хотели тук в началото на XX в.
 
Само на 15 минути пеша от скалите Фаралиони, се намира още една впечатляваща природна забележителност на Капри – Естествената арка. Оформена в скалите, тя открива приказна гледка към долината и морето, а на пейка, поставена на специално изградена платформа, можете почти да седнете под арката.  

В югозападната част на остров Капри се намира построеният през 1866 г. фар Пунта Карена с впечатляваща осмоъгълна кула, който е един от най-важните за Тиренско море и вторият (след този в Генуа) по мощност на осветяване в Италия.

Ако докато се разхождате внезапно изпитате желание да поразсъждавате върху нещата от живота, ако красотата на Kапри и природните феномени са породили у вас екзистенциални въпроси за произхода на всичко, което ви заобикаля, то на остров Капри има едно място, където може и да намерите отговорите, които търсите. Това е Философският парк в покрайнините на град Анакапри, където на малки табели разпръснати по пътя ви, ще прочетете прозренията на 60 западни философи. Паркът е създаден през 2000 г. по идея на шведския професор Гунар Адлер – Карлсон и съпругата му.
Капри - разкош сред скалите

Когато решите, че е време за забавления и социален живот, трябва незабвано да поемете към главния площад на Капри „Умберто I“, наричан от местните „La Piazzetta“. В Капри има още безброй места, където можете да седнете да отдъхнете и да похапнете, но ако наистина искате да се слеете с туристическия поток и да усетите истинската глъчка, това е мястото за вас. Тук са Кметството, туристическите офиси, барове, кафенета, магазини и всичко, което с право превръща точно това място в гореща точка за срещи и развлечения.

Престоят на остров Капри със сигурност ще остане незабравим за вас. Да, наистина това не е идеалното място за плаж, но всичко останало ще ви накара да забравите тази липса. Не е задължително да се препичате върху златист пясък, за да се почувствате като в рая. Остров Капри ще ви подари и друг вид разкош – разкош сред скалите.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!
Считано от 17.03.20 (вторник) до 13.04.2020г (понеделник) нашият офис в София на ул.Цар Иван Асен II, N1 спира да обслужва клиенти на място и ще работим дистанционно. Комуникацията с нас ще се осъществява по мобилен телефон или e-mail (обявени в раздел контакти) в рамките на интервала между 10:00ч и 17:30ч. Ще ви съдействаме за всяко запитване, резервация или искане за информация.

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.