Матера - непознатото кътче на Италия


29 Юли 2014 г.
Едно от най-омагьосващите места в света, за което до скоро малцина бяха чували, е древният град Матера. Това уникално селище е разположено в провинция Базиликата, Южна Италия.

Матера е уникално съчетание на културна традиция и цивилизация, съхранили се до нас чак от епохата на Неолита. 

Този старинен град е създаден от скалисто възвишение. Многобройните естествени пещери в Матера са били първите къщи на древните обитатели там, които са преобразили естествения пейзаж в причудливи архитектурни форми.

Жилищата са били издълбавани едно над друго в самата скала дълъг период от време и доста хаотично, като в един момент са започнали да наподобяват същински лабиринт от къщи. Покривът на дадена къща може да се явява път, стълбище, градина или под на друга къща. Разхождайки се из този старинен град, много комини, които изникват тук таме по пътя, напомнят, че всъщност вървим по самите покриви на отделни къщи и могат да послужат за пейки, където да отморим.

matera.jpg

Сасите (причудливите домове) на Матера

Специфичната архитектура на това причудливо селище не може да бъде конкретизирана като прилежаща към даден стил. В интерес на истината, самите жилища са много трудно различими. Едва при внимателно вглеждане човек забелязва оформените от човешка ръка постройки и вдлъбнатини. 

Заселването на Матера ни връща далеч отвъд историческата памет на човечеството. Предполага се, че ронливите и лесни за дълбаене каменни склонове на каньона, са превърнати в праисторическо селище преди близо 9000 години. Според учените, заселниците на града са живеeли доста добре. Жилищата им са били изградени с по няколко стаи, имали са канализация, басейни и градини върху покривите. 

Останките, които са се запазили до днес, пресъздават характерното обаяние на това антично място. Градът е толкова сюрреалистичен, че наподобява абстрактна живописна картина.

B първите векове след Христа, Матера се разраства. До изкопаните в скалите домове се появяват обществени сгради, най-отличителни, от които са църквите, а фасадите стават по-усъвършенствани, строени от камък или тухли. Византийските църкви са декорирани с рисунки по древните стени, разрушени от влиянието на времето. В момента се реставрират.

Някъде през XVIII-XIX в., с развитието на европейските градове, Матера започва да изглежда все по-невъзможна за живот. Обитателите й надхвърлят многократно водните ресурси и капацитета на примитивната й канализация. Налице са кризи в земеделието, a жилищата, наричани "саси", стават все по-неудобни за обитаване заради липсата на прозорци и вентилация. 
Стандартът на живот, който за местните хора е напълно приемлив, ужасява онези от “нормалния” свят. 

Подтикнато от всеобщото недоволство, правителството на Италия се намесва, изселвайки принудително близо 20 000 обитатели на старинните къщи на Матера. Собствеността над пещерите си запазват само онези, които могат сами да си позволят закупуването на друг дом. Останалите трябва да напуснат ексцентричните си жилища и да свикнат с новото строителство, щедро предложено от италианската република.

matera2.jpg

Вътрешно обзавеждане в саси

Праисторическият мегаполис остава безлюден 40 години, докато ЮНЕСКО не го обявява за cветовно архитектурно наследство. Това подканва държавата да финансира реставрирането му. 

Матера е избрана за снимките на изключително провокативния филм на Мел Гибсън „Страстите Христови“. Това е филм, чието въздействие би било най-осезаемо сред атмосфера, обгърната в древен мистицизъм, с каквато е заредена Матера. Благодарение на този филм, това древно селище се сдобива с нечувана популярност и се превръща в център на нов поклоннически туризъм.

Най-подходящото време да посетите Матера е между май и юли. Времето е приятно и все още го няма хаосът от масовия туризъм през август. 

Единият вариант е да се доверите на услугите на екскурзовод. Някои гидове са способни да разкрият пред вас неподозирани гледки от древния град. Другата опция е да се снабдите с пътеводител или да си набавите информация от интернет източници и сами да се впуснете във вълнуваща разходка в миналото.

Матера впечатлява с уникалната си архитектура, дух и звучене. Със сигурност може да се нарече един от най- въздействащите градове не само на територията на Италия, но и в целия свят. 

Автентично и сантиментално изживяване е да посетиш тези древни пещери, които са служели за жилища в продължение на хиляди години. Неописуемо е усещането как сам се вкаменяваш, притаил дъх пред това съвършенство.Изключително осезаемо се усеща спрелият ход на времето – застинал някъде далеч в древността. 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.