Манастира Санта Мария де Монсерат


08 Юли 2014 г.
Манастира Санта Мария де Монсерат е бенедиктинско абатство, разположено на 721 метра над морското равнище в планината Монсерат в Каталония, Испания. Издигнат е през 1025 г. в чест на Девата на Монсерат или "черната Мадона" и е най-святото място в цялата област. Религиозният комплекс се състои от базилика, манастир и постница, а безспорно най-ценното в него е малката дървена статуя на Черната Богородица, наричана от местните Ла моренета (La Moreneta). Скулптурата датира от 12 в., а от 1881 г. се счита за покровителка на цялата каталунска област.
Историята на светинята е богата и странна и датира от 880 г. Тогава в една пещера е намерено изображение на Божията майка, а през 1025 г започва същинското изграждане на манастира и началото на потока от поклонници. Около него е осеяно с малки параклиси и отшелнически пещери, като и до днес в някои от тях живеят около 80 монаха и пилигрими. Постепенно манастирът се превръща в културен център, с музикално училище, но през 1811 г. армията на Наполеон го разрушава до основи. Въпреки това Черната дева е скрита и опазена.
Санта Мария де Монсерат преживява и испанската гражданска война, превръщайки се в болница за ранените, двудневната обсада на войските на Франко през 1970 г, радва се на поклонението на самия папа Йоан Павел II, на 7 ноември 1982г. и отново страда от огромните горски пожари през 1986 г. и тежките наводнения и свлачища през юни 2000 г.
В наши дни манастирът пази извънредно богата и ценна колекция от художествени произведения. Сред ценните експонати има дори и такива от Древен Египет и Близкия изток. Освен тях тук могат да се видят религиозни шедьоври на Ел Греко, Зурбаран, Караваджо, както и ранни разработки на Пикасо. В Монсерат има детски хор, който се счита за най–старата школа по песнопение в Европа.
Поклонници от цял свят идват в абатството, за да почетат Черната Мадона, за да се помолят или да благодарят за изпълнените си желания. Съществува поверие, че тя изпълнява желанията и молбите на хората, а местните твърдят, че винаги помагала на безполодните семейства.
До манастира може да се стигне по няколко начина. С кола или със зъбчата железница е най-бързо, но със сигурност най-много впечатления и наслада от красивите гледки и природни картини ще изпитате, ако решите да преминете пътя пеша. Друг вариант е да се качите на кабинковата въжена линия, която е най-често предпочитания транспорт до портите на манастира.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.