Люксембург – "Малката Швейцария"


19 Октомври 2012 г.

Люксембург е малка, но славна държава, разположена на границата между Римска и Западна Европа. Взел сякаш най-доброто от двете цивилизации, с времето Люксембург е изградил собствен облик на политическа и икономическа мощ.

Люксембург -
Наричат Люксембург „Малката Швейцария“ - дали заради природната област от територията й, носеща същото име, дали заради приликата в архитектурно и градоустройствено отношение, дали заради спокойната и някак омиротворена атмосфера, която блика от всяко малко и по-голямо градче. Но всъщност Люксембург се различава от Швейцария в едно отношение – въпреки опитите си да запази неутралитет, страната е член на всички значими европейски пактове – Европейския съюз, НАТО, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Обединените нации, Бенелюкс и Западноевропейския съюз.

Не рядко считат Люксембург за „град – държава с голямо сърце“– това е една от най-малките държави в света, чиято столица носи същото име. Тук се признават множество религии (римокатолиците са най-много, но има също евреи, православни гърци, англицисти, протестанти и мюсюлмани), говорят се три официални езика (френски, немски и люксембургски) и живеят десетки народности.

Град Люксембург пък е един от най-богатите градове в света, сериозно утвърдил се като финансов и административен център. Тук са седалищата на някои от най-важните институции на Европейския съюз, включително  Европейският съд, Европейската сметна палата и Европейската инвестиционна банка.

Люксембург е една от най-предлаганите туристически дестинации – културното наследство и хилядолетната история оставят такъв отпечатък в сърцето на всеки посетител, че го карат да иска да се върне там отново и отново, и отново – докато се запознае с всяко древно кътче на територията на Люксембург. Да, макар да може да се обиколи пеша само за няколко часа, градът - държава със статут Велико херцогство, пази наследство, което може да се изследва с години.

Разположение
Люксембург -
Територията на Люксембург е заключена между три страниБелгия (на север и запад), Германия (на изток) и Франция (на юг). Влиза в състава на тристранния съюз Бенелюкс (заедно с Белгия и Холандия). Територията с площ едва 2586 кв.км се поделя на 3 области (Гревенмахер, Люксембург и Дикирх), 12 кантона и 116 общини. Релефът е хълмисто-равнинен, като най-високата точка е в планината Ардени (565 м.) в северната част на страната. Люксембург е наследствена конституционна монархия – Велико Херцогство (единствената в света с такъв статут на управление).

Столицата на Люксембург е град Люксембург. Той се намира в южната част на страната, където се сливат реките Петрус и Алзет. Те го разделят на две части – Горен и Долен Люксембург, свързани помежду си с моста „Адолф“ и  Моста на Великата херцогиня Шарлота. Отстои на 188 км от Брюксел, на 289 км от Париж и на 190 км от Кьолн. Добре устроена пътна мрежа осигурава удобен превоз със самолет, влак и автомобил. Освен Люксембург, другите по-известни градове са Еш сюр Алзет, Шенген (където беше подписано и едноименното споразумение), Дикирх, Диферданж, Клерво и Санем. Популярни райони са още Долината на Мозел (винопроизводител) и Малката Швейцария (гориста местност в североизточната част на страната, атрактивна с алпинизъм, колоездене и преходи).  

История
Люксембург -
Територията на днешен Люксембург е била населявана от римляните още през I в. (останките от тяхното пребиваване днес съставят Стария град на столицата и са обявени от ЮНЕСКО за Световно културно наследство). По-късно става част от Франкската империя, а през 963 г. се обособява като независимо феодално владение със статут на графство. През 1354 г. става херцогство под управлението на Люксембургите. В периода 1477 г. - 1684 г. властта е в ръцете на Хабсбургите, а след това последователно на Франция, Испания, Австрия и отново Франция.

