Милано - Експо 2015


16 Януари 2015 г.
Градят виртуален град в небето над Милано за Експо 2015
 
Вито ди Бари е човекът, който ще промени лика на Милано за Експо 2015. Ръководената от него компания от 130 архитекти, инженери, дизайнери и мениджъри от цял свят, ще изгради виртуален свят в небесата над италианския град с помощта на “невидими” технологии.
В продължение на няколко години компанията ще работи по 25 проекта на кметството в Милано, за да създаде някои от бъдещите чудеса на Световното изложение, пише българското електронно издание за новини от Италия “ПронтоСофия”.
Реализирането на първия холографски парк в света е един от първите проекти на фирмата на Ди Бари. С помощта на различни машини тя ще изгради гигантски статуи във въздушното пространство на Милано.
Те ще бъдат високи 30 м и също толкова широки. По цвят и общ изглед ще бъдат абсолютно идентични с “физическите” статуи и ще могат да се наблюдават както през деня, така и нощем. В действителност обаче ще бъдат направени от въздух.
Статуите ще бъдат посветени на най-известните италиански личности – като се започне от Леонардо да Винчи и се стигне до Джузепе Верди. Въздушните фигури ще висят над различни сгради, включително и над Миланската скала, над галерията в центъра на града и т.н.
Другата атракция по време на “Експо 2015″ ще бъде т.нар. “градски калейдоскоп”. Настилката на цели зони в Милано ще бъде подменена със специално покритие, в което ще бъдат втъкнати сензори, превръщащи стъпките в звуци.
По този начин пешеходците на практика ще “свирят” с ходилата си мелодии на Вагнер в моменти на силно оживление през деня, а в по-спокойните или през нощта ще звучат произведения на Шопен.
Тъпчейки пътната настилка с краката си, минувачите ще произвеждат и електрическа енергия, с която ще се захранва уличното осветление. Фасадите на сградите пък ще бъдат пребоядисани с продукти на нанотехнологиите. Те ще абсорбират смог и ще сменят цвета си в зависимост от метеорологичните условия – по-размити при слънце и по-ярки при дъжд.
Всичките 30 млн. посетители, които се очакват на “Експо 2015″, ще разполагат с очила за “увеличаване на действителността”. С тяхна помощ те ще виждат и виртуални предмети в заобикалящата ги обстановка.
По този начин например ще може да бъде видян как е изглеждал площадът “Дуомо” през 1906 г. или по време на тогавашното Световно изложение в града.
С помощта на чудноватите очила посетителите ще могат да участват и в Milano social club и да четат виртуалните фрази, които всеки от участниците ще носи по свое желание. Например ще могат да се “разпознаят” помежду си читателите на Джеймс Джойс, главните редактори на вестници, жителите на определена страна, присъстващи на изложението и др.
Това е авангарден метод за изграждането на нов тип отношения между хората, казва Вито ди Бари. Той е завършил класическа литература в Университета на Бари и е специализирал в Калифорния и в Световния институт за дигитална комуникация в Париж.
Ди Бари преподава проектиране и управление на иновативни системи в Политехническия институт на Милано и корпоративен имидж в Университета “Бокони”.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.