Мексико сити


19 Декември 2011 г.

 

 

Навярно някои може да се учудят, но Мексико се счита за една от най-добрите туристически дестинации в света. Редица холивудски продукции често поставят Мексико е ролята на „лошия” във филма, което на практика не граничи много с истината. Северноамериканската страна Мексико начело с нейната столица Мексико Сити (Mexico City) днес е една от най-посещаваните страни заради отличните комплексни условия, които тя предоставя на стоите посетителите.

В Мексико Сити древната история, множеството религиозни културни паметници, приятните природни условия, добрата база за туристите, която е достъпна срещу доста приемливи цени, както и многото възможности за забавление, правят столицата Мексико Сити и изобщо цялата страна доста атрактивно място за посещение.

Мексико Сити е столицата и най-голямото населено място на Мексико. Всъщност Мексико сити се нарежда на челните позиции сред най-големите мегаполиси на земята. Със своето население от близо 9 милиона души само в централните градски части и над 23 милиона в цялата агломерация Мексико Сити далеч надминава Ню Йорк по мащаби. Столицата на Мексико се разпростира на 1485 кв. км площ, а в съчетание с броя на населението Мексико Сити се превръща в най-гъсто населеният град на земята. От средата на миналия 20 век населението на Мексико Сити се увеличава повече от три пъти.

През 1950 г. броят на жителите е около 3 милиона. Днес властите на Мексико Сити признават, че е невъзможно да се преброят всички хора, живеещи в столицата. Предполага се, че минимум около пет милиона живеят в него без никакво жителство.

Първото селище на мястото на днешното Мексико Сити е основано през 1325 година от ацтеките (Aztecs) и за кратко време се превръща в главното населено място в тяхната държава. През 1521 година в града нахлува конкистадорът Ернан Кортес, който на практика изравнява тогавашното селище със земята, за да постави основите на днешното Мексико Сити .

Столицата на ацтеките била изградена на остров насред соленото езеро Тескоко (Lake Texcoco), който е в близост до историческия мексикански град Теночтитлан (Tenochtitlan). През 17 век обаче езерото е пресушено и днес няма следа от него. През епохата на испанските завоевания двата града се слели в една огромна островна столица, разположена на около 1000 хектара и с общо население около 200-250 хиляди души. Самото Мексико Сити носи името Теночтитлан до 16 век.


Мексико Сити

Историческият център на Мексико Сити попада във Федералният район, а останалите части от територията на столицата влиза в рамките на щата Мексико. Духовното и историческото начало на Мексико Сити са съсредоточени точно в старата част на града. Тук е разположен големият площад Zocalo. Целият историческия център и "плаващите градини" на Hochimilco в южните части на града са обявени за част от списъка със световното кълтурно наследство на ЮНЕСКО.

Около основния централния площад, само на няколко крачки едно от друго са разположени най-големите забележителности на Мексико Сити . Тук са градската катедрала, Националния дворец, Delran, древни руини на ацтеките. Този древен храм е открит случайно през 1978 г., докато работници копаели тук тунели за подземни електрически кабели.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!
Считано от 17.03.20 (вторник) до 13.04.2020г (понеделник) нашият офис в София на ул.Цар Иван Асен II, N1 спира да обслужва клиенти на място и ще работим дистанционно. Комуникацията с нас ще се осъществява по мобилен телефон или e-mail (обявени в раздел контакти) в рамките на интервала между 10:00ч и 17:30ч. Ще ви съдействаме за всяко запитване, резервация или искане за информация.

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.