На Виенския конгрес през 1815 г. Люксембург е провъзгласен за Велико Херцогство под опеката и ръководството на холандския крал. През 1839 г. голяма част от територията му минава към Белгия, като в замяна страната печели по-голяма независимост. През 1867 г. е обявен за независима и неутрална държава, което продължава до 1948 г., когато Херцогството нарушава тази спогодба, сключвайки митнически и икономически съюз с Белгия. През 1958 г. към тях се присъединява Холандия (оформя се Бенелюкс). През 1949 г. Люксембург влиза в НАТО, а през 1957 г. става една от  шестте страни-учредителки на Европейския съюз.

Забележителности

Въпреки че цялата територия на Люксембург е осеяна със забелжителности, без съмнение главната туристическа цел е едноименната столица. Разположена върху няколко хълма, в нея се преплитат Старото и Новото, изобилстват разнообразни в архитектурен и стилов план мостове (111 на брой), катедрали, обществени и жилищни сгради, паркове и дворци.
Люксембург -
Горен Люксембург впечатлява с готическите високи сгради и тесни кули. Там са разположени и най-значимите държавни здания – Дворецът на Великия Херцог (негова официална резиденция), Парламентът, Кметството (двуетажната сграда в неокласичен стил се издига на централния площад) и катедралата Нотр Дам (построена в бароков стил с ренесансови елементи).  

На фона на модерните търговски центрове, административни сгради и огромни банки, някак естествено се издигат древните руини на Стария град (наречен още Монумент на хилядолетието). Първите крепостни стени са построени в началото на X в. около историческия Люксембургски замък, издигнат от първия владетел на страната крал Зигфрид I върху скалата Бок. До XII в. градът толкова се разраства, че укрепленията обхващат площ от 50 000 кв. м. и стигат до църквата „Св. Николай“ (днес катедралата Нотр Дам). В самата скала пък се намират т.нар. „каземати“ - лабиринт от тъмни и влажни помещения, служили като бомбоубежища на десетки хиляди хора по време на двете световни войни, а днес там е отворена временна галерия за произведения на изкуствата. Особено внимание заслужават и двата големи пешеходни площада "Place dArmes“ (Площад на Армията) и „Place Guillaume“ (където днес се намира Кметството, а някога площадът е принадлежал на Францисканците).  

Една от основните туристически атракции и неофициален символ на Люксембург е мостът „Адолф“, който свързва двете части на града. Построен е в периода 1900 – 1903 г. от французин и люксембурец по подобие на „Уолнът Лейн Бридж“ във Филаделфия, САЩ. Еличественото съоръжение с многобройни арки е дълго над 150 м. и е широко 17,2 м., с четири пътни платна и две пешеходни, и е кръстено на първия монарх, наследил трона, без да има роднинска връзка с предишния - Адолф (управлявал между 1890 и 1905 г.)
Люксембург -
Град Люксембург се гордее и със своите музеи, концертната зала на националната филхармония и Консерваторията. Музеят на модерното изкуство (съкратено от фр. МУДАМ) се намира в старата част на Люксембург, в близост до укреплението Форт Тюнген и се помещава в модернистична сграда, проектирана от архитекта на пирамидата пред Лувъра в Париж Йео Минг Пей. В близост до него се намира, най-старата църква в града „Св. Улрих“,  старинната катедрала Ноймюнстер, Националният природонаучен музей (основан през 1850 г. и предлагащ експозиции в 8 сфери на науката – ботаника, екология, геология и минералогия, геофизка и астрофизика, палеонтология, гръбначни и безгръбначни животни) и Националният музей по история и изкуство (проследяващ развитието на иазкуството през всички епохи на люксембургската история).

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!
Считано от 17.03.20 (вторник) до 13.04.2020г (понеделник) нашият офис в София на ул.Цар Иван Асен II, N1 спира да обслужва клиенти на място и ще работим дистанционно. Комуникацията с нас ще се осъществява по мобилен телефон или e-mail (обявени в раздел контакти) в рамките на интервала между 10:00ч и 17:30ч. Ще ви съдействаме за всяко запитване, резервация или искане за информация.

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.